Winq reiskompas

Gay travel tips voor Boedapest

De hotspots van Winq

20 november 2018, Roel Janssen, 3 minuten

Boedapest heeft zowel het hippe van Pest als het historische van Boeda. Daarnaast kun je er goedkoop op stap en verrassend goed eten. Een overzicht van de heerlijke Hongaarse hoofdstad.

Hoe is het gesteld met de LHBTQ-emancipatie in Boedapest?

Homoseksualiteit is sinds 1961 legaal in Hongarije. 'Goed!', zou je denken. Toch is acceptatie van LHBTQ's in Hongarije nog niet wat het zou moeten zijn. De jaarlijkse Pride moet nog steeds worden begeleid door enorm veel politieagenten, en afgelopen jaar heeft een Hongaarse opera vijftien voorstellingen van Billy Elliot geschrapt omdat het kinderen zou ‘aanzetten tot homoseksualiteit’. Toch is het niet allemaal ellende: er wordt een groot homoblad uitgegeven en er zijn verschillende gaybars in Boedapest. Op het bekende festival Sziget is zelfs een gay-gedeelte.

Waar en wat kun je het best eten?

De ingang van Leo Budapest Rooftop Bar is wat apart; aan de zijkant van Hotel Clark stap je een soort garage binnen waarna je aan een doorhost je reservering (reserveer zéker een week van tevoren) moet doorgeven. Mag je naar binnen? Dan stap je een lift in en kom je op het nieuwste dakterras van Boedapest. Het geheel opende afgelopen zomer en er zijn wekelijks hippe feestjes en borrels. Het uitzicht over de Donau is adembenemend. Als je er dan toch bent, kun je er ook nog voor kiezen te dineren bij Beefbar, een restaurant uit Monte Carlo dat je over de hele wereld kunt vinden. De vestiging in Hongkong heeft al een Michelinster en het gaat niet lang meer duren tot die in Boedapest er ook een krijgt.  

queer travel tips boedapest
Beefbar: nog nét geen ster

Waar kun je het best slapen?

In een stad als Boedapest zijn de overnachtingsmogelijkheden oneindig. Wij sliepen in adult only hotel Casati Budapest: een klein hotel in de historische binnenstad. Kamers zijn er in vier vormen: classic, cool, natural en heaven. Wij raden de natural kamer aan: lekker rustgevend. Het ontbijt was trouwens ook een groot pluspunt: vooral de onbeperkte mimosa’s.

Hoe verplaats je je het makkelijkst door de stad?

Boedapest is trots op het feit dat ze het eerste land op het Europese vasteland waren met een metro. De opening was in 1896 en niemand minder dan keizerin Sisi was erbij. Neem een ritje in lijn 1: die is nog in oorspronkelijke staat te bewonderen. Als je dan toch bezig bent, pak dan ook een tour mee in een van de tramlijnen van de stad. Aanrader is lijn 2: je rijdt langs de Donau en kijkt uit op de heuvels van Boeda. Stap in bij het immense Parlementsgebouw en na stap, na de tocht langs de Donau, uit bij de Centrale Markthal van Boedapest. Je vindt hier alle soorten paprikakruiden (en verdorie, dat zijn er véél), vis en stapels vlees. Loop wel verder dan het begin van de markt, net zoals de echte Boedapesters dat doen.

queer travel tips boedapest
Uitgaan in Boedapest

Waar kun je uit?

Wie op stap wil in Boedapest, hoeft niet lang te zoeken. Aan de Via Torricelle vind je de ondergrondse club AlterEgo. Gloednieuw, maar op zaterdagavond stampvol. Queer Boedapest komt daar iedere vrijdag- en zaterdagnacht samen en de liefhebbers kunnen zelfs een darkroom in. Ieder weekend start rond elf uur een uitgebreide dragshow met Hongaarse queens. Toen wij er een bezoekje brachten kwam bekende popmuziek voorbij en waanden we ons in een soort Lady Gaga extravaganza: niet in een mix, maar gewoon een ouderwetse Spotify-playlist van een uur lang.

Waar vind je de mannen?

Hongaren zijn wat afwachtend. Ze staan erom bekend pas vriendelijk te zijn als je een beetje moeite voor ze doet. Gezien het feit dat Hongaars bekend staat als een van de lastigste talen in de wereld, is het misschien aan te raden om een tour te doen bij Fungarian. Je loopt dan door de stad met een gids die je tegelijkertijd de taal leert. Wat wij ook hebben geleerd: als Hongaarse mannen eenmaal wat Palinka's naar binnen hebben gewerkt, staan ze overal voor open. Dan heb je ze zo mee in de darkroom van bovengenoemde club.  

queer travel tips boedapest
Verstopte parel(tjes)...

Verstopte parel

Weinig mensen weten het, maar je kunt prima van een strand genieten als je in Boedapest bent. Neem Lupa Beach, een honderd hectare grote ‘badplaats’ op een half uurtje rijden van Boedapest. Je kunt gewoon een taxi nemen, die zijn in Hongarije heel betaalbaar. Op Lupa Beach treft je witte stranden, een ruime keuze aan watersportactiviteiten en prima restaurants. Wat opvalt: alle menukaarten zijn strikt in het Hongaars. Wat dat betekent? Juist: nog maar weinig toeristen hebben zich op dit strand gemeld. Vergeet alleen niet je vertaal-app mee te nemen.

Meer gay Boedapest? Check snel de website van Pink Budapest

Artikelen in dezelfde serie - Winq Reiskompas

Gay travel tips voor Zürich

Gay travel tips voor Tel Aviv (incl. reisvideo's met Hugo Kennis!)

Gay travel tips voor Berlijn

Gay travel tips voor Kopenhagen

Gay travel tips voor Benidorm

Gay travel tips voor Brussel

Gay travel tips voor Hongkong

Gay travel tips voor Stockholm

Gay travel tips voor Oslo

Gay travel tips voor Rome

Gay travel tips voor Londen

Gay travel tips voor Boekarest

Gay travel tips voor Praag

Gay travel tips voor Napels

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau