Is er straks geen Canal Parade meer?
Gemeente Amsterdam houdt online enquête
Die vraag stelt Het Parool naar aanleiding van een online enquête waarmee de gemeente Amsterdam het draagvlak peilt voor de Canal Parade die ieder jaar in augustus wordt gehouden. De angst bestaat dat dit de opmaat is voor de beperking van het evenement.
Verschillende partijen maken zich zorgen over de enquête, net als de organisator van de botenparade, Stichting Amsterdam Gay Pride. Ze stellen vragen bij de manier waarop de gemeente het draagvlak onderzoekt.
In de enquête krijgen deelnemers zeven vragen voorgeschoteld over de Canal Parade. Opdrachtgever voor het onderzoek is wethouder Rutger Groot Wassink (Democratisering). Hij heeft het vermoeden dat er bij de laatste editie van Amsterdam Pride minder draagvlak was voor de botenparade.
'Bij elkaar gefröbeld stagewerkje'
D66-raadslid Jan-Bert Vroege heeft laten weten dat hij de enquête een ‘bij elkaar gefröbeld stagewerkje’ vindt. De enquête wordt bovendien verspreid via sociale media. Online zijn veel critici van evenementen in de binnenstad actief. Vroege vreest dan ook dat vooral deze luidruchtige groep doorslaggevend zal zijn voor de uitkomst van de enquête.
Wijkcentrum d’Oude Stadt heeft zich in het verleden vaker uitgesproken over de omvang van het evenement. Op hun website roept de organisatie op de enquête zo snel mogelijk in te vullen.
Niet bang voor het onderzoek
Ook Lucien Spee, directeur van de Stichting Amsterdam Gay Pride, heeft zijn achterban opgeroepen de enquête in te vullen. Hij zegt niet bang te zijn voor onderzoek naar het draagvlak voor de botenparade. Tegen het Parool zegt hij: “Bij een stadsbreed referendum zul je zien hoe klein het groepje mensen is dat zegt: ‘Not in my backyard’.”
Groot Wassink (GroenLinks) zei dat hij de enquête niet als een representatief onderzoek zal behandelen. Maar hij zei ook dat de waardering voor Pride aan inflatie onderhevig is. In 2016 en 2017 wilde d’Oude Stadt de botenparade tegenhouden met een kort geding. Ook is er kritiek op de inhoud van de vaartocht, onder andere van de groep Reclaim our Pride, die vindt dat commerciële boten van bedrijven niets te maken hebben met de doelstelling van Pride.
Net als Eberhard van der Laan
Lucien Spee: “Op het stadhuis, maar ook bij de politie, zitten mensen die ons weg willen hebben. Elke winter voeren we daar weer discussie over. Er zit nu een nieuw college en een nieuwe burgemeester. Het wordt tijd dat zij Pride weer gaan verdedigen, zoals Eberhard van der Laan dat deed.”
Wat vind jij van de Canal Parade? Doe mee met de enquête van de gemeente Amsterdam.