Historisch moment

Leonne is de eerste Nederlander met paspoort zonder geslachtsaanduiding

Leestijd: < 1 min

Leonne Zeegers uit Breda zorgt voor een stukje geschiedenis vandaag. Leonne is de eerste Nederlander waarvan de V in het paspoort vervangen wordt door een X.

Leonne, geboren in 1961, is een intersekse persoon en voelt zich geen man en geen vrouw. Leonne stapte naar de rechter om de V in het paspoort aangepast te krijgen. Met succes. De rechtbank in Roermond honoreerde Leonne’s verzoek op 28 mei en vandaag krijgt Leonne een aangepast paspoort.

“De vermelding 'vrouw' voelde niet goed”, zegt Leonne tegen NOS. “Het is een juridisch verwrongen werkelijkheid die niet gekoppeld is aan de natuurlijke werkelijkheid. De natuur heeft mij neutraal op de wereld gezet.”

Overwinning

Een overwinning, volgens de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID), COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland (TNN). “Het is een wake-up call voor het kabinet: maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen.”

Want dat is iets dat nu nog steeds niet kan. En dat terwijl volgens COC Nederland 4 procent van de Nederlanders zich niet thuis voelt in het hokje man of vrouw.

Coverbeeld: Studio Berkhout

Powered by Labrador CMS