Up & Coming

“Voor mijn droomrol ben ik nog tien jaar te jong”

04 november 2018, Roel Janssen, 2 minuten

Showponies gezien? Dan is Stef van Gelder (26) je vast bijgebleven. Hij studeerde in 2015 af aan het Tilburgs Conservatorium, kreeg zanglessen van Edward Hoepelman en Ivar Costenoble en keerde na producties in Duitsland, België en Oostenrijk gelukkig weer (even) terug naar Nederland.

Showponies is misschien wel de gayste productie van het jaar. Dat het zo’n succesvoorstelling zou worden, wist Stef tijdens de audities nog niet. “Ik vond het spannend om ‘ja’ te zeggen tegen een productie waarvan ik op voorhand geen idee had hoe deze eruit zou komen te zien. Bij musicals is dat anders. Ik ben dan ook nog wel even door blijven auditeren, om uiteindelijk tóch voor Showponies te kiezen. Het is verreweg de beste keuze geweest.”

Dat auditeren deed Stef niet alleen in Nederland. Nee, hij ging naar Hamburg en het chique Wenen, waar mensen nog goed geld betalen voor een voorstelling en in jasje- dasje naar het theater gaan. “In Nederland zijn die tijden helaas een beetje verdwenen. Musical is hier meer een familie-uitje geworden. Je krijgt tegenwoordig al een tweede kaartje bij een fles melk, waardoor Nederlanders eraan gewend zijn geraakt lage prijzen voor een voorstelling te betalen.”

“We hopen dat we een keer samen worden gecast”

Na zijn opleiding in Tilburg, verruilde Stef Nederland al snel voor Hamburg. Hij speelde in Andrew Lloyd Webbers Love Never Dies, ook wel bekend als het tweede deel van The Phantom of the Opera. Daarna volgde de musical Schikaneder in Wenen, was hij te zien als Kenickie in de Duitse tourversie van Grease en in de Vlaamse musical Mozart!

Zijn drukke agenda brengt de nodige uitdagingen mee voor zijn relatie. Stef ontmoette vriendlief Jak Allen-Anderson in Hamburg, waar ze samen in de musical van Lloyd Webber speelden. “We zijn al tweeënhalf jaar samen en dat gaat hartstikke goed. Natuurlijk hopen we wel dat we weer een keer samen worden gecast.” En dan het liefst als Javert in de Britse versie van Les Misérables. “Maar daar moet ik nog een paar jaar op wachten. Sowieso kan ik al mijn droomrollen pas over tien jaar spelen. Ik heb een donkere stem, maar een jong uiterlijk. Dat matcht vaak niet zo lekker. Voor de rol van Javert kiezen ze toch vaak iemand van rond de veertig.”

Showponies is tot 22 december te zien in de Nederlandse theaters.

How @jakaanderson flirts.. #getsmeeverytime #onceacat #meow #borderingmiley #irresistible

Een bericht gedeeld door Stef van Gelder (@stefvangelder) op

Coverbeeld: Jens Schneider 

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau