Binnenkijken

“De energie stroomt letterlijk door ons huis”

Het perfecte plekje

Leestijd: 7 minuten - door Wilma Custers op 02 december 2018

In 2010 lieten architect en designer Julio Oropel (50) en ontwerper José Luis Otiñano (50) hun oog vallen op een appartement in de historische wijk Congreso in Buenos Aires. Ideaal als werkstudio, dacht het stel. Na twee jaar grondig renoveren, met behoud van de originele elementen, kwam langzaam het besef dat de ruimte ook de perfecte plek is om te wonen. “De energie stroomt letterlijk ons huis in.”

Julio en José Luis waren al een tijd op zoek naar een nieuw appartement. Ze hadden hun oog laten vallen op Congreso, een mooi, traditioneel buurtje niet ver van het Nationale Congresgebouw. “Het is niet per se de hipste wijk van Buenos Aires, maar dat gaat veranderen. Door alle ontwikkelingen in de buurt zal Congreso over niet al te lange tijd upcoming en trendy worden. Veel architecten, ontwerpers en kunstenaars hebben hun weg al gevonden naar de wijk en langzaam komt het hier tot bloei.”

Congreso is een mooi en rustig deel van Buenos Aires en staat vol iconisch aandoende gebouwen met ronde koepels op het dak. Een aantal daarvan is ontworpen door de Italiaanse architect Colombo. Een beroemd voorbeeld is het huis van Carlos Gardel (een prominent uit de geschiedenis van de Argentijnse tango) en het legendarische café Los Angelitos, waar Julio en José Luis nu zo’n beetje om de hoek wonen.

Uit de naad

Ze kochten het appartement in 2010 van een vriend die er een bedrijfspand van wilde maken, maar bij nader inzien geen zin had in een grondige renovatie. “Het huis had meer dan tien jaar leeggestaan en het zag er beroerd uit. Alle basisvoorzieningen moesten we vervangen: de keuken, badkamer, elektriciteit, leidingen, deuren, kozijnen en de ramen zelf. Alle houten vloeren hadden onderhoud nodig. Om nog maar te zwijgen over al het schilderwerk aan de ramen en deuren, die nu allemaal wit zijn. De schilders hebben zich helemaal uit de naad moeten werken om er iets moois van te maken.”

Het koppel besloot om iets speciaals te maken van het appartement. “Aanvankelijk wilden we er een studio van maken waar we allebei zouden kunnen werken. Maar toen de renovatie gaandeweg vorderde, kwam langzaam het besef dat dit ook een perfecte plek is om te wonen. Bovendien was het appartement groot genoeg om wonen en werken te kunnen combineren.”

“Het huis had meer dan tien jaar leeggestaan en het zag er beroerd uit”

Open ruimtes

Waar mogelijk wilden ze de originele elementen van het appartement behouden, dat vonden Julio en José Luis heel belangrijk. Julio maakte een nieuwe plattegrond. Er hoefden maar een paar muren te worden gesloopt om ruimte te creëren voor een grote keuken en een nieuwe badkamer. Twee slaapkamers aan de voorkant van het huis vormen

nu samen één grote woonkamer. “Ik wilde zoveel mogelijk open ruimtes, om de sfeer van een loft op te roepen. Door de vele, grote ramen valt het daglicht overvloedig naar binnen, waardoor alles nog groter en ruimer lijkt – wat typisch is voor een loft. De energie stroomt letterlijk ons huis in.”

“Het interieur is een elegante mengvorm van traditionele basiselementen met moderne details, eclectische en vintage accessoires”

Alle andere kamers zijn in hun originele staat hersteld, met enkele toevoegingen van Julio. Kenmerkend hierbij is het ruwe populierenhout dat hij heeft gebruikt voor de boekenkasten en -planken, het bureau in de werkkamer, de keukenkasten en de opbergruimte onder de vensterbanken. Dit creëert niet alleen eenheid, maar geeft het interieur een warme, moderne touch.

Elegante mix

De nieuwe indeling heeft het appartement perfect verdeeld in twee leefomgevingen: de entree, woon- en eetkamer om gasten te ontvangen, en de privévertrekken met de master bedroom, de inloopkast, de badkamer, de keuken en de werkruimte.

Het interieur is een elegante mengvorm van traditionele basiselementen met moderne details, eclectische en vintage accessoires. De originele parketvloeren zijn stuk voor stuk gereinigd, gepolijst en opnieuw in de lak gezet. In totaal duurde de renovatie twee jaar, maar het resultaat is meer dan de moeite waard: een persoonlijk en natuurlijk geheel dat past bij de twee natuurlijke talenten die er wonen.

Julio Oropel werkt als architect en ontwerper voor zowel commerciële opdrachtgevers (restaurants, cafés en winkels) als voor particulieren.
Meer weten? Kijk op juliooropel.com.

Fotografie: Maria Eugenia Daneri

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 93

Deze keer: Jeangu Macrooy en Sean Hayes

Neem een abonnement

Geef cadeau