Wat je van beren leren kan

Twink, bear: wat betekenen al die termen toch?

01 mei 2020, Martijn Tulp, 4 minuten

Toen bijna iedereen éindelijk wist wat de afkorting ‘gbbs’ betekende, werd de bebrilde, bebaarde en besnorde hipsterlook best wel wel weer ‘hip’ en de bijbehorende afkorting langzaam maar zeker uitgefaseerd. We kregen er een hele roedel nieuwe kenmerken voor terug, waarmee we onszelf op Grindr, Scruff, Growlr, PlanetRomeo, Tinder en Hornet kunnen duiden. Twinks, otters, panda’s, polar bears, chasers: soms zie je door alle verschillende gayfauna het spreekwoordelijke bos niet meer. Vandaar dit overzichtelijke artikel, met aanschouwelijke uitleg en zelfs hier en daar een karakterschets. Zodat je voortaan precies weet wat voor type je voor je hebt.

Bear

Deze kennen we inmiddels wel; de behaarde medemens die al dan niet een klein onsje meer weegt en die je zó hard wil knuffelen dat z'n ogen eruit schieten. Vaak gespot op feesten als Bear Necessity en Furball.

Bear

Muscle(/bear)

Van die types die eigenlijk nooit echt tijd hebben om met je af te spreken, omdat ze steeds naar de sportschool moeten, maar die je wel écht met gemak over de drempel kunnen tillen bij jullie eerste huwelijksnacht. De zogenaamde Muscle Bear, een bear wiens omvang vooral bestaat uit spiermassa en niet zozeer uit een klein spekje, is hier de behaarde variant van.

Musclebear

Muscle Mary

Gelijk aan bovenstaande, maar dan met wat meer oestrogeen; hij ziet eruit alsof hij op het punt staat je in elkaar te rossen, maar slaat wel een reeks supersonische klanken uit wanneer hij wordt geconfronteerd met een knaagdier.

Muscle mary

Geek

Hij weet precies hoe hij je moederbord en smartphone dusdanig kan afstellen dat je automatisch een mailtje krijgt wanneer er een nieuwe aflevering van Will & Grace of Modern Family beschikbaar is, maar je moet hem in de slaapkamer misschien nog wel even het een en ander uitleggen.

Geek

Daddy

Een toch al wat oudere, vaak zorgzame man, die graag wat jongere jongens om zich heen heeft. De variant met een ruime portefeuille die zijn (soms) minderjarige wederhelft graag voorziet van allerhande 'modieuze' items en snoepreisjes, staat ook wel bekend als de Sugar Daddy. Die vinden het helemaal geen probleem om voor jou te betalen als jullie een weekendje weg gaan, of naar een restaurant, of überhaupt de deur uit.

Daddy

Discreet

Van die types die met een kinderzitje op de achterbank 'de baan' op rijden, of die in ieder geval NIET je shampoo willen gebruiken als ze na de seks nog even gaan douchen, omdat hun vrouw bij thuiskomst dan een 'ander luchtje' ruikt. Wel extra spannend als je ze later nog een keer in het wild tegenkomt!

Discreet

Bear (/chubby) Chaser

Jongens en mannen die, al dan niet met een groot vangnet of berenklem, achter beren aan zitten. Deze jagers zijn zelf meestal geen beren.

Bear chaser

Daddy Chaser

Jongens die met een combinatie van een onschuldige uitstraling en oude LP's van Abba, Judy Garland of Adèle Bloemendaal de wat oudere mannen voor zich proberen te winnen.

Daddy chaser

College

Van die studentikoze types (Ralph Lauren-truitjes sold separately) die je standaard begroeten met “hè kerel, nog gebald dit weekend? Park jij die bike even?” Schroom niet om je stomerijrekening naar ze door te sturen als ze onverhoopt na een avond te wild feesten je hele bed ondergekotst hebben.

College

Twink/boy

Jonge, toch nog tamelijk onontgonnen blaadjes, al dan niet met een blik in hun ogen waarmee ze iets lijken te zeggen als “ik ben nog maagd, maar je moet er wel snel bij zijn”.

Twink

Otter

Van die types die de hele tijd allemaal hout meenemen tijdens dates, mocht het later nodig zijn om een dam te bouwen. O nee, dat zijn bevers. Otters zijn net beren, maar dan wat slanker. Verkrijgbaar in de smaakjes mét en zonder baard.

Otter

Chub

Types die vocht vasthouden en/of een spekje hebben en extra blij worden als je bijvoorbeeld een pak Oreo's bij je hebt als je met ze op date gaat.

Chub

Rugged

Van die 'ruwe bolster, blanke pit'-types waarvan je je makkelijk kunt voorstellen dat ze even een blokhut voor je bouwen.

Rugged

Cub

Een jongere of jonger ogende versie van de bear. Deze term wordt ook soms gebruikt om de onderdanige beer in de relatie te beschrijven, het 'berend botje', zeg maar. Niet te verwarren met de aanzienlijk slankere otter. Allicht biedt de volgende formule uitkomst: daddy chaser + twink + bear = cub.

Cub

Polar Bear/Silver Daddy

Hierover zijn de meningen verdeeld; logica zegt dat dit een beer is, maar dan wat ouder, waardoor hun baard of 'vacht' grijs (of wit) is geworden, maar volgens sommige bronnen kunnen dit ook beren zijn uit bijvoorbeeld Scandinavische gebieden of Alaska of zo. Wij weten het eigenlijk ook niet precies.

Silver daddy

Ewok

'Dat zijn zeker die gezellige wezentjes uit Star Wars, Return of the Jedi?' FOUT! Het zijn beren die wat aan de korte kant zijn, zeg maar de 'reiseditie' van de berensubgroep.

Ewok

Wolf

Deze variant is helemaal up and coming: een slanke beer (dus eigenlijk otter!) met een assertieve/agressieve seksuele houding. Hij laat je alle hoeken van de kamer zien, volle maan of niet!

Wolf

Fruitfly

Een dame die zich als een soort zuigvis aan haar 'gay best friend' hecht. Heeft zich het 'scene'jargon eigen gemaakt (gurl! werq! fierce! enzovoorts) en hoopt ieder weekend stiekem een plompverloren hetero op te duiken in de plaatselijke gaybar. Worden ook weleens Fag Hag genoemd, maar dat vinden we eerlijk gezegd een beetje oneerbiedig. Dit zijn namelijk wél de unsung heroes die zorgen dat je veilig thuiskomt als je weer eens te diep in het glaasje hebt gekeken, of ingrijpen als je op het punt staat om wéér met die foute jongen mee naar huis dreigt te gaan.

Fruitfly

Illustraties: Flo de Goede / doyouknowflo.nl
Zijn stripboekjes én graphic novel zijn hier verkrijgbaar.

Artikelen in dezelfde serie - Dating & relaties

Grindr lanceert desktopversie met grotere foto’s

Dit zijn de redenen waarom je geen match bent op dating-apps

Matthijs (31) voelt zich tijdens het daten soms al afgeschreven

Dit zijn de leukste (en meest ongemakkelijke) first dates

Een open relatie: zo doe je dat

Pim en zijn vriend gingen samen op zoek naar spanning in Berlijn

“Na onze eerste zoen reed de verhuiswagen voor – lekker stereotiep lesbisch”

“Ik date alleen nog maar met stelletjes”

“Een relatie kan heel koud aanvoelen, ook al heb je iedere dag seks”

Dit gaat er door je heen wanneer je iemand van Grindr in het wild tegenkomt

Grindr voegt veld vaccinatiestatus toe

Grindr onder vuur: data miljoenen gebruikers verkocht aan adverteerders

Daten als trans man in de gayscene

6 x Online datingleed dat je prima kunt voorkomen

Erwin en Sajjad schelen 13 jaar: “Het is belangrijk dat je je in elkaar verdiept”

Joshua en Bjorn schelen 14 jaar en hebben een relatie

Jaco en Nick: “Het leeftijdsverschil wordt gevoelsmatig kleiner naarmate je ouder wordt”

(Relatie)therapeut Jeremy Heshof over ‘daddy issues’

We moeten ophouden onze vriend 'partner' te noemen

Matthijs ontmoet zijn seksdates het liefst in de kroeg

“Seks is enorm overrated”

“Het voelde alsof ik hem moest verdedigen tegenover mijn vrienden”

“Hij was een lust voor het oog”

Dit gebeurt er als een homokoppel hand in hand loopt

Monogamie: zo doe je dat

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau