Voetbalsupporters sturen brandbrief aan KNVB vanwege homofobie

"Het is tijd voor actie, tijd om te handelen"

22 november 2018, Lars Kamp, 3 minuten

Een verrassing voor de KNVB en Nederlandse voetbalclubs op 21 november. Daan Verhoeven (25) en Bowi Jong (20), twee LHBTQ-voetbalfans, schreven een brandbrief om van het negatieve beeld van het woord 'homo' en 'flikker' af te komen.

“Er gaat geen stadionbezoek voorbij zonder dat onze geaardheid in negatieve zin voorbij komt. ‘Homo dit, homo dat, ja ja de homo van Breda, yes yes de homo van Vitesse’.”, schrijven de supporters in een brief aan KNVB en voetbalclubs in Nederland. De brief is geschreven namens een groep LHBTQ-voetbalsupporters. Voor hen is de maat vol. Zij willen met deze brief dat er zo spoedig mogelijk actie wordt ondernomen.

“Er gaat geen stadionbezoek voorbij zonder dat onze geaardheid in negatieve zin voorbij komt”

Het doel van de brief is om van het negatieve gebruik van het woord ‘homo’ en ‘flikker’ af te komen. De schrijvers van de brief willen samenwerken met de KNVB om actie te ondernemen tegen dit probleem, zodat alle fans zich comfortabel voelen in de voetbalwereld. “Wel verwachten we dat jullie er met zijn allen, hopelijk samen met ons, voor gaan strijden dat de uitspraak ‘voetbal is voor iedereen’ geen loze kreet, maar waarheid wordt!”, luidt de brief.

Op Twitter heeft de KNVB gereageerd en Daan en Bowi uitgenodigd voor een gesprek. 

Johan Derksen
De brief kwam ter sprake bij voetbalprogramma Veronica Inside. Vlak voordat de brief besproken werd, maakte Johan Derksen een grap over homo's: “Bij Albert Verlinde staat ‘Inside’ op z’n achterkant.”

Op Twitter ontstond ophef door die uitspraak. 

Bij het bespreken van de brief werd er veel weggelachen, maar ook serieus het probleem besproken. Derksen over de brief: “Die mensen hebben gelijk.”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 111

Deze keer: The Daddy Issue staat in het teken van wensvaders, plant daddy's etc.

Neem een abonnement

Geef cadeau