Amsterdam Art Weekend: deze vijf hoogtepunten mag je niet missen

19 november 2018, Winq redactie, 3 minuten

Tijdens het Amsterdam Art Weekend staat de hoofdstad volledig in het teken van hedendaagse kunst. Amsterdam is een broedplaats van talent, dat zich presenteert op 52 culturele locaties. We selecteerden alvast vijf hoogtepunten voor je.

Tijdens Amsterdam Art Weekend presenteren 52 culturele instellingen een afwisselend programma. De diverse galeries presenteren nieuwe tentoonstellingen en een verdiepend programma van artist talks en performances.

De opening van Amsterdam Art Weekend is in samenwerking met de RijksakademieOPEN, het jaarlijkse moment waarop het publiek de kunstenaarsstudio’s van Rijksakademie voor beeldende kunsten kan bezoeken.

In Eye Filmmuseum kunnen bezoekers terecht voor een optreden van kunstenaar Ryoji Ikeda en in de Oude Kerk ervaart men het nieuwste geluidswerk  van Janet Cardiff en George Bures Miller. 

Foam presenteert de tentoonstelling ‘Next Level: Persijn Broersen & Margit Lukács – Point Cloud, Old Growth’. Ook Stedelijk Museum Amsterdam, diverse project spaces en Printing Plant: Art Book Fair door Looiersgracht 60 zijn onderdeel van het Art Weekend.

Ontmoetingen
Amsterdam Art Weekend is ook het moment waarop kunstprofessionals vanuit de hele wereld elkaar ontmoeten om actuele thema’s te bespreken.Tijdens Amsterdam Art x ArtReview Conference: Revising the past, reimagining the future buigt een internationaal gezelschap van kunstenaars, curatoren en verzamelaars zich over de toenemende behoefte aan een inclusieve kunstgeschiedenis.

Sprekers zijn onder meer: Imara Limon (curator Amsterdam Museum), Patricia Kaersenhout (kunstenaar en activiste) en Annette Schönholzer (coach en consultant bij .connect the dots, voormalig directeur Art Basel) en Kenny Schachter (schrijver, curator, kunsthandelaar).

Programma 
Het complete programma vind je op Amsterdamart.com. Hier onder zie je alvast vijf onderdelen die je niet mag missen.

Gallery Night, gesponsord door Warsteiner

Op 23 november vindt de jaarlijkse Gallery Night plaats. Maar liefst 28 galleries openen hun deuren. Er is muziek, en een speciaal programma op drie locaties: Looiersgracht 160, Slewe en Upstream Gallery.
Hier vind je het volledige programma

If I Can’t Dance

De Universiteitsbibliotheek is omgetoverd in een plek waar je even kunt uitrusten. Geef je over aan een tactiele ervaring in een omgeving vol kussens, banken en andere objecten, terwijl een groep performers een woordloos verhaal voor je opvoeren. De volledige titel luidt ‘If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part of Your Revolution’ en deze onderga je op 23 november.
Klik hier voor meer informatie

IDFA: bekijk de documentaire In Your Head

Tegelijkertijd met het Amsterdam Art Weekend vindt ook het bekende Amsterdamse documentairefestival IDFA plaats. De documentaire In Your Head stelt zichzelf de vraag: wat gebeurt er in het hoofd van een kunstenaar terwijl hij schildert? Ook met interviews met een aantal kunstenaars.
Klik hier voor meer informatie

Afterparty: Guidetti’s World

Dajo Bodisco en Florence Parot zijn de oprichters van ISO. Ze nodigen je uit om te komen dansen in Guidetti’s World. ISO een een creatieve werkruimte van 2000 vierkante meters vol ateliers en een werkplaats. Die is nu omgetoverd in een waanzinnige ruimte waar je op 24 november tot de late uurtjes terechtkunt.
Klik hier voor meer informatie

Mediteren met Maurice Knegtel

Tegen het einde van het Amsterdam Art Weekend is er ruimte voor meditatie. Op 25 november geeft Zen-filosoof Maurice Knegtel een introductie en zal samen met Antoinette Nausikäa discussiëren over stilte en het werk van Knegtel.
Klik hier voor meer informatie

 

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 120

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau