GLAAD heeft uitgerekend dat er vorig jaar 329 karakters een rol spelen in tv-series die op de een of andere manier vallen onder de letters LHBTQ. Dit jaar zijn het er ruim honderd meer, namelijk 433. Een van de shows die daaraan heeft bijgedragen is Pose, met een cast die het grootste aantal transgender acteurs ooit telt.

Een op de elf karakters in tv-series is geïdentificeerd als LHBT of Q. Dat is omgerekend 8,8% van het aantal rollen in totaal. Volgens president Sarah Kate Ellis van GLAAD laten de hoge kijkcijfers van Modern Family en Will & Grace zien dat het publiek graag kijkt naar karakters die gay zijn of L of B of T of Q. “Inclusiviteit is niet alleen goed om te doen, maar het is goed om een variatie aan karakters en perspectieven te laten zien”, zegt Ellis.

Genuanceerd
Alleen LHBTQ-karakters laten zien is niet voldoende, vervolgt Ellis. “Die karakters moeten genuanceerd zijn en onze samenleving weerspiegelen.” Ellis maakt namens GLAAD hun streven bekend om minimaal 10% van alle rollen LHBTQ te laten zijn.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 50% van de LHBTQ-karakters gekleurd zijn, 49% is wit. Er zijn 117 biseksuele karakters te zien (vorig jaar 93), 26 transgender karakters (was 16) en het aantal karakters met hiv in tv-series ging van twee naar zeven.

Netflix biedt het meest diverse aanbod, gevolgd door de Amerikaanse zender FX.

Anti-homogeluiden
Volgens Ellis is het belangrijker dan ooit om een divers aanbod van karakters te tonen. “Nu steeds vaker anti-homogeluiden de kop opsteken – hier in Amerika maar ook in het buitenland – is het goed om deze karakters te laten zien. Dit komt het begrip voor en de acceptatie van LHBTQ’s ten goede.

Het complete onderzoek, genaamd Where We Are On TV, is hier te lezen.