Het gebeurt regelmatig dat Songfestival-kandidaten meer dan een keer mee doen met het Eurovisie zangfestijn. Kijk bijvoorbeeld naar Alexander Rybak uit Noorwegen, die in 2009 won en het later nog een keer probeerde. Of Johnny Logan uit Ierland, die twee keer won.

Maar dat is niets voor Netta, zo vertelt ze in een interview. “Het waren de twee meest stressvolle weken uit mijn hele leven. Mensen zeggen wel eens: zeg nooit nooit, maar ik weet het zeker: nooit doe ik nog een keer mee.”

Magisch, prachtig en doodeng
Netta vindt dat één zo’n happening genoeg is in je leven. “Dat moet je niet willen herhalen. Eurovisie was magisch, doodeng, bizar gek, campy, prachtig en liefdevol tegelijk. Ik zou zo weer meedoen als ik het niet eerder had gedaan, maar nu heb ik andere goals om te overwinnen.”

De grootste competitie tijdens het Songfestival had Netta met zichzelf. “Je wordt beoordeeld op de mate van intimiteit die je weet uit te stralen richting de 200 miljoen kijkers. Je stelt je voor dat je optreedt in een buurtkroeg, om te laten zien wie je echt bent en hoe sterk je bent.”

Kimono
Netta kreeg aardig wat kritiek te verduren vanwege haar outfit. De Japans aandoende kimono werd gezien als ‘culturele toe-eigening. “Ik ben dol op Pokémon en kimono’s zijn een hot item in 2018.  Mensen om me heen wilden dat ik iets zwarts aan zou trekken en zou zingen als Adele of Aretha Franklin. Ik vond mijn outfit fantastisch.”

Dan was er ook nog gedoe toen Netta zei dat de komende uitzending van Eurovisie niet in Tel Aviv zou zijn, maar in Jeruzalem. “Ik wist niet beter dan dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël en dat daar de uitzending vandaan zou komen. Ik had geen idee dat dit zoveel heisa op zou leveren. Maar het belangrijkste is: Israël organiseert het Eurovisie Songfestival, daar gaat het om.”