Nijmegen wil de European Gay and Lesbian Multi-Sports Championship, of kortweg de Euro Games, binnenhalen voor het jaar 2022. Hiervoor moet de stad zich verkopen met een bidbook, dat moet worden ingeleverd bij de Europese organisatie. Het is niet bekend of er meerdere steden in de race zijn voor de Euro Games in dat jaar.

Uit een haalbaarheidsonderzoek is gebleken dat veel sportverenigingen enthousiast zijn om mee te helpen met het Regenboog-evenement. Ook zijn er voldoende vrijwilligers. Wat betreft de kosten stelt de provincie Gelderland 100.000 euro beschikbaar voor de Euro Games zelf en nog eens 60.000 euro voor het bijprogramma vooraf. De gemeente Nijmegen legt 80.000 bij.

Toegankelijker en meer diversiteit
De Euro Games is een internationaal LHBTQ-evenement dat twee tot drie dagen wordt georganiseerd onder licentie van de European Gay and Lesbian Sport Federation (EGLSF). De organisatie wil sporten toegankelijker maken voor alle bevolkingsgroepen en de diversiteit bevorderen binnen verenigingen.

Naast sportwedstrijden zijn er een openings- en sluitingsceremonie en een programma met bijvoorbeeld culturele evenementen of lesprogramma’s.

Sporten
Voor Nijmegen is al een reeks mogelijke sporten geselecteerd, waaronder voetbal, zwemmen, atletiek, hockey, ballroom dancing, badminton, (beach)volleyball, wielrennen en tennis. Er zijn in de stad geschikte accommodaties voor te vinden. De commissie LHBT adviseert verder om rugby, roeien en crossfit aan die lijst toe te voegen.

Bron: De Gelderlander / Beeld: Creative Commons