5 vragen aan Paul Groot

“Poesjes? Ik vind ze onvoorspelbaar en sikkeneurig”

24 november 2018, Jaap Bartelds, 3 minuten

Poesjes is terug op tv! Te zien is hoe een nest kittens aan het keten slaat als moederpoes op pad is, terwijl een oude kater een etage lager een bed and breakfast begint. Poesjes is weliswaar een kinderserie, maar dankzij de dialogen tussen Bill van Dijk, Hans Teeuwen, Remko Vrijdag, Loes Luca, Tosca Niterink, Tygo Gernandt, Paul Haenen, Marc-Marie Huijbrechts en Paul Groot ook een feest voor volwassenen. Paul groot legt uit waarom.

Wat maakt Poesjes voor volwassenen zo leuk om naar te kijken?
“Het is een unieke combinatie van kijken naar de soapy belevenissen van schattige beesten, in een fabuleus poppenhuisdecor, met stemmen van
de meest uiteenlopende acteurs en cabaretiers. Ik verheug me erg op Mossel TV – de serie binnen de serie, waar de poesjes naar kijken – met de stem van Kreatief met Kurk-heldin Tosca Niterink. Instant cult.”

Hoe is de serie tot stand gekomen? Zaten jullie bij elkaar in één ruimte om de stemmen in te spreken?
“In de pr van sommige grote animatiefilms zie je vaak meerdere nasynchronisatieacteurs tegelijkertijd in de studio bezig: lachen gieren, brullen. Maar dat is jammer genoeg altijd fake. Het lijkt me heel gezellig met zes man tegelijk in te spreken. Of er veel van werken komt, is een tweede. Iedereen neemt zijn eigen spoor op. Maar ik geloof dat de acteurs
die de stemmen van de kittens hebben ingesproken (Ellen Parren, Wart Kamps en Bram Suijker) wél tegelijkertijd in de studio waren. Omdat het qua lipsync niet zo nauw komt in Poesjes, gaf regisseuse Nova van Dijk alle ruimte voor improvisatie. Zelden zo’n ongedwongen inspreeksessie meegemaakt. Als je nog een betere grapwist: ‘Gooi ’m er maar in.’’’

De Gelaarsde Kat, Puss in Boots, Grumpy Cat... Katten spreken al eeuwen tot de verbeelding in sprookjes, de bios en online. Heb jij zelf een lievelingspoes?
“Ik zat te denken aan Hobbes, van Calvin and Hobbes, maar dat is een tijger geloof ik. Geniale strip, over een jongetje en zijn katachtige die in afwezigheid van volwassenen tot leven komt. Aandoenlijk en heel grappig. Ach, die internetkatten zijn natuurlijk allemaal prachtige characters. Maar in real life heb ik een vrij moeizame relatie met de poes. Als ze klein zijn, vind ik ze om op te vreten, niets schattiger dan een klein katje, maar eenmaal volwassen zijn ze onvoorspelbaar en sikkeneurig. Ik ben opgegroeid met een venijnige, plotseling uithalende kat. ‘Aai poes, aai poes, rotkat.’ Dat diepgewortelde wantrouwen raak ik niet meer kwijt. Ik weet niet hoe ik het heb als ik weleens thuiskom bij mensen met een vriendelijke kat, die zich gewoon gezellig laat aanhalen.
Nee, ik denk dat ik Will Ferrell als kat de leukste vind. In zijn auditie voor Saturday Night Live speelde hij een man op kantoor die zich even afzondert om als kat met een rinkelend balletje te gaan liggen spelen. Moet je maar eens kijken op YouTube. Hilarisch.”

In wezen zijn de poesjes niets anders dan typetjes, iets waar je heel sterk in was bij Koefnoen. Hoe kijk je terug op al die seizoenen en welke typetjes zijn je het dierbaarst?
“Van mijn eigen types, de niet-imitaties, vond ik Ipie, José en Guurtje de leuksten om te spelen. Alle drie vrouwen, maar heel verschillend. Ipie met het rode haar en het rugzakje is de happy single, een beetje lomp, goedzakkerig. Ze probeert tegen de klippen op in haar eentje gelukkig te zijn. José is de bassende vrouw van de sigarenzaak. Ik heb een zwak voor lekker foute vrouwen met zo’n zware shag-stem. Ik vond het ook heerlijk om in zo’n winkel op te nemen. Soms hielp ik de echte klanten even tussen de opnames door. En het rook er zo lekker. Tabak ruikt heerlijk zolang je het niet in de fik steekt.
Overigens kwam Tosca Niterink eens sigaretten halen in de winkel waar wij net aan het draaien waren. Ze keek me redelijk appelig aan, toen ik haar in full drag met mijn eigen stem complimenten maakte over haar geweldige comedyrollen.
En Guurtje is natuurlijk een draak van een kakwijf. De hele wereld moet zich maar schikken naar haar wensen en om haar dubbel geparkeerde auto heen rijden. Ze drijft de middenstand tot waanzin. Kappers, winkeliers, ze kennen allemaal een Guurtje, en ze zien haar liever gaan dan komen. Daar word ik nog vaak op aangesproken.”

Wat zijn je plannen voor de komende periode, waar ben je verder mee bezig en waar kijk je naar uit?
“We zijn met Koefnoen plannen aan het maken voor een theatershow, dus daar zijn Owen Schumacher, Jeremy Baker en ik nu ideeën voor aan het uitwerken.
In december speel ik Fagin in de musical Oliver, als kersttoetje. En ik bereid me voor op mijn rol in A Little Night Music, een musical van Stephen Sondheim, komend voorjaar bij de Nederlandse Reisopera. Het grappige is dat ik als student dertig jaar geleden toneelmeester was in een tournee van die show. Dus daar kijk ik zeer naar uit. Prachtige muziek. Sondheims grootste hit ‘Send in the Clowns’ komt uit die show.”

Op zaterdag 24 november gaat de nieuwe reeks van Poesjes van start. De VPRO zendt de dertien afleveringen dagelijks om 17.45 uur uit op npo 3. Vanaf maandag 12 november herhaalt de VPRO de eerste reeks.

Artikelen in dezelfde serie - 5 vragen aan

“We geven de liefde tussen twee mannen rauw en heftig weer”

“De top van onze bank was flink white male dominated”

Arie Boomsma biedt helpende hand aan Rotterdamse Queer Gym

“Mensen vinden mijn verhaal herkenbaar”

“Ik kende vroeger geen queer character, dus nu bedenk ik ze zelf maar”

“Mensen hebben van alles over chemsex te zeggen, zolang het off the record is”

...maar je moet wel zelf de slingers ophangen

“Maatkleding haalt jouw sterke punten naar voren”

“We moeten schreeuwen dat we trots zijn als iemand ons iets anders probeert te vertellen”

“Tony zou ook een influencer of dragqueen kunnen zijn”

“Cosmetische chirurgie komt uit de kast”

Vijf vragen aan… Wouter Hamel

Kun je nog zonder schaamte een vliegtuig in?

Première: bekijk de video van ‘No H8ro’ van LIONSTORM

Aan tafel! Een Q&A met Big Green Egg Europe-chef Michèl Lambermon

“Als mijn moeder later had geleefd, zou ze maatschappelijk meer hebben bereikt”

Homokoppels kunnen vanaf 2019 terecht bij Nederlandse IVF-klinieken

"Ik dacht dat ik heel kriebelig zou worden van deze voorstelling"

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau