5 x cultuurtips voor de feestdagen

Geen gehannes met gourmetstellen dit jaar!

12 december 2018, Jaap Bartelds, 4 minuten

Doe inspiratie op voor je eigen kerstdiner, ga lekker naar de film, een musical of een kerstcircus. Of heerlijk traditioneel naar De Notenkraker. Vijf cultuurtips voor de feestdagen.

Cultuurtip 1: Eten kijken in Foam en Museum van Loon

Even geen zin in gehannes met gourmetstellen of struikelen over het snoer van je steengrill? Ga dan weer eens ouderwets zélf koken. Maar wat? Doe inspiratie op in het Amsterdamse Museum Van Loon, bij de tentoonstelling Dineren aan de Gracht. Rijkelijk gedekte tafels vol familiezilver, porselein en kristal staan opgedekt in de diverse kamers op de bel-etage van het huis. Bestel meteen de tentoonstellingscatalogus met originele familierecepten, die in een hedendaags jasje zijn gegoten door Janny van der Heijden van Heel Holland Bakt.

Cultuurtip feestdagen: Dineren aan de Gracht in Museum Van Loon
Dineren aan de gracht

En nu we toch in Amsterdam zijn: ook in fotomuseum Foam is een expositie te zien waar in voeding centraal staat. Donderdag 20 december gaat de tentoonstelling Feast for the Eyes van start, over de geschiedenis van voedselfotografie. Op zaterdag 22 december is er Food for Thougt: Foam Lab daagt je met een menu van performances uit over onze eet- en beeldcultuur na te denken. Vreet je samen met Foam Lab vol met ranzige informatie, lekkere kunst en speel met je eten om voldaan naar huis te keren met genoeg Food for Thought.

Cultuurtip feestdagen: Feast For Eyes bij Foam
Peluquería, 1979 © Ouka Leele

Cultuurtip 2: Ga naar de remake van The Grinch

Een groen wezen genaamd Grinch woont alleen met zijn hond Max op een bergtop. In de vallei ligt een stadje, Whoville, waar de Who’s hun leven doorbrengen. Grinch haat kerst en alles wat ermee te maken heeft. Wanneer hij gaat winkelen in de stad, hoort hij de burgemeester roepen dat alles dit jaar nog groter moet worden gevierd. Grinch doet alles om dit te voorkomen en hij besluit alle kerstversieringen te stelen en alle geschenken. Wanneer de Who’s op kerstavond wakker worden en merken dat alles weg is, beginnen ze samen te zingen. Als Grinch de liedjes hoort, wordt hij onverwacht bevangen door vreugde en geeft hij de geschenken terug. Inderdaad, een behoorlijk kazig verhaaltje. Maar met de stemmen van Benedict Cumberbach en Pharrell Williams is het vast heerlijk schmalzen bij Dr. Seuss' The Grinch.

Cultuurtip 3: Bezoek het Wintercircus in Den Haag

Het kerstcircus in Carré is ieder jaar weer een feest, maar ook op andere plekken in het land treden er acrobaten en artiesten op. Van 22 december 2018 tot en met 6 januari 2019 vindt bijvoorbeeld de twintigste editie van het Groot Kerstcircus Den Haag plaats op het Malieveld. Voor deze jubileumeditie pakt het circus groots uit. Naast het traditionele aanbod zijn er dit keer spectaculaire stunts en maffe clowns met een hoog showbizzgehalte. Ongelofelijke acrobatiek en hilarische comedy wisselen elkaar af met een touch of glamour en veren. Tickets en informatie vind je op KerstcircusDenHaag.nl.

Cultuurtip 4: Laat je betoveren door De Notenkraker

De Notenkraker is een prachtige klassieke uitvoering die de harten van jong en oud zal veroveren. De fabuleuze muziek van Tsjaikovski die live wordt uitgevoerd door een groot orkest, de virtuoze danspartijen, het schitterende corps de ballet en het decor maken dit prachtige ballet tot een magisch kerstfeest. Het sprookjesverhaal wordt uitgevoerd door Charkov City Opera & Ballet. Het gezelschap, afkomstig uit Charkov, maakt onderdeel uit van een van de oudste theaters uit de voormalige Sovjetunie en de Oekraïne. Ze treden op door het hele land, dus hou de speellijst in de gaten

Cultuurtip 5: Ga naar Scrooge, de Kerstmusical

De grote kerk in Alkmaar bestaat 500 jaar. Dat vieren ze met Scrooge, de Kerstmusical, een nieuwe muzikale bewerking van het ultieme kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens. Het verhaal gaat over de gierigaard Ebenezer Scrooge, die een grote hekel heeft aan Kerstmis, liefdadigheid en mensen in het algemeen. Op Kerstavond krijgt Scrooge bezoek van de geest van zijn overleden compagnon Jacob Marley. Deze kondigt bij Scrooge aan dat hij bezoek zal krijgen van drie geesten. Zij nemen hem vervolgens mee op een onvergetelijke reis waarbij Scrooge inzicht krijgt in de man die hij vroeger was, nu is en mogelijk in de toekomst zal worden. Geesten en veel humor vormen de basis voor deze familiemusical. Bestel je tickets via superstartheaterproducties.nl.

Cultuurtip Feestdagen: Scrooge de Kerstmusical in grote kerk Alkmaar
De grote kerk in Alkmaar.

Winq viert Kerstmis!

Meer inspiratie opdoen voor de feestdagen en kans maken op leuke prijzen? Ga dan snel naar onze kerstspecial.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau