Eurovisie

Songfestival-update: Bye Bulgarije, hallo Caro?

Leestijd: 2 minuten - door Martijn Tulp op 23 oktober 2018

In mei 2019 wordt het Songfestival gehouden in Tel Aviv. Wij zetten de laatste ontwikkelingen vast voor je op een rijtje.

"My wife!"

Kazachstan heeft aangegeven ervoor open te staan om in 2019 een inzending naar Tel Aviv te sturen. Het Songfestival wordt al sinds 2012 in Kazachstan uitgezonden. Het land is officieel geen volwaardig lid van de EBU, en zou dus door de organisatie moeten worden uitgenodigd om mee te doen. Die liet in juli weten dat dat voorlopig nog niet in het verschiet ligt. Kazachstan is dit jaar wél al van de partij op het Junior Songfestival, dat eind volgende maand in Minsk plaatsvindt.

Bye Bulgarije!

Bulgarije is in ieder geval níet van de partij in Tel Aviv. Hoewel het land het de laatste twee jaar best lekker deed, blijkt er onvoldoende budget om in 2019 een inzending te sturen. Het is na 2014 en 2015 de derde keer dat Bulgarije vanwege financiële redenen niet mee kan doen. BNT, de zender die in Bulgarije verantwoordelijk is voor participatie in het Songfestival, zegt in een statement dat alle kosten voor het selecteren van een kandidaat, het ontwikkelen van een performance, het schieten van een videoclip en andere activiteiten “bij elkaar genomen duurder zijn dan van een publieke omroep verwacht kan worden.”

In 2017 werd Bulgarije nog tweede, toen de 17-jarige Kristian Kostov het nummer ‘Beautiful mess’ zong.

De soep wordt niet zo heet gegeten...

Toen bekend werd dat het Songfestival volgend jaar in Israël gehouden zou worden, schoten petities om deelname te boycotten in diverse landen als paddestoelen uit de grond. Toch zijn landen als Zweden en IJsland volgend jaar gewoon weer van de partij. In totaal zijn nu 39 landen bevestigd om deel te nemen, waaronder Nederland.

Hallo Caro?

Caro Emerald zei vorige week in RTL Boulevard dat ze best open zou staan om te praten over deelname aan het Songfestival. "De agenda is open! Ik zeg altijd: laat ze me bellen. Maar dat hebben ze nog nooit gedaan, hoor!"

¡Caliente!

Ondertussen zijn andere landen al druk bezig met hun nationale selectie. Deze fris ogende jongen wilde graag uitkomen voor Spanje, maar is helaas al afgevallen. Toch wilden we zijn optreden graag even met je delen!

Beeld: Andres Putting 

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 102

Deze keer: queer in tijden van corona

Neem een abonnement

Geef cadeau