“We weten dat Freddie promiscue was, dat zit absoluut in de film”

Acteur Rami Malek over zijn rol als Freddie Mercury

25 oktober 2018, Winq redactie, 3 minuten

In 1991 overleed Queen-frontman Freddie Mercury aan de gevolgen van aids. Volgende week verschijnt een biopic over zijn leven en muziek. Ons zustermagazine Attitude sprak met Bohemian Rhapsody-hoofdrolspeler Rami Malek.

De eerste trailer van de film Bohemian Rhapsody kon meteen rekenen op kritiek op social media. Er werd geklaagd dat Freddies verhaal voor Hollywood zou worden overgoten met een heterosausje. “Ik vind het jammer dat mensen na het zien van één minuut meteen dat soort opmerkingen maken. Vooral omdat je in die eerste teaser juist veel muziek wil stoppen, en nog niet zoveel verhaal”, zucht Rami.

“Laat ik om te beginnen zeggen dat de film zijn seksualiteit niet negeert, of het feit dat hij is gestorven aan aids. Dat zou überhaupt niet kunnen. We weten dat hij promiscue was, dat zit absoluut in de film. Maar het wordt niet gesensationaliseerd. De film probeert het opmerkelijke leven van deze man te vieren, inclusief zijn tomeloze passie en levenslust. Als het einde in zicht komt ben je je daardoor extra bewust van de vergankelijkheid van schoonheid, en hoe makkelijk dingen je afgenomen kunnen worden.”

Geen big deal

Er is ook onvermijdelijke kritiek wanneer heteroseksuele acteurs homorollen spelen. Tegelijkertijd zal niet iedere acteur met gemak een homorol aannemen. Rami’s mening is duidelijk: “Je bent wie je bent. Ik vind niet dat je gedefinieerd wordt door je seksualiteit, of de manier waarop je je identificeert. Zo zei Freddie het vroeger ook. Hij maakte nooit een big deal van tot wie hij zich aangetrokken voelde, of met wie hij het bed deelde. Hij sprak niet over zijn seksuele voorkeur. Voor hem was iedereen gelijk.”

“Zo kijk ik ook naar het leven. Ik kijk niet ‘als hetero’ naar een rol. Dat zou belachelijk zijn. Ik zou ook niet spreken van ‘een vrouwelijke regisseur’ of ‘een homoregisseur’. Dat zou ik echt absurd vinden. Dus waarom zou ik een rol als deze weigeren?”

Acteur Rami Malek
“Freddie sprak niet over zijn seksualiteit. Voor hem was iedereen gelijk”

Maak je geen zorgen: Freddies seksualiteit komt uitgebreid aan bod in de film. Zijn vriendschap met dj en komiek Kenny Everett (in de film gespeeld door acteur en draglegende Dickie Beau) zit erin, en Aaron McCusker speelt Jim Hutton, Freddies vriendje. Prinses Diana komt zelfs in de film voor. Waar mensen die klagen over ‘straight washing’ geen rekening mee lijken te houden is Mary Austin: Freddies vriendin.

Freddie noemde Mary vaak zijn ‘common-law wife’ en liet in zijn testament zelfs zijn huis aan haar na. “In essentie zou je kunnen zeggen dat ze zijn soulmate was. Ze kenden elkaar door en door. Je kunt niet om die relatie heen. Als je het belangrijk vindt dat zijn relaties met mannen in beeld komen, dan is het ook belangrijk om te laten zien dat hij zes jaar lang een relatie had met een vrouw”, aldus Rami. “Hij heeft haar zelfs ten huwelijk gevraagd.”

Hiv-status

Volgens Freddies ex-vriend Jim Hutton kreeg de zanger zijn hiv-diagnose in april van 1987. Zijn band kreeg het pas vlak voor Freddies dood te horen. In de film wordt toegewerkt naar het legendarische optreden van Queen tijdens Live Aid in 1985. We zien dan een emotionele scène waarin Freddie zijn hiv-status aan de band vertelt. Meteen geeft hij aan geen ‘aids poster boy’ te willen worden. “In de film wordt de daadwerkelijke tijdlijn niet altijd exact aangehouden,” legt Rami uit.

Het volledige artikel is te lezen in het oktobernummer van Attitude Magazine. Bohemian Rhapsody is vanaf volgende week in de Nederlandse bioscopen te zien.

Tekst: Darren Scott
Foto’s: Damon Baker
Styling: Joseph Kocharian
Grooming: Tara Hickman (met dank aan Tom Ford en Ouai)

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau