Tom Hanks, Denzel Washington en Mary Steenburgen zijn alle drie te zien in de film Philadelphia. Hanks speelt een jonge, succesvolle advocaat Andrew Beckett die wordt ontslagen omdat een rechtszaak buiten zijn schuld niet verliep zoals had gemoeten. Maar Beckett vermoedt dat dit niet de ware reden is voor zijn ontslag: hij heeft namelijk aids. Om zijn ontslag aan te vechten, klopt hij aan bij Joe Miller, een homofobe advocaat die wordt gespeeld door Denzel Washington. Die weigert hem aanvankelijk, maar bedenkt zich als hij ziet hoe Beckett als paria wordt behandeld. Naast dit verhaal is ook de liefde tussen Beckett en zijn partner Miguel Alvarez (Antonio Banderas) een belangrijke verhaallijn.

Philadelphia kwam uit in november 1993, toen hiv en aids nog veel slachtoffers maakten. De film maakte indruk: van de vijf Oscar-nominaties werden die van Beste Acteur en Beste Lied verzilverd: Tom Hanks en Bruce Springsteen gingen allebei met een Academy Award naar huis.

Veel angst, een gebrek aan kennis
25 jaar later blikken Tom Hanks, Denzel Washington en Mary Steenburgen terug op Philadelphia. Ze zijn te zien in een korte film, genaamd The Last Mile, en delen verhalen over de turbulente jaren van de aidscrisis. “In New York City zag je overal mannen die andere mannen voortduwden in rolstoelen”, herinnert Tom Hanks zich. Mary Steenburgen vult aan: “Er was zoveel angst en een groot gebrek aan kennis. Het is nu moeilijk voor te stellen hoe intens het toen was.”

Philadelphia heeft heel veel betekend voor de bewustwording rond hiv en aids, zegt Anne Carelli van Coca-Cola, de frisdrankgigant die The Last Mile mede heeft gefinancierd. Ze hoopt dat de terugblik op Philadelphia nogmaals laat zien hoeveel moed scenarioschrijver Ron Nyswaner en regisseur Jonathan Demme destijds hebben gehad om de film te maken. “In deze 25 jaar is bovendien veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen hiv en aids. Met The Hard Mile willen we mensen laten zien hoe erg het was en dat ze die vooruitgang niet zomaar voor lief nemen.”

The Hard Mile is te zien vanaf 15 november. Hier de eerste beelden.