Van klassiek tot kitsch en knus: dit zijn onze favoriete kerstalbums!

Leestijd: < 1 min

Of je nu van Mariah Carey, Boney M of Bert & Ernie houdt: bij kerst hoort kerstmuziek. De redactieleden van Winq zetten hun lievelingsalbums op een rijtje. Genieten maar!

Carpenterbuffet

De zoetsappige band, bestaande uit Richard Carpenter en zijn zus Karen, wilde al jaren een kerstalbum opnemen. Toen ze in 1977 een kerstspecial voor de televisie maakten besloten ze eindelijk het geplande album te realiseren, dat een jaar later werd uitgebracht. Richard was op dat moment nogal verslaafd aan slaappillen, en afgezien van wat productiewerk en hier en daar een koortje of wat pianowerk was zijn bijdrage aan het album minimaal. Je zou Christmas Portrait dus bijna een Karen Carpenter-solo kunnen noemen. Het warme album geeft je vanaf de eerste noot een authentiek kerstgevoel waardoor je vanzelf zin krijgt in stoofpeertjes, wild met cranberrysaus en andere gerechten die Karen tijdens het kerstdiner ongetwijfeld liet staan. Bijna alle kerstklassiekers komen voorbij, zoals ‘Sleigh Ride’, ‘Santa Claus Is Coming To Town’ en ‘Silent Night’. Het album deed het erg lekker in de hitparade en zou nog jarenlang goed verkopen in de koude wintermaanden. Hun tweede kerstalbum, An Old-Fashioned Christmas, was een stuk minder geïnspireerd en kun je derhalve beter overslaan.

Mariah deed het twee keer

Mariahs eerste kerstalbum Merry Christmas kwam slechts vier jaar na haar eerste single ‘Vision of Love’, maar werd een gigantisch succes. Zelf vond ze het eigenlijk te vroeg in haar carrière voor een kerstalbum. Jaarlijks sluipt vanaf eind oktober Mariahs single ‘All I Want For Christmas Is You’ langzaam in de muziekcharts. In 2016 stond het nummer zelfs op de eerste plaats in de Single Top 100 en daardoor is het de meest gedownloade kerstsingle uit de geschiedenis. Een record, want hoewel het de eerste nummer-1 positie was van het nummer, verdween het nummer ook het snelste ooit uit de lijst. Zelf wacht de diva met het luisteren van kerstmuziek tot Thanksgiving, want als ze eenmaal begint, stopt ze ook niet meer tot na Nieuwjaar. In 2010 bracht Mariah voor de tweede keer een kerstalbum uit: Merry Christmas II You. Het album deed het prima in de charts, maar helaas is daar (nog) geen kerstklassieker uit voortgekomen. Al vinden wij ‘Oh Santa!’ wel heerlijk sassy.

Voor een onsubtiele kerst

Op enige vorm van subtiliteit hebben popproducer Frank Farian nog nooit kunnen betrappen. Met Boney M zette hij een machine in werking die als een stoomwals over de hitparades denderde. Het recept: simpele deuntjes gezongen door zangeressen met een vleugje soul, op een zompige discobeat en voorzien van het ietwat ranzige sausje van praatzanger Bobby Farrell. De grootste hits: ‘Hooray Hooray, It’s a Holi Holiday’, ‘The Rivers of Babylon’ en ‘Brown Girl in the Ring’. Op hun kerstalbum Feliz Navidad: a Wonderful Christmas tralala-en de dames en heer van Boney M op dezelfde wijze door. Niet schrikken van de hoes: daarop lijkt het alsof een van de Boney’s is komen te overlijden. Of beeldt zij hier de maagd Maria uit die op het punt staat om te bevallen? De heetste kersthits van Boney M zijn uiteraard ‘Hark Now Hear, the Angels Sing’ en ‘Mary’s Boy Child’. Voor de fans is er een medley, waarin Frank Farian alle liedjes nog eens aan elkaar knoopt.

Kerst met de zusjes Braxton

Na het succes van realityshow Braxton Family Values kwamen de zussen (zonder ruzie!) in 2015 samen met kerstalbum Braxton Family Christmas. Mierzoet, maar heel fijn voor tijdens het optuigen van je kerstboom. Toni (die we kennen van ‘Un-break my heart’ en ‘Breathe Again’) produceerde het album en is op het album te horen met zusjes Tamar, Traci, Trina en Towanda (samen goed voor een handvol hits). Het album bestaat uit wat classics, zoals ‘Mary, Did You Know’ en een a capella-versie van ‘O Holy Night’. Daarnaast gelukkig ook een aantal zelfgeschreven nummers. Drie jaar geleden zongen de zussen een van de nummers tijdens talkshow The Real Daytime en dat leverde hysterische tv op. Extra leuk: ook broerlief Michael werkte mee aan het album. Hij schreef het nummer ‘Under My Christmas Tree’ en is daar zelf ook op te horen.

Lekker onder je fleecedekentje met Ingrid

Herinner je het nummer ‘Girls Chase Boys’ van Ingrid Michaelson nog? Ja, die met de mooie mannen met vuurrode lippen in de videoclip. Deze Amerikaanse singer-songwriter bracht dit jaar weer een gloednieuw kerstalbum van covers en bestaande kerstnummers: Ingrid Michaelson’s Songs For The Season. Vorig jaar bracht zij al een EP voor de kerst uit, maar dit album gaat boven alle verwachtingen van de fans door samen te werken met andere artiesten als Christina Perri en Grace VanderWaal. Het nummer ‘Happy, Happy Christmas’ is het enige originele nummer van Michaelson op dit album, een prachtig en emotioneel nummer over haar moeder, die overleed in 2014. Verder covert zij de bekende nummers als ‘Have Yourself a Merry Little Christmas’ van Sam Smith en ‘What Are You Doing New Year’s Eve?’ van Ella Fitzgerald. Het album neemt je terug in de tijd door de ‘vintage-feel’ die het afgeeft. De nummers zijn zo gpeorduceerd dat het klinkt alsof ze terug in de jaren 50 zijn opgenomen. Een heerlijk album om knuffelend naar te luisteren onder een fleecedekentje bij de openhaard onder het genot van een warme choco.

Ongedoseerde kerst

Om te beginnen citeren we een van de comments onder Christina Aguileras kerstalbum My Kind of Christmas op Bol.com: “Ongelofelijk dat dit geschreeuw en gekrijs op de internationale markt van kerstmuziek getolereerd werd. Mevrouw Aguilera schreeuwt, brult en krijst de hele kerstsfeer naar de Fillistijnen en houdt het kerstkind daarmee constant uit zijn slaap.” Tja. Doseren, daar houdt onze X-Tina nou eenmaal niet van. Waarom we dan toch voor dit waanzinnigen-gekrijs kiezen? Omdat voor sommige mensen kerst een ordeal is dat ze lijdzaam ondergaan of met pijn en moeite uitzitten. Maar je zult zien: hangt er spanning in de lucht en is de sfeer aan tafel om te snijden? Zet dan dit album op en je hebt meteen een gezamenlijke vijand. En wordt het tóch nog gezellig.

The one that I want... for Christmas!

Eens, lang geleden, waren John Travolta en Olivia Newton-John het koningskoppel van Hollywood. De film Grease was eind jaren zeventig hét hoogtepunt in menig tienerleven. De meisjes wilden Olivia zijn en John doen, en de jongens precies andersom. Grease is nog altijd razend populair en iedereen kent de liedjes. ‘You’re the One That I Want’, ‘Hopelessly Devoted to You’, ‘Sandy’, ‘Summer Night’: ze nestelen zich NU in je hoofd. Na de film en de hits volgden sequels en een musical, maar het duurde helemaal tot 2012 voordat John Travolta en Olivia Newton-John zich vergrepen aan een kerstalbum: This Christmas. Volgens het begeleidend schrijven was hun album ‘de audiovariant van een kerstspecial op tv’, dus eigenlijk gewoon een cd. De twee gaan meteen in de openingstrack op zwoel met ‘Baby, It’s Cold Outside’, maar de bijdrage van Cliff Richard zorgt ervoor dat het toch een album blijft voor het hele gezin. En opa en oma.

Christmas in the house of Deréon

Het mooiste aan het kerstalbum van Destiny’s Child is toch wel dat Kelly Rowland en Michelle Williams eindelijk ook eens voluit mochten soleren. Destiny’s Child was vanaf het begin toch gewoon de Beyoncé Knowles-show, het voorprogramma van haar eigen solocarrière. Daarom verkiezen we ‘Do You Hear What I Hear’ van Kel en ‘O Holy Night’ van Mies tot de leukste kerstnummers op dit album. 8 Days of Christmas kwam uit in 2001 en een reissue verscheen in 2004. Toen mocht zus Solange ook een eigen liedje zingen: ‘The Proud Family’. Leuk is ook de dvd met een paar videoclips en een kijkje achter de schermen, waar de meiden van Destiny’s Child een bezoek brengen aan kindertjes in een Ronald McDonald-huis.

Kerstballen en kerstwindjes

Sesamstraat, wie is er niet groot mee geworden? Menig twintiger en dertiger is opgegroeid met cassettebandjes en langspeelplaten van deze immens populaire kinderserie. En het bijna 35 jaar oude kerstalbum Kerstfeest met Bert & Ernie, ingesproken en -gezongen door Paul Haenen en Wim T. Schippers, is nog steeds heel actueel. Het samenwonende (en vermoedelijk homoseksuele?) duo zingt en praat over de rommel die er ontstaat tijdens de kerstvakantie, trek hebben in lekkere hapjes en ze vragen zich af waarom sneeuw wit is en niet zwart. Ernie zingt het fantasierijke en meeslepende nummer ‘Ik ben een kerstbal’ en op het moment dat het hem allemaal teveel wordt laat Bert pardoes een kerstwindje. Op het einde komen meer personages van Sesamstraat langs en zingen ze ‘Vrolijk kerstfeest en gelukkig nieuwjaar/aan het eind van het jaar wensen wij dat elkaar/wat is het toch fijn om op de wereld te zijn/als we geven om elkaar in het groot en in het klein’. Een betere kerstwens kun je je bijna niet voorstellen! In dit artikel haalt Paul Haenen herinneringen op over het maken van het album.

Kerstfeest met Bert & Ernie
Kerstfeest met Bert & Ernie

Winq viert Kerstmis!

Meer inspiratie opdoen voor de feestdagen en kans maken op leuke prijzen? Ga dan snel naar onze kerstspecial.

Powered by Labrador CMS