Amsterdam Gin Festival

Deze zeven gins moet je zeker een keer proberen

24 oktober 2018, Thomas v. Huissteden, 5 minuten

Als zelfs je oudtante uit Zierikzee spontaan en ontzettend hip de ene na de andere gin-tonic wegtikt, kunnen wij maar één ding concluderen: gin is ingeburgerd. Maar dat betekent níét dat je deze drank met Nederlandse roots nu links moet laten liggen, en wél dat de tijd rijp is voor luxere, fijnere en meer opvallende smaken. Winq ontdekte deze bijzondere gins op het Amsterdamse Gin Festival.

1. Kyroö Napue Gin
Stop wat mannen in een sauna en er worden mooie ideeën geboren. In het zweethok vroegen vijf Scandinaviërs zich af waarom er nog geen Finse gin bestond, en zo geschiedde. De Finse Kyrö Napue gin heeft een intens kruidige smaak met een afdronk van peper en rogge. Drink bij voorkeur met een neutrale tonic om het botsen van smaken te voorkomen.
Perfect serve: cranberry.

2. Hermit Gin
Bij de Oosterschelde denk je vast niet direct aan een goede gin. Toch wordt de Hermit gin gemaakt van dit Zeeuwse water. Niet zo gek als je bedenkt dat de waterkwaliteit daar voor Europese normen extreem goed is. Door de zoutige smaak van de gin is deze perfect te drinken in combinatie met verse oesters.
Perfect serve: grapefruitschil en zeekraal.

3. Gin 1689
Volgens de makers van deze gin hebben zij na veel research het lang verloren recept gevonden van de allereerste officiële gin. De smaakmakers van deze frisse gin bestaan onder andere uit peer, appel, limoen en sinaasap- pelschil. Deze botanicals maken de gin uitermate geschikt om te mixen met een lichte tonic.
Perfect serve: aardbei en framboos.

4. Xoriguer Mahon Gin
Van deze gin zijn de meeste ingrediënten geheim, de ge- schiedenis lang en de smaak be- schermd. Deze factoren geven Mahon een sterk verhaal mee, dat al eeuwenlang de ronde doet op het Spaanse eiland Menorca. Ook Pomada (de gin gemixt met limonade) verovert nu overzees langzaam maar zeker de rest van Europa.
Perfect serve: limoen en munt.

5. Hendrick’s Gin
Veruit de bekendste in dit rijtje, maar daardoor niet minder smaakvol. Anders dan zijn populariteit doet vermoeden, wordt Hendrick’s nog ‘gewoon’ met de hand vervaardigd. Serveert jouw favoriete terras deze gin niet? Sta dan vooral op en zoek een café waar de bedrijfsleiding wél verstand van zaken heeft.
Perfect serve: komkommer.

6. Bluecoat Barrel Reserve Dry Gin 
Overal waar de Engelsen ooit hebben geregeerd, vind je eigenlijk wel unieke gins. Zo ook deze ambachtelijke Amerikaanse gin die qua smaakt tussen een Engelse gin en typisch Amerikaanse bourbon ligt.
Perfect serve: Tijm en limoensap.

7. Bakers Best Jenever
In een lijstje met bijzondere gins mag een bescheiden eerbetoon aan jenever echt niet ontbreken. Met de verkoop van elk flesje van deze Bakers Best eco-jenever worden liefst zeven sneetjes oud brood gered.
Perfect serve: Hollands nuchter, zo uit de fles geserveerd met een stukje oude kaas

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau