De Deense minister die gaat over ontwikkelingshulp, Ulla Tornaes, noemde gouverneur Makonda niet letterlijk met naam en toenaam, maar zei dat ze ‘zeer bezorgd’ was over zijn uitspraken.

Vorige maand zei Makonda, die gouverneur is van de hoofdstad Dar es Salaam, dat inwoners van het land iedereen moesten rapporteren bij de politie van wie ze dachten dat die homoseksueel zijn. Ook zei hij te werken aan een opsporingsteam om homo’s op te pakken.

De overheid van Tanzania liet daarna weten dat dit geen officieel beleid was, maar dat Makonda zijn uitspraken op persoonlijke titel had gedaan.

Illegaal
Homoseksuele handelingen zijn illegaal in Tanzania en kunnen bestraft worden met dertig jaar gevangenis. Volgens correspondenten liggen homoseksuelen vaker onder vuur sinds de verkiezing van president John Magufuli in 2015.

In 2017 dreigde een minister een lijst te publiceren met daarop de namen van homoseksuelen. Eerder deze maand werden tien mannen gearresteerd die een huwelijksceremonie tussen twee mannen bijwoonden op Zanzibar, een eiland dat bij Tanzania hoort.

Respect voor mensenrechten
Op Twitter schrijft Ulla Tornaes: “Ik maak me ernstig zorgen over de ontwikkelingen in Tanzania. Het meest recent zijn de totaal onacceptabele homofobe statements van een medewerker van de overheid. Ik heb daarom besloten het ontwikkelingsgeld niet aan het land te geven. Respect voor mensenrechten is cruciaal voor Denemarken.”

Denemarken is de grootste geldschieter van Tanzania. Minister Tornaes heeft daarnaast ook een reis naar Tanzania uitgesteld. De overheid heeft nog niet gereageerd. Eerder zei Makonda dat hij internationale kritiek verwachtte. “Maar ik maak liever die landen boos dan dat ik God boos maak.”

Bron: BBC News / Foto: Creative Commons