Muziek op vrijdag: Roísín Murphy in een gayclub en maak kennis met Poppy

Thank God It's Friday!

02 november 2018, Jaap Bartelds, 6 minuten

Het is bijna weekend! Dat vieren we wekelijks met nieuwe liedjes. Deze keer met een lekkere discojam van Roísín Murphy, een retrodeuntje van Mariah Carey en een excentriek nieuw popsterretje die we per ongeluk Poopy noemden. Maar dat was een tikfout. Dansen maar!

Mariah Carey - 'A No No'

De tracks die Mariah ter promotie uitbrengt voor haar vijftiende album Certain, zijn stuk voor stuk spot on. 'GTFO' was pittig, 'With You' was classic Mariah en voor 'A No No' gaat ze op vintage met een fijne sample van 'Crush On You', een oude hit van Lil' Kim en Notorious B.I.G. Ook leuk: op 13 december staat Mariah in de Amsterdamse Ziggo Dome met een kerstshow. Wie weet zingt ze ook iets van haar nieuwe album en misschien wel dit instant meezingbare 'A No No'.

Carly Rae Jepsen – ‘Party For One’

Ze scoorde een wereldhit met ‘Call Me Maybe’, maakte nog een heleboel andere catchy liedjes die weinig deden en nu probeert Carly Rae Jepsen het opnieuw met ‘Party For One’. Een liedje om vrolijk van te worden, en dat doen de mensen in de video dan ook. Die speelt zich af in een hotel, waar allemaal mensen zichzelf vermaken op hun kamer. Stuur die meneer in z’n onderbroek maar even langs.

Roísín Murphy – ‘Jacuzzi Rollercoaster’

Tijdens het Amsterdam Dance Event trad Roísín nog op in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Daar zong ze ongetwijfeld haar laatste single, ‘Jacuzzi Rollercoaster’. Het is een lekkere trippy discojam met een vuige video die zomaar eens in een gayclub kan zijn opgenomen.

Poppy – ‘Play Destroy’

Wel eens van That Poppy gehoord? Dat is een mysterieus figuur die vage video’s op YouTube plaatst waarin ze nog vagere dingen zegt en doet. Ze wordt door de believers gezien als een marionet van de illuminati, wat ze zelf in de hand werkt door naar de American Music Awards te gaan met een muilkorfmasker op (en door zich te laten op te sluiten in een kooitje). That Poppy heet tegenwoordig gewoon Poppy en wordt steeds meer een mainstream artiest. Maar vaag blijft ze, zoals je kunt zien in het interview met NME. Ze vertelt onder meer over haar samenwerking met Grimes, een lied dat ‘Play Destroy’ heet en afkomstig is van haar nieuwe album ‘Am I A Girl’.

Blair st. Clair – 'Irresistible'

RuPaul’s Drag Race levert steeds vaker kandidaten af die na een afgerond seizoen op eigen kracht in the picture blijven. Blair st. Clair bijvoorbeeld, die het al een tijdje goed doet als zangeres. De video voor haar nieuwe single ‘Irresistible’ begint met een jury die haar compleet afbrandt, waarna Blair vervolgens terugslaat met een sexy dance anthem. Het lied zelf is leuker dan alle liedjes van RuPaul bij elkaar.

Ladytron – ‘The Island’

Deze hadden we even gemist en is dus al een tijdje uit. Maar Ladytron is terug van weggeweest en dat mag natuurlijk niet onbesproken blijven. In februari volgt na vijf jaar complete stilte het nieuw album van de band die klinkt als ABBA On Ice.  Op ‘The Island’ laat Ladytron weer horen hoe goed ze zijn: de duellerende en tegelijkertijd harmonieuze vocalen van de zangeressen Helen Marnie en Mira Aroyo, de puntige synthesizer-riffs, alles klopt weer.

Clean Bandit – 'Baby'

Marina van Marina and the Diamonds is de nieuwste aanwinst die een mopje meezingt op een single van Clean Bandit. Nadat ze scoorden met ‘Solo’ en Demi Lovato, wordt ‘Baby’ hun volgende grote hit. Let ook op de bijdrage van Luis Fonsi. ‘Baby staat op het album What Is Love? dat uitkomt op 30 november.

Rufus Wainwright – ‘Sword of Damocles’

Darren Chris ken je van Glee en American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace. Hij speelt nu een belangrijke rol in de nieuwe video van Rufus Wainwright. Zowel Rufus als Darren is te zien in de couture van Vivienne Westwood, maar daar gaat het in de video niet om: het is een onvervalste aanklacht tegen Donald Trump en een oproep om te gaan stemmen.

Noelia en Julia – 'Tú Y Yo Volvemos Al Amor'

De Spaanse versie van Starmaker is lekker op dreef, dit seizoen. Eerder meldden we al dat het eerste homostel te zien was in een duet. Deze keer moet je letten op de achtergronddansers bij het duet van Noelia en Julia.

Robyn – ‘Missing U’

Deze week was Robyn te gast bij Later… with Jools Holland om haar nieuwe album Honey te promoten. Ze zong haar single ‘Missing U’ live, gevolgd door ‘With Every Heartbeat’. Hier heb je ze allebei.

Matthew Dear – ‘Bunny’s Dream’

Stiekem hebben we een zwak voor Matthew Dear. In al z’n indierockheid is hij fakking sexy. In ‘Bunny’s Dream’ doet hij ook nog eens een dansje met een lekker scruffy typje.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau