“Wij zijn het zat”

Nederlandse homo-organisaties protesteren tegen geweld

COC Nederland en #IKBENHETZAT komen met actieplan

19 november 2018, Lars Kamp, 2 minuten

Activistencollectief #IKBENHETZAT en COC Nederland protesteren aanstaande dinsdag bij de Tweede Kamer tegen anti-LHBTQ geweld. Zij zijn van mening dat het ministerie van Justitie en Veiligheid te weinig actie onderneemt tegen het geweld.

COC Nederland en #IKBENHETZAT proberen met dit protest een oproep tot actie over te brengen op Tweede Kamerleden. Het COC roept, via hun website, medestanders op om te protesteren op het plein voor de Tweede Kamer.

“We zijn het zat dat mensen steeds weer klappen krijgen omdat ze zijn wie ze zijn, omdat ze houden van wie ze houden,” aldus de organisaties over de actie. “We zijn het zat dat minister, politie en OM daar zo weinig tegen doen en dat rechters vinden dat schelden met ‘kankerhomo’ geen homofobie is.”

Dordrecht

De organisaties halen het recente voorbeeld aan van de Dordtse mishandelingszaak. De Rotterdamse rechter oordeelde op 1 november dat er geen sprake was van homofobie, nadat de slachtoffers waren uitgescholden voor ‘kankerhomo’. De rechter was van mening dat dit soort termen vallen onder dagelijks taalgebruik.

“We zijn het zat dat mensen steeds weer klappen krijgen omdat ze zijn wie ze zijn, omdat ze houden van wie ze houden”

Er wordt al sinds april gevraagd naar een voorstel voor een actieplan tegen anti-LHBTQ geweld, maar daar is nog niets van vernomen. #IKBENHETZAT en COC Nederland hebben hun eigen actieplan opgesteld dat zij dinsdag aan de Tweede Kamer overhandigen.

IKBENHETZAT

Activistencollectief #IKBENHETZAT strijdt voor een veilig land waar je zichtbaar jezelf kunt zijn, of je nu lesbisch, homo, bi, transgender, queer of iets anders bent. Waar je zonder angst je partner in het openbaar kunt zoenen en hand in hand over straat kunt.

Duizend aangiftes

Zeven op de tien LHBTQ’s krijgen volgens COC Nederland te maken met geweld om wie ze zijn. Er worden jaarlijks meer dan duizend aangiftes en meldingen van LHBTQ-discriminatie ontvangen. In minder dan 10 van deze gevallen worden de daders ook daadwerkelijk veroordeeld.

Het protest vindt plaats op dinsdag 20 november 2018, om 13.30 uur op het plein voor de Tweede Kamer in Den Haag. Meer informatie over het evenement vind je bij het Facebook evenement.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau