Vrijdag op tv:

Ontroerende en confronterende verhalen in How To Be Gay

Margriet van der Linden vertelt

22 november 2018, Winq redactie, 6 minuten

Margriet van der Linden maakte de zesdelige serie How To Be Gay, waarin ze afreist naar landen als Rusland, Libanon, China en Engeland. Ze geeft antwoord op de vraag: hoe is het om daar gay te zijn? In een interview licht Margriet alvast een tip van de sluier op: wat greep haar het meest aan?

In zes afleveringen bezoekt Margriet van der Linden onder meer Rusland, China, Libanon en Engeland. Haar reis leidt tot een reeks bijzondere en intieme ontmoetingen met mensen die vertellen over hun geaardheid. In hoeverre kunnen ze zichzelf zijn? En wat moeten ze doen of laten om te worden geaccepteerd?

De eerste aflevering van How To Be Gay wordt op vrijdag 23 november uitgezonden op NPO2, om 21.05 uur. Margriet trapt af in China, waar homoseksualiteit een groot taboe is en volgens veel Chinezen niet eens bestaat. Tijdens een cruise komt een aantal mensen tot grote ontsteltenis van hun ouders uit de kast. Eén moeder heeft hier zichtbaar veel moeite mee en zondert zich af. Heel voorzichtig probeert Margriet contact met haar te leggen en dit leidt tot een kwetsbaar gesprek. En ook Margriets vertaler blijkt er een dubbelleven op na te houden.

Margriet van der Linden op bezoek in China

In een interview dat KRO-NCRV met Winq heeft gedeeld, geeft Margriet antwoord op vragen over het doel van de serie, wat haar het meest heeft aangegrepen en of ze hoopvol is over de vooruitgang in deze landen.

Waarom wilde je deze serie maken? 
"Na het verschijnen van mijn roman De liefde niet, een coming of age verhaal met autobiografische elementen, ontving ik honderden reacties van mensen die hun verhaal met mij deelden. Wat mij in die verhalen – en ook de gesprekken die ik over homoseksualiteit in mijn leven tot nu toe heb gevoerd – trof, was de hunkering te worden gehoord zonder rekening te hoeven houden met de gevolgen of gevoeligheden van anderen. Die behoefte, niet alleen van jongeren, maar vooral ook van volwassenen, legde de basis voor de serie."

Welke landen bezoek je en waarom heb je voor deze landen gekozen?
"We bezoeken Amerika, Groot-Brittanië, Zwitserland, China, Rusland, Nederland en Libanon. De landen zijn gekozen op basis van thema’s. In China bijvoorbeeld voelen kinderen een sterke verantwoordelijkheid voor hun ouders en het voortzetten van de familie; in Rusland gaat het over veiligheid; En in Libanon over de invloed van religie die een cultuur van zwijgen domineert, maar waar mensen desondanks een weg voor zichzelf vinden."

Margriet op het strand in Libanon

Hoe heb je je voorbereid?
"Dat was niet zo ingewikkeld: het leven zelf. Voor de achtergronden in de verschillende landen, de thema’s, hebben we veel research gedaan."

Hoe vond je het om deze serie te maken? 
"Geweldig! In alle opzichten, maar vooral om echt contact te kunnen maken met mensen over de meest kwetsbare momenten en emoties in hun leven."

Wat viel je het meest op? 
"Wat een ongelooflijk weerbare soort ‘we’ zijn. Weerbaar en tegen de klippen op bezig met aanpassing, waaruit eigenlijk maar één universele wens spreekt: hou van mij."

Margriet in Rusland

Welke reis/gesprek/geïnterviewde heeft je het meest geraakt?
"Daar kan ik onmogelijk in kiezen. Wat me vooral raakte was de emotie: een mengeling van bezorgdheid, gemis, een vorm van vermoeidheid soms en ontroering. Dat verbindt de 19-jarige jongen in de stad Tripoli in Libanon met de topvrouw van E&Y, die ik in Davos bij het World Economic Forum ontmoette."

Ben je na het maken van deze serie hoopvol gestemd – dat homoseksualiteit langzamerhand in steeds meer landen wordt geaccepteerd – of juist treurig gestemd; dat er nog een lange weg te gaan is in veel landen? 
"Ik blijf hoopvol, maar ik ben niet hoopvoller gestemd. Niet omdat er in wetgeving in talloze landen en in relatief rap tempo niet enorme vooruitgang is geboekt – Nederland is daar een voorbeeld van – maar omdat door het maken van de serie nog maar eens duidelijk is geworden dat wij kwetsbaar zijn. Simpelweg omdat we met minder zijn en wereldwijd afhankelijk zijn van de  gunsten van de meerderheid. Als de meerderheid –niet zelden onder invloed van religie, politiek, de economische situatie – ergens voelt dat zij in het gedrang is, dan worden onder andere minderheden de focus van onbehagen. Van die kwetsbare positie ben ik me bewuster geworden."

Margriet in de VS

Hoe verschilt How To Be Gay van andere programma’s die je hebt gepresenteerd?
"Het maken van de serie is niet per se te vergelijken met het presenteren van een tv-programma. Ik ben ook niet een presentator die een serie presenteert; dit komt uit mijzelf. Maar eigenlijk wil ik in alles zo te werk gaan, ook in M, de talkshow. Ik hou van het werken met mijn team – waar ik veel van vraag – omdat ik hen als eerste wil en moet meetrekken in de manier waarop we het gaan doen. Dat is een fase waar we veel tijd in stoppen. We praten veel, maar dat is cruciaal: zo leren we van elkaar hoe de ander denkt en graag werkt en hoe we het met elkaar gaan doen. We moeten elkaar en elkaars expertise volledig kunnen vertrouwen. 
Het is bij het maken van How To Be Gay vaak voorgekomen dat we na een dag filmen in onze bus terugreden naar het hotel, een beetje stil uit het raam keken, maar allemaal hetzelfde dachten: wat is het een ongelooflijk voorrecht, een eer, dat iemand zo intiem, kwetsbaar en eerlijk met ons durfde te zijn. Ik denk dat het vertrouwen dat wij in elkaar hebben als team, de toon zette voor die gesprekken."

How To Be Gay is vanaf vrijdag 23 november te zien op NPO2, om 21.05 uur. De serie bestaat uit zes afleveringen.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 109

Deze keer: Thorn Roos de Vries, COC-directeur Marie Ricardo en meer

Neem een abonnement

Geef cadeau