Bohemian Rhapsody verschijnt deze week in de bioscopen. De film krijgt wisselende kritieken, waarvan een recensent zelfs zover ging dat hij de film ‘Bohemian Crapsody’ noemde. Anderen vinden dat de film te obligaat feitjes en successen oplepelt, alsof ze even op Wikipedia hebben gekeken wie of wat Queen ook alweer was. Lees hier een overzicht van de recensies, of hier die uit Het Parool, met de kop: 'Bohemian Rhapsody: waardeloos door brave Freddie'.

Rami Malek krijgt lof
Wie wel veel lof krijgt is Rami Malek. De acteur is in de huid gekropen van Freddie Mercury, en doet dat met verve. Nu de kritiek op de film is losgebarsten, heeft hij er het volgende over te zeggen: “Freddie Mercury had een liefdevolle relatie met Jim Hutton. Maar de film gaat over een bepaalde periode in het bestaan van Queen” (de film begint bij de oprichting van de band in 1970 en eindigt wanneer Queen Live Aid platspeelt in 1985).

Malek vervolgt: “Geloof me, er is heel veel gepraat over hoe we meer over het persoonlijke leven van Mercury in de film te krijgen. Ik heb me hier hard voor gemaakt zo goed als ik kon en ben er herhaaldelijk over begonnen tegen de producenten en regisseurs, of eigenlijk iedereen die wilde luisteren.”

Straightwashing
De acteur zegt dat hij volkomen begrijpt dat fans meer van Mercury’s seksualiteit in de film hadden willen zien en dat ze het hebben over 'straightwashing'. “Freddie Mercury is een gay icoon. Hij is een icoon voor ieder van ons.” Toch hoopt hij dat mensen niet denken dat de film de gemeenschap te kort doet. “Maar als het aan mij had gelegen, had er meer ingezeten.”

Niet dat Mercury wordt weggezet als hetero in de film. Maar de kritiek is niet mals. Zo zegt Zeba Blay van HuffingtonPost: “De film laat niet zien wie Freddie Mercury was. Zijn seksualiteit of etnische achtergrond worden niet genegeerd, ze gaan er echter nogal onhandig mee om.”