7x

Dakkassen, alles-in-een en aan tafel bij de chef

Welke trends zijn er zichtbaar in horecaland?

Leestijd: < 1 min

De Entree Awards, de jaarlijkse prijzenregen voor de beste geopende of gerestylde hotels, restaurants & cafés zijn weer uitgereikt. Winq was aanwezig bij deze feestelijke awardshow en stelt de nieuwste trends uit horecaland en bijbehorende hotspots dan ook graag even aan je voor.

Duurzaamheid

De tijd van overvloed is anno 2018 toch echt voorbij. Uiteraard mag er tijdens een avondje uit of bij een overnachting buitenshuis nog worden genoten, maar niet langer ten koste onze planeet. Zo vind je in de kamers van Conscious hotels meubels gemaakt van gerecycled plastic en staat er bovenop het QO Amsterdam een heuse kas waar de ingrediënten voor de cocktails worden verbouwd.

Hotspot
Conscious Hotels heeft maar liefst vier eco-hotels in Amsterdam op bekende locaties als het Westerpark en het Museumplein. De duurzame filosofie achter deze keten is, zoals ze het zelf verwoorden, eerder hip dan hippy. Verwacht dus geen tofublokken en spartaanse kamers, maar juist onopvallende, duurzame oplossingen.

 

Vermaak

Met een uitgebreide menukaart en een boekwerk aan bieren, wijnen en exotische dranken red je het als horecagelegenheid tegenwoordig écht niet meer. Als gast wil je van begin tot eind vermaakt worden met live optredens, zoals bij de De Gele Kanarie in Rotterdam. In de hoofdstad is Chin Chin Club leidend voorwerp door een goede chinese keuken te combineren met karaoke, pingpong en arcade-games.

Hotspot
Bij De Gele Kanarie in de maasstad is het heel geregeld feest. Zo programmeert deze hotspot wekelijks bands en wordt er geregeld geëxposeerd. Ook het Oktoberfest wordt hier goed gevierd, maar dat is misschien niet zo gek met een eigen gebrouwen biertje.

 

0.0%

Naast 'bewuster met de aarde omgaan' heeft 'beter zorgen voor ons eigen lichaam' de laatste jaren een grote vlucht genomen. Ook in de horeca is deze trend te merken door het steeds groter wordende aanbod aan alcoholvrije dranken. Zo bestel je in de Amsterdamse cocktailbar The Flying Dutchman alcoholvrije cocktails die op het oog, maar ook qua smaak niet onderdoen voor alcoholhoudende varianten.

Hotspot
Het Amsterdamse The flying Dutchman Cocktails, winnaar beste cocktailbar 2018, is een compacte zaak van wereldklasse. Mede-eigenaar Tess Posthumus – vier maal genomineerd voor beste bartender ter wereld – grijpt hier samen met haar collega’s terug op de klassiekers onder de cocktails.
(Beeld: Ming Chao)

 

BaRestaurant

Verkassen is uit, alles in één is in. Waarom zou je na een paar uur goed borrelen moeten verhuizen naar een toch lichtelijk stijf restaurant? Dat is wat heel wat innovatieve horecaondernemers het afgelopen jaar moeten hebben gedacht. Zo serveren ze bij The Streetfood Club in Utrecht naast een all-day brunch en cocktails ook streetfood gerechten uit Latijns-Amerika en Azië om bij te watertanden. Maar ook onder de rivieren, zoals bij The Commons van het Maastrichtse Student Hotel vloeit een drankje letterlijk, maar subtiel, over naar goed en betaalbaar dineren.

Hotspot
Dat goed eten en drinken in een stijlvolle omgeving niet duur hoeft te zijn bewijst The Commons in Maastricht. Het restaurant is als onderdeel van The Student Hotel gevestigd in een oude sanitairfabriek en het interieur is strak, maar kleurrijk. Het buitengewoon betaalbare menu is uiteenlopend en verrast.
(Beeld: Maarten Willemstein)

 

Aanschuiven bij de chef

Een restaurant in de vorm van een keuken, een paar tafeltjes en bediening die alles op tafel serveert is al eeuwen de norm. Toch kan het ook anders, zo bewijst 212. In dit Amsterdamse no-table restaurant eten gasten letterlijk bij de chef aan tafel en zijn zo in de gelegenheid deze het hemd van het lijf te vragen, terwijl de gerechten worden bereid. Maar ook bezorgdienst Deliveroo neemt het oude restaurant-principe met Deliveroo Editions op de hak door chef-koks gerechten te laten koken die enkel worden thuisbezorgd.

Hotspot
In het eerste no-table restaurant van Amsterdam, 212, zijn alle tafels gesitueerd richting de centraal gelegen open keuken van chef Van Oostenbrugge. Nu is het idee van een “chef’s table” niet geheel nieuw, maar er een heel restaurant mee vullen is dat wel degelijk.
(Beeld: Wouter van der Sar)

 

De hotelbar als huiskamer

De tijd dat hotelbars werden bevolkt door eenzame zakenmannen en het hele oeuvre van Frank Sinatra er op een avond doorheen werd gejast is gelukkig al een aantal jaren verleden tijd. De vooruitstrevende hotels en bijbehorende bars hebben van het verleden geleerd en staan niet langer enkel open voor hun hotelgasten. Zo krijgen buurtbewoners bij het QO Amsterdam korting op hun cocktails en stelt het hotel hun vergaderruimte ter beschikking aan diverse wijkverenigingen.  

Hotspot
Op een voormalig bedrijventerrein in Amsterdam-Oost prijkt sinds kort de hoge toren van het QO Amsterdam. Dit 21 verdiepingen tellende hotel heeft een mooie skybar met een weids uitzicht over een nog relatief onbekend stukje hoofdstad.

 

Hide & seek

Waar de meeste horecazaken de drempel zo laag mogelijk proberen te houden, zijn er sinds kort ook uitzonderingen. Zo is het goed verborgen restaurant Graphite in een kleine Amsterdamse steeg enkel te betreden met een QR-code. Weer anders gaat het bij membersclub Soho House waar de begane grond voor iedereen toegankelijk is, maar de daarboven gelegen bars, restaurants, werkplekken, bioscoop en gym enkel worden bevolkt door leden afkomstig uit de creatieve industrie.

Hotspot
Voor randstedelijke creatievelingen voorziet de Amsterdamse vestiging van Soho House in een behoefte om te kunnen werken en socializen met gelijkgestemden van over de hele wereld. Het drukbezochte Noord-Italiaanse restaurant ‎Cecconi's – met menukaart vol handgemaakte pasta’s en seafood – is ook voor niet-leden toegankelijk.

Powered by Labrador CMS