Mart brengt LHBTQ-rechten naar wereldtop voor jongeren

Leestijd: < 1 min

Mart helpt bedrijven met het implementeren van internationale duurzaamheidsdoelstellingen. Toen hij merkte dat LHBTQ-rechten daar niet specifiek in werden behandeld, zag hij kansen.

Van 17 tot 20 oktober woont hij de One Young World summit bij, waar onder anderen topmodel Naomi Campbell, mensenrechtenadvocate Amal Clooney, premier Mark Rutte en CEO’s van grote bedrijven als Unilever en Shell zullen spreken. Via een speciaal ontwikkeld Shell Scholarship Programme werd de 27-jarige Mart van Kuijk uit Utrecht uitgenodigd om de summit bij te wonen.

Wat houdt de One Young World summit precies in?
“Het is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij jongeren van 18 tot begin 30 samenkomen om te praten over de duurzame of sociale projecten waar zij mee bezig zijn. Het is de bedoeling dat deelnemers hun ideeën kunnen testen en zich door anderen kunnen laten inspireren. Verder is het een uitstekende netwerkgelegenheid; je bent een lang weekend samen met mensen die dezelfde ambities hebben als jij.”

"Ik zit zelf in een bubbel waarin seksuele diversiteit voor het grootste deel geaccepteerd wordt, maar daarbuiten is er nog een hoop te doen.”

Hoe kom je daar terecht?
“Je kunt er een kaartje voor kopen, maar dat is vaak te duur voor de mensen die er aan deel willen nemen. Zij worden dan vaak geselecteerd door sponsoren zodat ze toch aanwezig kunnen zijn en hun verhaal kunnen delen. We zijn daar met 1.800 man, waarvan ik hoor bij een groep van 20 mensen die vanuit Shell aanwezig zijn. Tien daarvan komen uit de Nederlandse samenleving en zijn gekozen omdat ze een inspirerend project hebben. De andere tien zijn door Shell gekozen omdat ze bezig zijn met projecten die zijn gerelateerd aan duurzaamheid.”

Waarom zit jij daar specifiek tussen?
“Ik ben duurzaamheidsadviseur, om bedrijven te helpen de Sustainable Development Goals (SDG’s) te implementeren. Zo kwam ik in aanraking met Alliander, die zich hard maakt voor het thema LGBT-inclusion and -rights. Samen met hen organiseerden we recentelijk een sessie tijdens de Workplace Pride bijeenkomst. Die bijeenkomst vond ik erg motiverend en inspirerend. We kwamen erachter dat diversiteit expliciet niet is opgenomen in de standaard SDG’s, omdat bepaalde landen dat specifiek niet wilden. Ik had eerst niet goed door dat diversiteit zo’n groot thema was, en dat er vooral op internationaal niveau nog heel veel te verbeteren is.”

Als je denkt aan duurzaamheid denk je misschien niet meteen dat daarbinnen ook specifiek aandacht gevraagd moet worden voor LHBTQ’s. Waarom vind jij van wel?
“Duurzaamheid is meer dan duurzame energie, windmolens en het verminderen van afval. Het gaat er ook om hoe we stappen kunnen nemen om met z’n allen vooruit te komen. In de SDG’s komen álle maatschappelijke problemen samen, dus ook bijvoorbeeld ongelijkheid van gender, corruptie, noem maar op. Het gaat dus ook over sociale thema’s en hoe we met elkaar omgaan, en hoe we daarbinnen een betere toekomst kunnen creëren.”

Wat maakt dat je je juist voor dít onderwerp wil inzetten?
“Hoewel ik zelf niet val onder de LHBTQ-gemeenschap, omvat die wel een groot deel van de samenleving. Die kunnen we binnen de SDG’s niet buitensluiten. Het motto van de SDG’s is ‘leave no one behind’. Daar wil ik me hard voor maken. Ik was eigenlijk verbaasd dat inclusiviteit van LHBTQ’s niet expliciet was opgenomen. Ik zie het ook in m’n privéleven: ik zit zelf in een bubbel waarin seksuele diversiteit voor het grootste deel geaccepteerd wordt, maar daarbuiten is er nog een hoop te doen.”

Wat draagt jouw aanwezigheid aan de One Young World summitbij?
“Er zal een aantal landen deelnemen waarvan de inwoners maar vooral de regeringen anders tegen de LHBTQ-gemeenschap aan kijken. Grote multinationals zoals bijvoorbeeld Shell zijn ook gevestigd in landen als Nigeria en Rusland, waar andere denkbeelden over LHBTQ’s heersen dan hier. En denk aan landen in Oost-Europa, waar je als LHBTQ niet direct wordt opgepakt, maar waar je je als bedrijf niet zo makkelijk kunt profileren als ally van de LHBTQ-gemeenschap.

Ik hoop tijdens de summit juist met mensen uit díe landen te spreken, te horen wat hun drijfveren zijn om ertegen te zijn, en wat zij ervan zouden vinden als bedrijven zich juist wél hard zouden maken voor diversiteit. Die informatie wil ik terugkoppelen aan bedrijven die het manifest ondertekenen, zodat zij in hun diversiteitsbeleid een stap verder kunnen gaan.”

De One Young World summit is van 17 tot 20 oktober en vindt voor het eerst in Nederland plaats. Tijdens de jaarlijkse conferentie komen 1.800 jongeren uit 190 landen samen om gedachten en ideeën uit te wisselen over wat er gedaan kan worden aan wereldthema’s als duurzaamheid, klimaatverandering, schaarse grondstoffen en sociale ongelijkheid. Meer info over de 20 delegates vind je op www.OneYoungWorld.shell.

Foto's: Shell

Powered by Labrador CMS