Overzicht

Op deze prides kun je je vast verheugen

Happy Pride Hopping

Leestijd: 13 minuten - door Winq redactie op 31 mei 2019

Aankomend jaar organiseren verschillende steden weer een Pride-festival. Wij komen nu alvast met een agenda vol Europese en wereldwijde Prides die je zeker niet mag missen.

Juni

New York

Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat de Stonewall-rellen plaatsvonden. Die rellen waren het begin van de wereldwijde Pride-beweging. Om die reden vinden in het laatste weekend van juni ook zoveel Pride-evenementen plaats. In Nederland is dat Roze Zaterdag en in Amerika New York Pride. Dit jaar extra bijzonder: World Pride vindt namelijk plaats in New York. De organisatie heeft al een snelle schatting gedaan over het aantal bezoekers: 3,1 miljoen (!). Boek dus snel je hotelkamer.

WorldPride New York vindt plaats van 1 tot 30 juni 2019

Wenen

New York iets te ver weg? Dan kun je een grote Pride ook dichter bij huis zoeken: in Wenen vindt namelijk EuroPride plaats. In 2016 organiseerde Amsterdam dat event en toen kwamen er meer dan een half miljoen bezoekers naar het twee weken durende evenement. Nu dus Wenen. Op 8 juni vindt Life Ball plaats: het grootste hiv- en aidsbenefietgala’s ter wereld. Een weekje later, op 15 juni, kun je naar de Regenbogenparade. Wat er verder allemaal staat te gebeuren, wordt binnenkort bekendgemaakt.

EuroPride Vienna vindt plaats van 1 tot 16 juni 2019

Thessaloniki

In 2011 werd de progressieve, vol getatoeëerde zakenman Yiannis Boutaris aangesteld als burgemeester van Thessaloniki. Boutaris, die in een interview ooit aangaf op seksueel gebied zo’n beetje álles weleens te hebben geprobeerd, zei desgevraagd in 2011 open te staan voor een Pride in Thessaloniki. Een jaar later namen twee Thessalonikiërs de proef op de som en sindsdien zit het evenement enorm in de lift. Vorig jaar bemachtigde de kuststad zelfs het stokje om in 2020 EuroPride te organiseren.

Thessaloniki Pride vindt plaats op 22 juni 2019

prides door europa
Thessaloniki Pride © Georgios Alexakis

Keulen

Dicht bij de Nederlandse grens en ieder jaar populairder. Als je een willekeurige Duitser vraagt om Keulen te beschrijven, zul je 9 van de 10 keer ‘gay city’ te horen krijgen. Gelukkig is Keulen ook een van Duitslands grootste steden, dus er is ruimte zat voor het aantrekkende publiek.

CSD Cologne vindt plaats van 22 juni tot 7 juli 2019

Madrid

In 2017 kwamen er meer dan twee miljoen mensen naar Madrid om World- en EuroPride te vieren. Ook in 2018 was het een groot feest. Hartje zomer, van 28 juni tot 8 juli, vindt het festival plaats door de stad.

Madrid Orgullo vindt plaats van 28 juni tot 8 juli 2019

prides door europa
Madrid Pride

Juli

Londen

De Pride werd al eens geopend door Eddie en Patsy (Absolutely Fabulous) en twee jaar geleden werd de parade geleid door burgemeester Sadiq Khan. Pride in London is altijd een bont kleurenfestijn. Van drags tot beefeaters, alles loopt mee.

Pride in London vindt plaats op 6 juli 2019

Berlijn

Berlin Pride staat beter bekend als Christopher Street Day. Die naam verwijst naar Christopher Street, de New Yorkse straat waarop in 1969 de Stonewall Riots plaatsvonden, de rellen die de geboorte van Pride betekenden. Berlin Pride is een van de grootste Prides van Duitsland en kampt net als Amsterdam Pride met klachten van bezoekers die met name de parade te commercieel vinden. Daarom vond er een aantal jaar ook een alternatieve Pride plaats in juni. Deze heette van 1998 tot 2013 Transgenialer CSD en kreeg in 2014 een doorstart onder de naam Kreuzberger CSD. Het lijkt er echter op dat die alternatieve Pride dit jaar geen doorgang vindt.

CSD Berlin vindt plaats van 20 tot 28 juli 2019

Berlijn Pride
Pride in Berlijn

Stockholm Pride

Icona Pop steunt al jaren de gay community, niet heel gek dat ze vaak te zien zijn op Pride-events. Dit jaar openen ze Stockholm Pride. En zij zijn niet de enige, ook de Village People en Mel C. komen langs voor een optreden. Fun!

Stockholm Pride vindt plaats van 29 juli tot 4 augustus 2019

Icona Pop
Icona Pop

Augustus 

Antwerpen

Traditiegetrouw vindt de Antwerpse Pride het weekend na Amsterdam Pride plaats. Zo kun je dus in één adem door. Het evenement is in een paar jaar uitgegroeid van een lief optochtje tot een Pride van formaat. Diverse politici en zelfs de premier laten hier in de regel ieder jaar hun gezicht zien. België staat dan ook al jaren op rij bijna bovenaan de lijst met meest homovriendelijke landen van Europa.

Antwerp Pride vindt plaats van 8 tot 11 augustus 2019

happy pride hopping
Pride in Antwerpen

Kopenhagen

In 2021 organiseert Kopenhagen samen met Zweedse buurstad Malmö de World Pride, vorig jaar brachten wij vast een bezoekje aan Kopenhagen Pride. Pride-voorzitter Lars Henriksen merkte toen in zijn openingsspeech terecht op dat rechten voor de LHBTQ-gemeenschap zich niet alsmaar in positieve zin blijven ontwikkelen. Het engagement van de Pride gaat daarom verder dan die ene prideweek per jaar. De organisatie ondersteunt kleinere LHBTQ-initiatieven en is een spreekbuis voor de hele community.

Copenhagen Pride Week vindt plaats van 13 tot 18 augustus 2019

prides door europa
Plaatselijke dragqueen Megan Moore treedt op op het Pride Square. © Wilfred Gachau

September

Berlijn

Voor wie een wat meer kinky feestje zoekt. Folsom in Berlijn is het Europese broertje van de versie in San Francisco, voor wie een vliegticket naar laatstgenoemde stad toch wat duur vindt. Dit fetisjevenement is overigens niet voor de tere zieltjes: schrik bijvoorbeeld niet als iemand op straat ineens z’n piemel uit z’n broek wipt, voor zover die er niet al uithing. Alles is toegestaan tijdens Folsom.

Folsom Europe vindt plaats van 11 tot 15 september 2019

2020

Januari

Arosa

Wie denkt dat Prides alleen in de zomer plaatsvinden, heeft het goed mis. Neem de Arosa Gay Ski Week in de Zwitserse Alpen. Een week lang wordt daar Pride gevierd. Wat je je daarvan voor moet stellen? Behalve dat je nou eens écht kans maakt op die hete skileraar, zijn er heel veel feestjes en moet je dragqueens ontwijken op de ski’s.

Arosa Ski Week
© photo: Jorge Pereira / Arosa Gay Ski Week

Februari 2020

Sydney

Mardi Gras is de jaarlijkse Pride van Sydney, Australië. Jaarlijks komen ruim 100.000 mensen samen om feest te vieren. De kick-off van de Pride op 17 februari wordt ook wel ‘Gay Christmas’ genoemd. Grote kans dat Kylie een nummertje komt zingen.

Mardi Gras feest
Mardi Gras / Foto: Jeffrey Feng

Maart 2020 

Reykjavik

Reykjavik Pride vindt plaats van 8 tot 17 augustus, maar eerder dit jaar kun je naar Rainbow Reykjavik: een soort Pride in de kou. Het event wordt voor de negende keer georganiseerd en in drie dagen zijn er leuke feesten, maar kun je ook met andere mannen heel veel events in IJsland-stijl doen. De grootste hoofdact dit jaar is Drag Race Royalty Detox.

Rainbow Reykjavik
Foto: Pink Iceland

Tignes

Heb je de Arosa Ski Week gemist? Gelukkig zijn er nog genoeg andere winterse Prides. In het Franse Tignes bijvoorbeeld. Daar vindt ook in 2020 de European Snow Pride plaats. De, naar eigen zeggen, grootste Gay Ski Week van Europa. Vooral voor Britten een populaire bestemming.

Tignes Snow Pride
European Snow Pride / Foto: Franck WEENS - www.weens.fr.

Mei 2020

Brussel

Het Belgian Pride Festival is een verzameling van verschillende initiatieven, evenementen en festiviteiten in Brussel en in heel België. De periode staat in het teken van LHBTQ-rechten, inclusiviteit in diversiteit en gelijkwaardigheid.

Maspalomas

Gaywalhalla Gran Canaria viert in mei al feest. Daar kun je een week lang genieten van een Pride aan het strand. Niet zo gek met die zomerse temperaturen. Ieder jaar vinden er grote feesten met bekende artiesten plaats. Vorig jaar kwamen er maar liefst vijftigduizend mensen uit heel Europa om mee te genieten. In november doen ze het dunnetjes over tijdens Winter Pride.

Maspalomas Pride
Maspalomas Pride

Ken jij nog een Pride die zeker niet in deze lijst mag ontbreken? Tip ons via redactie@winq.nl.

Ben je op zoek naar dé grote gayfeestjes in Nederland en België? Die vind je hier.

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 96

Deze keer: Van Gogh-directeur Axel Rüger en 10 jaar Queer Palm

Neem een abonnement

Geef cadeau