De ‘Try before you fly’-winkel heeft tijdelijk zijn intrek genomen op station Utrecht Centraal. Volgens de bedenkers ervan, stichting Soa Aids Nederland, is een hernieuwde kennismaking met condooms hard nodig. 

Condoomadviseur
De afgelopen jaren is het gebruik van condooms sterk afgenomen. Onder jongeren is er een toename van het aantal losse partners. Er wordt steeds vaker getest op soa’s en bij 1 op de 5 mensen wordt er één gevonden. Daarom heeft Soa Aids Nederland op 20 november de eerste pop-up condoomwinkel ter wereld geopend waar je ze zelf kunt uitproberen. Met een paskamer, een condoomadviseur, een ruim assortiment én een tool om de eigen maat te checken.

Kom vooral passen
In de Try before you fly winkel op Utrecht Centraal vindt iedereen zijn of haar ideale condoom. Er is ook een Try before you fly webshop. "We zien dat condoomgebruik niet meer de norm is, terwijl het de beste manier is om je tegen een soa te beschermen. Kom vooral passen! Wij roepen de overheid op om deze hernieuwde kennismaking met condooms kracht bij te zetten met een publiekscampagne over veilig vrijen", licht Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland toe.

Dalend condoomgebruik 
Soa Aids Nederland vraagt een week voor Wereld Aids Dag aandacht voor het gebruik van condooms. Dat is hard nodig want in de afgelopen jaren is het condoomgebruik sterk gedaald. Onder seksueel actieve jongeren van ruim 80% in 2009 naar 55% in 2017. Van de volwassenen met een losse partner of onenightstand gebruikt ruim 5 op de 10 mannen en 4 op de 10 vrouwen geen condoom. Elk jaar worden er 200.000 nieuwe jongeren seksueel actief.

Foto: Creative Commons