Met dank aan de fans

Mariah Carey: ‘gerechtigheid’ voor haar geflopte Glitter

Geflopt album staat plots in de iTunes top 10

15 november 2018, Jaap Bartelds, 3 minuten

In 2001 speelde Mariah Carey de hoofdrol in een film, genaamd Glitter. Die werd genadeloos neergesabeld en flopte enorm. Ook de soundtrack werd op z’n zachtst gezegd géén hit. Maar nu hebben haar fans ervoor gezorgd dat het Glitter-album alsnog in de top tien staat in de Amerikaanse iTunes-hitlijst.

Mariah Carey kan het zelf eigenlijk niet geloven dat de grootste flop uit haar carrière nu ineens een hit is. Ze bedankt haar fans op Twitter. Die fans noemt ze haar ‘lambs’ en met z’n allen vormen ze een grote familie, de ‘lambily’.

Wat is er precies gebeurd? Een klein groepje fans heeft de rest opgeroepen om de soundtrack van de Glitter-film massaal aan te schaffen via iTunes, met de hashtag JusticeForGlitter. Op dit moment staat het album op nummer 2 in de Amerikaanse iTunes-hitlijst, maar de hashtag is nu ook trending in Groot-Brittannië, de Filippijnen, Italië, Australië en nog meer landen.

Een sneue versie van A Star Is Born
Toen Glitter in 2001 werd uitgebracht, kreeg de film eigenlijk alleen maar kritiek. Het verhaal, een poor man’s versie van A Star Is Born, gaat over een jonge zangeres genaamd Billie Frank. Die had een moeilijke jeugd en werd verlaten door haar drugsverslaafde moeder. Die liet haar achter in een weeshuis, waarna de ‘bad boy’ DJ Julius Dice haar ontdekt. Maar haar ook niet al te lief behandelt. Kan ze zich aan hem ontworstelen en de ster worden die ze eigenlijk al is?

Instortingsgevaar
Wat ook niet hielp was de manier waarop Mariah de film onder de aandacht bracht. Toen ze de lead single 'Loverboy' bij MTV live wilde zingen ging het mis. Ze begon met zingen vanachter een gordijn, kwam tevoorschijn in een te groot overhemd en maakte een onsamenhangende indruk. Ze duwde een ijskarretje vooruit, deelde ijsjes uit en zwaaide naar de mensen die buiten stonden. Daarna volgde een monoloog waarin ze allerlei vage dingen uitkraamde over therapie. Tot slot liep ze naar presentator Carson Daley en begon voor hem te strippen. Die riep daarbij dat Mariah haar verstand was verloren. Niet lang daarna werd ze opgenomen in een ziekenhuis, waardoor zowel de film als de promotie daarvan werden uitgesteld.

De befaamde filmsite Rotten Tomatoes gaf de Glitter een score van 7% (van 100). IMDB is iets milder, daar krijgt de film een 2,2 (op een schaal van 10). Desondanks kreeg Mariah’s acteerdebuut een tweede leven als cultklassieker.

Daar komt nu, zeventien jaar later, een derde leven bij, want de soundtrack van Glitter scoort ineens als een malle op iTunes. Een fan gaat zelfs zover door te roepen dat Mariah Carey meer voor muziek heeft gedaan met de soundtrack van Glitter dan het complete oeuvre van de Beatles. Of dat zo is? Bekijk hier onder enkele video’s van de plaat.

Mariah's Christmas Show in Nederland
Intussen is het ook gewoon weer bijna kerst en staat Mariah’s ‘All I Want For Christmas Is You’ weer in de hitlijsten. Maar nog veel leuker: Mariah komt naar Nederland met een heuse kerstshow. Op 13 december is het zover, dan staat ze in de Amsterdamse Ziggo Dome. Er zijn nog kaarten!

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau