Waarom Sean Hayes niet eerder uit de kast kwam. “Ik was veel te bang”

Attitude UK interviewt 'Jack' uit Will & Grace

12 november 2018, Winq redactie, 3 minuten

In de nieuwste editie van Brits gaymagazine Attitude wordt acteur Sean Hayes geïnterviewd. Hij vertelt over de terugkeer van de populaire sitcom Will & Grace en waarom hij pas vier jaar na de laatste aflevering uit de kast kwam.

Toen Will & Grace voor het eerst op de buis was, zat Sean zelf nog in de kast. “Het was een enge tijd. We werden met de dood bedreigd, ik was bang dat mensen erachter zouden komen waar ik woonde, en ik speelde een homoseksueel personage in een populaire tv-show. Ik was veel te bang.
Ik was er ook niet op uit om activist te worden. Op die leeftijd had ik de moed en de kracht niet om namens de homogemeenschap te spreken.”

De serie kreeg ook kritiek van de LHBTQ-gemeenschap: hoofdpersonage Will zou niet gay genoeg zijn, terwijl bijrol Jack juist te over-the-top was. “Ik heb dit al eerder gezegd: ik vraag me altijd af waar die kritiek vandaan komt. Is er vanbinnen een gevoel van voldoening dat ze missen, zijn ze misschien boos op de manier waarop ze zelf behandeld zijn?” Sean vindt dat kritiek vanuit de LHBTQ-gemeenschap óp de LHBTQ-gemeenschap vaak harder aankomt dan wanneer hetero’s iets naars zeggen. “We hebben allemaal in zekere zin moeten vechten om te kunnen zijn wie we zijn, dus dan zou je denken dat we elkaar juist zouden steunen. Dat moeten we echt meer doen, zelfs als we het niet eens zijn met gedrag, de kledingkeuze of vocabulaire van een ander. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”

“Mensen die kritiek hadden kennen me helemaal niet”

Uiteindelijk kwam Sean in 2010 uit de kast, vier jaar na de – destijds – laatste aflevering van Will & Grace. De acteur kreeg kritiek omdat hij niet eerder open was geweest over zijn homoseksualiteit. Werd hij door die kritiek gekwetst? “Veel mensen waren het er niet mee eens dat ik tegenover de pers niet ‘out’ was, terwijl ik in mijn privéleven al op mijn 18de uit de kast was gekomen. Er zijn heel veel redenen waarom ik bang was. Het zit niet in mijn DNA om een woordvoerder voor een groep mensen te zijn, ik spreek niet graag voor een volle zaal, dat zit nu eenmaal niet in me, dus wilde ik die verantwoordelijkheid ook niet.
Ja, ik vond het wel kwetsend. Want mensen die kritiek hadden kennen me helemaal niet. Die mensen zagen me alleen maar als een product en vroegen zich af wat ik voor ze kon doen. Nu heb ik niets meer te verbergen.”

Cover Attitude UK
Cover Attitude UK

Hij is blij dat Will & Grace na elf jaar terug is. “Toen de serie eindigde was ik blij dat ik er even tussenuit kon, maar ik miste Will & Grace al na drie of vier jaar. Ik was bezorgd of de personages wel konden functioneren in deze tijd, naar de schrijvers zijn geweldig en wisten de personages zelfbewuster te maken. Ze zijn niet veranderd, ze zien er alleen wat ouder uit.”

Het tweede - en misschien wel meest spraakmakende - seizoen van de nieuwe reeks is vanaf dinsdag 30 oktober om 20:30 uur te zien bij TLC.

Foto: Magnus Hastings

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 109

Deze keer: Thorn Roos de Vries, COC-directeur Marie Ricardo en meer

Neem een abonnement

Geef cadeau