Interview

“In de show zitten alle stomme vragen die ik al jaren te horen krijg”

Brits transicoon Kate O'Donnell treedt op in Leeuwarden

31 oktober 2018, Martijn Tulp, 3 minuten

Dit weekend is Brits transicoon Kate O’Donnell in Leeuwarden te zien met haar show You’ve changed. De voorstelling is onderdeel van het ‘Love for All’-festival. In You've changed beschrijft Kate op unieke en komische wijze haar huidige positie in de samenleving en kijkt terug op haar transitieproces. Wij zagen previews in Manchester en kunnen verklappen: deze voorstelling wil je écht niet missen. We belden even met Kate.

Wat was de aanleiding om You’ve changed te maken?
“We zijn inmiddels vier jaar verder sinds mijn eerste show Big Girls’ Blouse. Die was wat zachtaardiger, en ik had het idee dat de wereld wel klaar was voor iets scherpers. Tijdens de voorstelling probeer ik antwoord te geven op veel vragen en verwonderingen die ik de afgelopen jaren te horen kreeg, tot vragen over m’n genitaliën aan toe. Er zit zelfs een gedeelte in dat ik de Transgina monologues noem. Natuurlijk vertel ik hoe het is om ineens als vrouw te leven, er zit ook een stukje feminisme in. Ik probeer zo eerlijk en open mogelijk te zijn, maar wel op een leuke, positieve manier. De show gaat, de naam zegt het natuurlijk al, over hoe ik veranderd ben tijdens en sinds mijn transitie, maar ik vraag het publiek ook in hoeverre zíj veranderd zijn.”

Wat voor feedback krijg je vanuit de transgemeenschap?
“Zij reageren vaak positief, omdat ze in de show iets van zichzelf in herkennen. Ik deed stukken van de show laatst voor een groep jonge transkinderen, en zij vonden het te gek. Ik word weleens gevraagd wat voor boodschap ik zou willen meegeven aan mensen die aan het begin van hun transitie zitten. Dan zeg ik altijd: be excited! Want vrijwel niemand zegt dat. De nadruk ligt meestal op hoe zwaar het proces is.”

En van publiek dat niet tot de transgemeenschap behoort?
“Ook heel positief. Ik krijg het idee dat zij het gevoel hebben dat ze worden uitgenodigd om deel te nemen aan de conversatie. Omdat alle stomme vragen die ik al die jaren te horen kreeg, al in de show zitten verwerkt, krijg ik na de show véél betere vragen vanuit het publiek.”

Dus na afloop word je bijvoorbeeld niet meer gevraagd of je nog wel een orgasme kunt krijgen?
“Precies. Dat zit allemaal al in de show. Ik noem zóveel dingen die tegen me gezegd worden, zodat je die na het zien van de show niet meer tegen transpersonen hoeft te zeggen. Weet je, ik had gehoopt dat meer zichtbaarheid van transpersonen ertoe zou hebben geleid dat iederéén wat minder zwart/wit zou zijn gaan denken over gender. Maar het lijkt er jammer genoeg op dat het voor meer verdeeldheid heeft gezorgd. Zonde.”

Op welke manier vertel je erover? Het is vaak toch een beladen onderwerp.
“Met veel humor, dans en liedjes. Ik ben getransitioneerd in 2003 en als je kijkt naar waar we nu zijn als gemeenschap, is dat zó lang geleden. Daarom besloot ik om de show stylistisch te laten plaatsvinden in de jaren 30. In die tijd – de depressie – werden veel voorstellingen gemaakt die bedoeld waren om de mensen op te vrolijken. Tijdens de show verander ik van Fred Astaire in Ginger Rogers.”

Waarom koos je voor hen?
“Omdat het allebei niet typische Hollywoodsterren waren: Fred Astaire was niet súpermannelijk en Ginger Rogers was zeker geen typische Hollywoodvrouw. Dat sprak me wel aan. Er werd in hun tijd íets meer met gender gespeeld: denk aan Marlene Dietrich in male drag. Fred en Ginger versterkten elkaar enorm. Over Ginger werd ooit gezegd: ‘She did everything Fred did, backwards and in high heels’. Zo voelde ik me ook toen ik transitioneerde naar vrouw, alsof ik ineens alles achterstevoren deed. En soms ook op hoge hakken, haha.”

Kates voorstelling is op 2 en 3 november te zien in De Harmonie in Leeuwarden. Meer info en kaarten via De Harmonie

Op Winq.nl maak je nu kans op 2 kaartjes voor You’ve changed. Mail om kans te maken naar win@winq.com onder vermelding van ‘You’ve changed’ en vergeet niet je naam, adresgegevens en voorkeur voor 2 of 3 november te vermelden. Met de winnaars wordt zo snel mogelijk contact opgenomen.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau