Up & Coming

“LHBTQ-verhalen zijn belangrijk om te vertellen”

Acteur Alex Lawther

09 december 2018, Lars Kamp, 3 minuten

De 23-jarige Alex Lawther is voornamelijk bekend van de populaire serie The End of the F*cking World. Hij krijgt de ene lead role na de andere in zijn schoot geworpen en heeft op jonge leeftijd al wat belangrijke LHBTQ-rollen op zijn naam staan.

Alex Lawther begon al met zijn professionele acteercarrière toen hij 16 jaar was. Ondanks dat hij op deze leeftijd nog nooit een acteursschool had bezocht, kreeg hij de hoofdrol in het toneelstuk van David Hare: South Downs. Vier jaar later verscheen Lawther in de Oscarwinnende film The Imitation Game als een jonge Alan Turing.

Daarnaast is de acteur onder meer bekend van Black Mirror en Goodbye Christopher Robinson. Met zijn doorbraak in deze grote titels heeft Alex Lawther op jonge leeftijd ook al twee rollen gehad in films met een LHBTW-thema. Eerst speelde Lawther de rol van Elliot in de film Departure (2016). Een jaar later speelde hij de rol van Billy Bloom in de film Freak Show (2017).

Ondanks dat Lawther zelf niet (openlijk) homoseksueel is, speelt hij graag diverse rollen. “LHBTQ-verhalen zijn belangrijk om te vertellen,” vertelt hij in een interview met CBSNews. “We hebben nog een lange weg te gaan. Het is een vrij breed probleem, we moeten meer diversiteit op het witte doek en in theaters zien.” Daarnaast is Lawther van mening dat er ook meer diversiteit in het parlement moet komen te zitten om een breder publiek te vertegenwoordigen.

“We moeten meer diversiteit op het witte doek en in theaters zien”

Departure
In de film Departure krijgt Alex Lawther zijn eerste LHBTQ-rol aangewezen. Hij speelt hier de rol van Elliot, een homoseksuele tiener die meteen klikt met Clément (gespeeld door Phénix Brossard). De twee vormen een hechte vriendschap, terwijl Elliot eigenlijk meer wil dan dat. “Ik vind het interessant om intieme scènes te spelen, zolang het een veilige omgeving is en iedereen op dezelfde lijn zit” legt Lawther uit in een interview met Live. Naast de relatie tussen Elliot en Clément speelt ook de moeder-zoonrelatie tussen Elliot en zijn moeder Beatrice centraal.

Departure is een prachtige, maar ingewikkelde film met veel symboliek en metaforen. “Ik weet dat het verhaal heel dicht bij [scriptschrijver] Andrew staat, vooral met betrekking tot Elliot” zegt Lawther in het interview met Live. “Wat het script van Andrew zo prachtig maakt, is dat het vol zit met mensen die eigenlijk niks tegen elkaar zeggen en om problemen heen sluipen”.

Still Departure Alex Lawther

Freak Show
In de film Freak Show speelt Lawther de rol van Billy Bloom, een tiener die buiten de boot valt omdat hij queer is en zich graag alternatief of als dragqueen verkleedt. “Ik was erg aangetrokken tot de rol van Billy Bloom omdat ik voelde dat hij enorm de rand opzoekt. Hij vond zijn eigen manier om om te gaan met het feit dat hij werd buitengesloten, door zo extravert te zijn.” aldus Lawther in een interview met Candid Magazine.

Cover: Still uit Departure

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau