Happy Families

“De gedachte om een kind mijn liefde te geven, raakte mij uiteindelijk diep in mijn hart”

13 november 2018, Maarten Dallinga, 3 minuten

Rammelende eierstokken hebben mannen natuurlijk niet, maar er zijn genoeg gays met een kinderwens. Chris van der Bas (36) en Nevlynn van der Bas-Janssen (42) zijn samen met vriendin Linda de ouders van Arwen (3) en vertellen hun verhaal.

Chris: “De kinderwens kwam bij mij vandaan, zo’n vier jaar geleden. Ik dacht steeds vaker: ik heb een heerlijk leven, maar voor wie doe ik het eigenlijk allemaal? Ik miste iets waar ik mijn eigen stempel op kon drukken. Noem het nesteldrang.”

Nevlynn: “Ik ben altijd heel pragmatisch, dus toen Chris mij hierover vertelde, dacht ik al snel aan een afspraak die
 ik ooit had gemaakt met mijn vriendin Linda. Toen we een jaar of elf waren, spraken we af om samen een kind te krijgen als we alleen zouden blijven.”

Chris: “Linda had al een zoon en was weg bij haar vriend. Ze vond haar gezin nog niet compleet en daarom besloten we na te gaan denken over co-ouderschap.”

Nevlynn: “In mijn leven miste er niks en het vaderschap leek me een heftige verantwoordelijkheid. Maar de gedachte om een kind mijn liefde te geven, raakte mij uiteindelijk diep in mijn hart.”


“Het overdragen van mijn DNA vond ik niet belangrijk”

Chris: “We hebben zeker een jaar de tijd genomen voordat we aan het hele proces begonnen.”

Nevlynn: “Al snel was wel duidelijk dat ik de biologische vader zou worden, op basis van karaktereigenschappen. Maar uiterlijke kenmerken vinden Chris en Linda eveneens belangrijk. Dat speelde ook wel een beetje mee.”

Chris: “Ik vind mijn neus niet zo fijn en andere dingen ook niet. Dat heeft Linda ook. Het overdragen van mijn DNA vond ik niet belangrijk, vader ben je door in het leven van je kind aanwezig te zijn.”

Nevlynn: “Chris is wel de wettelijke vader – op dit moment kan een kind in Nederland juridisch niet meer dan twee ouders hebben. Notarieel hebben we wel vastgelegd dat we alle drie als ouder dezelfde rechten en plichten hebben.”

“We hebben met Linda nog nooit discussie gehad over de opvoeding. Het gaat gewoon heel makkelijk”

Chris: “We probeerden eerst zwanger te worden via zelfinseminatie, maar dat lukte maar niet. Toen kwamen we terecht bij de fertiliteitskliniek van het UMC Utrecht. Daar moesten we eerst in gesprek met een maatschappelijk werker en een ouderschapsplan opstellen.”

Nevlynn: “Vervolgens gaf een medisch-ethische commissie haar goedkeuring voor behandeling. Een paar weken later was het raak.”

Chris: “Linda is thuis bevallen en wij waren erbij. Bij de tweede perswee kwam Arwen er al uit. Dan sta je even later ineens met een baby in je armen.”

Nevlynn: “Het is supermooi dat we Arwen hebben mogen ontvangen. De zorg hebben we gelijk verdeeld. Iedere zondag- tot dinsdagavond is ze bij ons en om de week ook in het weekend.”


Chris: “Of we haar nooit missen? Nee hoor, we hebben een groepsapp, waarmee we elkaar op de hoogte houden.”

Nevlynn: “We hebben met Linda nog nooit discussie gehad over de opvoeding. Het gaat gewoon heel makkelijk.”


Chris: “Het voordeel van deze constructie is ook dat wij veel tijd kunnen blijven besteden aan onze carrière, zonder opvang te hoeven regelen.”

Beeld: Hadewych Veys

Meer weten over meerouderschap?
Op deze pagina vind je een overzicht van artikelen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld een interview met Meer dan Gewenst-woordvoerder Sara Coster, een overzicht van moderne vormen van vaderschap en een interview met Geer, hij kreeg samen met zijn beste vriendin een dochter.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau