Happy Families

“We waren ontzettend zenuwachtig toen we Leo voor het eerst gingen zien”

Michel en Michiel zijn de adoptieouders van Leo

19 december 2018, Maarten Dallinga, 2 minuten

Rammelende eierstokken hebben mannen natuurlijk niet, maar er zijn genoeg gays met een kinderwens. Michel de Bruin (40) en Michiel Geursen (40) zijn de adoptieouders van Leo (6) en vertellen hun verhaal.

Michiel: “Zo’n elf jaar geleden begonnen we na te denken over kinderen. We gingen in die tijd steeds meer oppassen op neefjes en nichtjes en dat vonden we heel leuk.”

Michel: “Ook leek het ons mooi om een kind iets van onszelf mee te geven. We hebben toen alle opties bekeken en hadden bij adoptie het beste gevoel.”

Michiel: “We vonden het niet belangrijk dat we een kindje zouden krijgen van ons eigen bloed. En we dachten, een beetje idealistisch: het is ook mooi om voor een kind te zorgen dat al op de wereld is. Pleegzorg had dan ook gekund, maar we wilden graag helemaal zelf een kindje opvoeden.”

Michel: “Amerika en Nederland waren op dat moment de enige opties voor adoptie. Een kindje uit Nederland had meteen onze voorkeur, maar per jaar worden maar zo’n vijftien Nederlandse kinderen afgestaan voor adoptie.”

Michiel: “We hadden onze hoop dus gevestigd op Amerika, maar na zes jaar besloten we onze adoptieprocedure daar stop te zetten. We hadden geen goed gevoel meer bij ons adoptiebureau, omdat ze op een andere manier gingen werken. Dat was een heel moeilijke, maar wel goede keuze.”

“Hij had het net in z’n broek gedaan en zat er flink onder, maar we waren gelijk stapelverliefd”

Michel: “Vervolgens dachten we dat adoptie niet meer zou lukken.”

Michiel: “Maar even later, eind februari 2012, werden we ineens gebeld door de Kinderbescherming: ‘We hebben een zoontje voor jullie, als jullie dat willen. We horen het graag vanmiddag.’ We hoefden er niet lang over na te denken.”

Michel: “Toen moesten we in amper drie weken tijd alles regelen. We hadden nog geen kinderkamer, nog helemaal niets in huis. Het moest allemaal snel, snel, snel.”

Michiel: “Leo was eerst nog tijdelijk in pleegzorg. We waren ontzettend zenuwachtig toen we hem voor het eerst gingen zien.”

Michel: “Dan denk je: ik ga zo mijn eigen kind ontmoeten. Heel gek. Hij had het net in z’n broek gedaan en zat er flink onder, maar we waren gelijk stapelverliefd.”

Michiel: “We waren meteen verkocht, onvoorwaardelijke liefde.”

“Voor Leo is het vanzelfsprekend om twee vaders te hebben”

Michel: “Leo is verslaafd geboren, zijn moeder gebruikte drugs. Vlak na zijn geboorte had hij heel heftige huilbuien, hoorden we. Hij moest meteen afkicken, met medicatie. Die hebben wij ook nog moeten toedienen. Gelukkig lijkt hij geen blijvende schade te hebben opgelopen.”

Michiel: “Zijn moeder heeft uit zichzelf afstand gedaan van Leo, heel dapper. Wie zijn vader is, is niet zeker. Als Leo wil, mag hij later contact zoeken met zijn biologische ouders.”

Michel: “Wij willen hem daar natuurlijk bij helpen. Bang om hem dan te verliezen zijn we niet.”

Michiel: “Nu weet Leo nog niet wat zijn geschiedenis is. Hij heeft daar nog niet naar gevraagd. Voor hem is het vanzelfsprekend om twee vaders te hebben.”

Meer weten over Leo, Michiel en Michel? Check dan de Facebookpagina van de papa's. 

Beeld: Hadewych Veys

Meer weten over meerouderschap?
Op deze pagina vind je een overzicht van artikelen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld een interview met Meer dan Gewenst-woordvoerder Sara Coster, een overzicht van moderne vormen van vaderschap en een interview met Geer, hij kreeg samen met zijn beste vriendin een dochter.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau