Michelle Obama is een van de prominentste supporters van gelijke rechten voor iedereen. In haar autobiografie die onlangs verscheen, Becoming genaamd, haalt ze herinneringen op aan 26 juni 2015, de dag dat het Amerikaanse Hooggerechtshof goedkeuring gaf aan een wet die het huwelijk in alle vijftig staten openstelde voor iedereen.

Regenboogkleuren
Het Witte Huis werd speciaal voor deze gelegenheid verlicht in de kleuren van de regenboog, een gebaar van president Barack Obama aan de duizenden activisten die zich voor het hek hadden verzameld. Michelle Obama schrijft: “Toen ik uit het raam keek, zag ik buiten de omheining aan Pennsylvania Avenue zich een grote menigte had verzameld. Ik zag de opwinding, maar kon binnen niets horen. Ineens wilde ik heel graag meedoen met die mensen.”

Dus zocht Michelle Obama naar een manier om naar buiten te gaan, zonder alle protocollen van dien. Michelle nam haar destijds zestienjarige dochter Malia in vertrouwen en zei dat ze op avontuur gingen, zonder security naar buiten. “Malia en ik waren nu op een missie. We moesten hoe dan ook naar buiten.” Ze omzeilden de Secret Service, maar toen bleken alle deuren hermetisch afgesloten. Met hulp van een personeelslid lukte het daarna alsnog te ontglippen. “Uiteindelijk vonden we onze weg naar buiten via een marmeren trap en over een rode loper die ons langs de borstbeelden voerde van George Washington en Benjamin Franklin. Toen nog de keuken voorbij, en ineens stonden we buiten.”

Feestvierende massa
Het had moeder en dochter zeker tien minuten gekost om naar buiten te komen, maar daar stonden ze, op het grasveld voor het Witte Huis. “We hadden een prachtig uitzicht op de regenboogkleuren. De feestvierende massa konden we nu ook horen, maar ons konden ze niet zien.”

Michelle Obama heeft zich eerder uitgesproken over LHBTQ-rechten. Zo zei ze in 2016 dat de zichtbaarheid van gay-karakters in tv-series en films heeft bijgedragen aan de bewustwording van het Amerikaanse volk. Over Modern Family’s Mitchell en Cameron zei ze bijvoorbeeld: “Ze worden onderdeel van je leven en delen hun pijn. Je begrijpt hun angsten. Ze maken je aan het lachen en veranderen je kijk op de wereld.”

Becoming
Het boek Becoming van Michelle Obama is op 13 november uitgebracht en is onder andere te koop via Bol.com.

Bron: PinkNews / Foto: Creative Commons