Vijf manieren om klimaatproblematiek het hoofd te bieden

Wereldverbeteraars

Leestijd: < 1 min

Om op creatieve wijze de klimaatproblematiek het hoofd te bieden, daagde conferentie What Design Can Do ontwerpers uit om met innovatieve oplossingen te komen. Dit zijn vijf van de uitblinkers.

De baas van het journaal

In Bengaluru, India, vind je zo mogelijk ’s werelds vrolijkste nieuws- studio. Deze is volledig gemaakt van kleurrijke oude meuk. Rond Wereld Kinderdag lanceerde de Indiase Lisa Heydlauff vorig jaar haar baanbrekende tv-programma, The Children’s Scrappy News Service Weather Report getiteld, dat het best te omschrijven valt als een Sesamstraat voor klimaatadaptatie. De jeugdige verslag- gevers beschikken over professionele apparatuur, waarmee ze op straat op zoek gaan naar oplossingen voor het veranderende klimaat. Dit journaal wordt gemaakt voor en door kinderen – en een genderfluïde robot, genaamd Scrappy.

Grote wasjes, kleine wasjes

Van shampoo tot een good old fles Cif: de meeste middelen om je huid en huis mee schoon te maken, bestaan voor meer dan tachtig procent uit water. Kunnen we dat water niet lekker thuis toevoegen, vroeg de Nederlandse Mirjam de Bruijn zich af? Dat zou immers een hoop transportkosten, CO2-uitstoot en verpakkingsmateriaal besparen. Voor haar project Twenty bracht ze daarom een aantal huishoudelijke producten terug tot poedertjes, repen en capsules. Thuis hoef je er nog slechts de kraan op los te laten.

Radiorugtas

In Indonesië eisen natuurrampen meer dan zeshondderdduizend slachtoffers per jaar. Ter illustratie: in het eerste kwartaal van 2011 vonden er maar liefst 67 significante aardbevingen plaats. Als gevolg van klimaatverandering neemt de kwantiteit (en heftigheid) van die rampen de komende jaren waarschijnlijk alleen maar toe. Des te onhandiger dat veruit de meeste van de dik zeventienduizend eilandjes waaruit het land bestaat geen toegang hebben tot degelijke communicatiesystemen. Daar bedachten de Indonesische Iman Abdurrahman en de Nijmeegse Joris de Groot het volgende op: een draagbaar miniradiostation met bijbehorende database, waarmee geïsoleerde gemeenschappen zich weerbaarder kunnen maken vóór, tijdens en na natuurrampen.

Geruisloze airco 

Hoewel wij dolgraag een exemplaar of twee van deze uitvinding op ons (in de zomer) loeihete kantoor zouden planten, is dit project in eerste instantie ontworpen om een probleem aan te pakken dat de armsten in onze wereld het hardst treft: hittegolven. Voor hen ontwierpen Singaporezen Cassandra Seah, NikHalim en Amber Lim deze betaalbare, stroomloze airconditioner. Je klikt het volledig biologisch afbreekbare systeem zo in elkaar, bevestigt deze op je dak en vervolgens wordt de warme lucht die erdoorheen stroomt, samengeperst tot een koele luchtstroom.

Uitzonderlijk goed

Dit ontwerp ziet er niet alleen heel hip uit, het kan weleens een revolutie betekenen voor de tuinbouw, een industrie die nu nog veel energie verbruikt. Solardesigner Marjan van Aubel ontwierp voor de Climate Action Challenge ’s werelds eerste zelfvoorzienende kas, die niet alleen voedsel, maar tevens elektriciteit oogst uit de zon. Hiermee hoopt ze zowel het mondiale energie- als voedselprobleem te tackelen. 

Beeld: What Design Can Do

Powered by Labrador CMS