MTV eert Janet Jackson met Global Icon award

...en wíj zetten op een rijtje hoe ze een gay icon werd!

22 oktober 2018, Martijn Tulp, 3 minuten

Tijdens de MTV European Music Awards op 3 november zal Janet Jackson geëerd worden met de ‘Global Icon Award’. De zender noemt haar ‘een van de meest invloedrijke entertainers van onze tijd’.

Bruce Gillmer van MTV is trots dat Janet deze award krijgt: “Janet is zonder twijfel één van ’s werelds grootste sterren. Ze heeft deuren geopend voor anderen, en liet een onuitwisbare indruk achter op pop culture – en dat al drie decennia lang.”

Wij zetten op een rijtje waarom Janet niet alleen een icon is, maar een gay icon.

Together again

In 1997 bracht Janet de single ‘Together again’ uit, dat ze schreef over vrienden die ze verloor aan aids. Het werd een van haar grootste hits én een van de bestverkopende singles aller tijden. Janet doneerde een deel van de opbrengst van de hit aan de American Foundation for AIDS Research (AmFAR). Hoewel het nummer oorspronkelijk als ballad werd geschreven, is de versie op het album een vrolijk up-tempo nummer. “Ik wilde schrijven over vrienden die ik heb verloren aan aids, zonder er iets droevigs van te maken. Ik wilde hun leven vieren.”

Tonight's the night

Op hetzelfde album als 'Together again' staar een cover van Rod Steward's 'Tonight's the night'. Ze vond ze het niet nodig om de zin "'Cause I love you, girl" aan te passen. Tegen MTV zei ze: “Sinds dat nummer word ik weleens gevraagd of ik gay ben. Waarom zou dat iets uitmaken?”

FreeXone

Op het nummer 'FreeXone', net als 'Together again' en 'Tonight's the night' afkomstig van het album The Velvet Rope, spreekt Janet zich uit tegen homofobie. "He was on an airplane sittin' next to this guy / Said he wasn't too shy / And he seemed real nice / Until he found out he was gay / That's so not mellow". De Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) bekroonde The Velvet Rope met een award voor 'Outstanding music album'.

Ze won een GLAAD award

Over GLAAD gesproken: die gaven haar in 2008 een ‘Vanguard award’. Voorzitter Neil G. Giuliano van GLAAD zei daarover: “Het is een eer om Janet deze award te geven. Ze is een enorm zichtbare ally van de LHBTQ-gemeenschap. Ze heeft enorm veel fans, zowel binnen de LHBTQ-gemeenschap as daarbuiten, en het feit dat ze ervoor kiest om onze gemeenschap bij te staan en tegen homofobie te vechten, is enorm belangrijk.” De award werd haar overhandigd door Ellen DeGeneres.

Zonder Janet geen YouTube

We hebben YouTube letterlijk aan Janet te danken. In 2004 tijdens Janets SuperBowl optreden vond de beruchte wardrobe malfunction plaats, waarbij Justin Timberlake onbedoeld Janets borst onthulde. Het incident zou voor altijd de geschiedenis ingaan als de nipplegate. Computerprogrammeur Jawed Karim was gefrustreerd dat hij na het incident niet direct het fragment online kon terugkijken, en dat was de aanleiding om samen met nog twee vrienden een site te ontwikkelen waar je makkelijk video’s kunt uploaden: YouTube! We mogen Janet dus dankbaar zijn voor al die adorable coming-outfilmpjes, ellenlange vlogs, tutorials en kattenfilmpjes.

It gets better

Ze nam een video op voor The Trevor Project, een organisatie die zich richt op zelfmoordpreventie bij LHBTQ-jongeren. In haar video zegt ze: “Misschien denk je dat je er helemaal alleen voor staat. Maar dat is niet zo. Er wacht een wereld van acceptatie op je.
Ik kan me voorstellen wat je doormaakt: toen ik jonger was, kropte ik alles op. Het lukte me pas om erover te praten toen ik iemand ontmoette die ik volledig vertrouwde, en die écht wilde luisteren.”

Ze is een podiumbeest

En, niet te vergeten: Janet is een van de beste entertainers van onze generatie. Tijdens de MTV European Music Awards zal ze een medley van haar hits ten gehore brengen, waaronder haar meest recente single 'Made for now'.

Foto: Solaiman Fazel

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau