Pink planner

Dit zijn dé grote gayfeestjes van 2019!

Leestijd: 10 minuten - door Winq redactie op 02 september 2019

2019 wordt een jaar vol extravagante feestjes, onstuimige festivals en uitbundige prides. Winq zette de wat grotere hoogtepunten voor je op een rij. Zo hoef je niks te missen. You're welcome!

Oktober

24-27 oktober: Leather & Fetish Amsterdam
In hartje Amsterdam vindt alweer de 23ste editie van Leatherpride plaats. De exacte programmering is nog niet bekend, maar verwacht vaste activiteiten als XXXLeather, de Mister Leather verkiezing en diverse workshops.
Meer info: leatherpride.nl

November

Winq Pink planner: Holebi Filmfestival Vlaams-Brabant

8-29 november: Holebi Filmfestival Vlaams-Brabant
Net als vorig jaar biedt het holebifilmfestival meer dan 20 dagen feest in verschillende steden en gemeenten in Vlaams-Brabant. Denk aan films, documentaires, theater en dans rondom holebi- en transgenderthema’s.
Meer info: holebifilmfestival.be

December

4-9 December: International Queer & Migrant Film Festival
In december 2019 vindt de vijfde editie van het International Queer & Migrant Film Festival plaats. IQMF is een kwalitatief hoogstaand internationaal filmfestival dat een ruime programmering biedt aan film, fotografie en literatuur over queer en migrant gerelateerde onderwerpen. Met debatten, panelgesprekken en masterclasses.
Meer info: iqmf.nl

De Nachttempel 3: Winq hotel

14 december: De Nachttempel 3 - Winq hotel
Op eerdere edities van De Nachttempel traden o.a. Sophie Ellis-Bextor en 5ive op, met dj-sets van Valentijn de Hingh en Doppelgang. De line-up van de derde editie van De Nachttempel: Winq hotel maken we zo snel mogelijk bekend! Tickets zijn vanaf 1 oktober verkrijgbaar.

2020

In de meeste gevallen zijn er nog geen officiële data bekendgemaakt, maar hier vind je welke events volgend jaar (naar verwachting) plaatsvinden.

Januari

True Colors
De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie / fundraiser voor COC Nederland. Hoewel, 'receptie' doet het evenement eigenlijk geen eer aan, want op de feestelijke avond in Paradiso worden ook optredens gegeven, is er een veiling en komen honderden LHBTQ-organisaties samen om te feesten.
Meer info: truecolors.nl

Februari

Leather & Fetish Pride Belgium
Dit jaar zorgt Leather & Fetish Pride Belgium dat meer dan 5.000 gasten aan hun trekken komen.
Meer info: leatherpride.world

Maart

12-22 maart: Roze Filmdagen
Het witte doek van Het Ketelhuis kleurt dit voorjaar weer roze. De Roze Filmdagen, hét cinematografische diversiteitsevenement van het jaar, vertoont elf dagen lang de beste internationale LHBTQ-films. Dat zijn
veel films die nooit in Nederland vertoond zijn. Met de unieke programmering vol herkenning en erkenning heeft het festival een uitstekende reputatie. De Roze Filmdagen brengt met ruim 130 titels alle aspecten van kwaliteitsvolle LHBTQ-cinema onder de aandacht.
Meer info: rozefilmdagen.nl

Amsterdam Bear Weekend
Ook dit jaar slaan de organisaties van Club Church en bearfeesten Bear Necessity en FurBall de handen ineen voor een nieuwe editie van Amsterdam Bear Weekend. Natuurlijk vindt in dit weekeinde de verkiezing van Mister Bear Netherlands plaats. Bereid je ook voor op party’s, pub crawls, saunafeestjes en nog veel meer. Probeer er dus vooral bij te zijn!
Meer info: amsterdambearweekend.nl

April

Koningsnacht en -dag op het Homomonument
Het is weer feest op het Homomonument! Op koningsnacht, koningsdag en later ook bevrijdingsdag wordt er gedanst en gesjanst in de zon of onder de sterrenhemel op de leukste gratis openluchtfeesten van Amsterdam. Met fijne dj's, lekkere muziek, opgewekt publiek en vrolijke vrijwilligers.
Meer info: homomonument.nl

Mei

Superball
Tijdens het grootste drag ball van Nederland nemen diverse drag houses het in Amsterdamse poptempel Paradiso tegen elkaar op in verschillende rondes (lip sync, dance-off en catwalk) om de titel House of Superball 2019.
Meer info: superball-amsterdam.com

Winq Pink planner: Superball
Foto: Bete Photography

Queer Pride Gent
De slogan van het evenement “Pride = Protest” is een knipoog naar de wortels van de Pride-beweging. De eerste prides ontstonden als herdenkingen van de Stonewall-rellen in 1969 waarbij LGBTQ+-gemeenschappen in opstand kwamen tegen marginalisatie en onderdrukking. Queer Pride Gent is een reactie op gevestigde prides in centrumsteden, waar inclusiviteit vooral op een commerciële en institutionele manier wordt geïnterpreteerd waardoor steeds meer LGBTQ+’ers zich er niet (meer) welkom of vertegenwoordigd voelen. Minderheidsgroepen krijgen geen stem en er is weinig aandacht voor vormen van discriminatie en activisme. De oorspronkelijke boodschap van protest heeft plaats geruimd voor een parade van politieke partijen en commerciële instanties. In Gent wil Queer Pride Gent hiervoor een alternatief bieden.
Meer info: queerpridegent.be

The Belgian Pride
Het Belgian Pride Festival is een verzameling van verschillende initiatieven, evenementen en festiviteiten in Brussel en in heel België. De periode staat in het teken van LHBTQ-rechten, inclusiviteit in diversiteit en gelijkwaardigheid.
Meer info: pride.be

Alkmaar Pride
Het thema van de vorige editie van Alkmaar Pride was ‘Embrace’. Het lange roze weekend heeft een divers programma met films, expo, gesprekken, sport en feesten. Als publiekstrekker is er op zaterdagmiddag een grachtenparade van de Accijnstoren tot het Waagplein.
Meer info: alkmaarpride.nl

Leeuwarden Pride
Na vier edities is het in mei alweer tijd voor de vierde editie van Leeuwarden Pride. Twee jaar geleden deden er 27 boten mee en werd het feest afgesloten met optredens van Lois Lane.  Talitha Broersma, mede-oprichter, zei dat de Pride hard nodig was. “De tolerantie voor LHBT-mensen lijkt heel gewoon, maar het blijkt nog steeds dat het maar een fineerlaagje is."

Meer info vind je hier.

Coverbeeld: Roel Janssen

Juni

6 juni: Utrecht Canal Pride
Canal Pride zoals ‘ie bedoeld is: om aandacht te vragen voor LHBTQ-organisaties die zich het hele jaar door inzetten voor onze gemeenschap. Tijdens de Canal Pride in Utrecht laten ze zich zien en varen ze in een bonte stoet over de Oudegracht. Ook tijdens deze vierde editie kunnen bezoekers niet alleen de parade aanmoedigen, maar ook doorfeesten op een van de vele straatfeesten, festivals of afterparty’s.
Meer info: utrechtcanalpride.nl

Mister Gay Belgium
Na zeven edities gaat organisator Bram Bierkens samen met een aantal bekende juryleden opnieuw op zoek naar de perfecte persoonlijkheid als ambassadeur voor en van de holebi-gemeenschap. Wie volgt Bart Hesters op als Mister Gay Belgium 2019 en mag door naar Mr. Gay World? Twaalf kandidaten tonen het beste van zichzelf in een bruisend finalegala gevuld met defilés, dans, interviews en muzikale acts.
Meer info: mrgaybelgium.be

Tropikali festival
De organisatoren van het relaxte Vondelparkfeest Rosario en het opzwepende Kalinichta komen in 2019 terug met een tweede editie van hun openminded festival Tropikali. Op de NDSM-werf rondom het Noorderlicht Café kun je de hele dag dansen, flirten en chillen op muziek uit alle hoeken van de wereld. Ga je mee op deze muzikale wereldreis aan het IJ?
Meer info: tropikali.nl

Midzomergracht Festival
Midzomergracht viert alweer de 24ste editie. Acht dagen lang worden in de gezellige Utrechtse binnenstad door verschillende roze organisaties allerlei activiteiten georganiseerd op het gebied van cultuur, sport en educatie. Ook staan er feesten op het programma.
Meer info: midzomergracht.nl

3x NYX festival
3x NYX, het wekelijkse queer feest in Club NYX, is de plek in Amsterdam waar iedereen uit de queer gemeenschap samenkomt om te ontsnappen aan de realiteit en te dansen op de nummers van je favoriete DJ’s. Een plek zonder vooroordelen en vrij van de door de maatschappij opgelegde hokjesgeest. Binnen de muren van de 3x NYX zie je een versmelting van creativiteit, ongeacht cultuur, afkomst of geloof. Een plek waar gender er niet toe doet, zelfexpressie gevierd wordt en saamhorigheid het sleutelwoord is. Diezelfde filosofie voert dan ook tijdens het 3x NYX festival de boventoon. NYX is te gek, alles kan en alles mag, zolang je jezelf bent!
Meer info: clubnyx.nl

Juli

Unicorn Festival
Unicorn Festival is de laatste jaren uitgegroeid tot hét Open Minded Festival van België. Dit dankzij de prachtige locatie vlak naast de rivier, drie podia, animatie en natuurlijk ontzettend veel unicorns. In 2020 staat dit festival weer klaar om gay, lesbian, straight en unicorn te verwennen met de beste pop, house en techno in het centrum van Antwerpen.
Meer info: unicornfestival.be

Roze Woensdag Nijmegen
Roze Woensdag is al jaren een begrip en trekt elk jaar 50.000 bezoekers. Roze Woensdag vindt plaats tijdens de Vierdaagsefeesten van Nijmegen. De organisatie noemt het 'een feest voor iedereen', en dat zie je terug in de programmering. Van schlagermuziek tot lekkere beats, van drags tot aandacht voor homorechten in het buitenland: het programma is zeer divers. Verwacht een mix van LHBTQ’s en gay friendly hetero’s. Met gay straatfeesten en diverse afterparty’s.  
Meer info: rozewoensdag.nl

Trinxx
Trinxx

Roze Maandag Tilburg
Het hele jaar verkondigt Stichting Roze Maandag de boodschap voor acceptatie en diversiteit, met als hoogtepunt de Roze Maandag zelf. Dan is iedereen welkom in Tilburg om gelijkwaardigheid en acceptatie te vieren en zet heel Tilburg een roze bril op, om de wereld een beetje mooier te maken.
Meer info: rozemaandag.nl

Milkshake Festival
Op Milkshake hoeft niets, maar mag alles. Het leven is een feest dankzij de grote diversiteit aan huidskleuren, seksuele voorkeuren en verschijningsvormen. Dik, dun, klein, groot, homo, hetero, trans, travo, zwart, wit, pimpelpaars: iedereen viert Milkshake samen. Sinds vorig jaar is het festival uitgebreid met een camping. De slogan van de kampeerplek? Where the beer is warm and the music is bad
Meer info: milkshakefestival.com

Augustus

Pride Amsterdam
De Amsterdamse pride is meer dan alleen een wereldberoemde botenparade. Een week eerder wordt de prideweek geopend met de PrideWalk, met aansluitend een dag vol sport- en spelactiviteiten en optredens in het Vondelpark. Op maandag wordt in Zandvoort Pride at the Beach gevierd. En vanaf vrijdag staat de Amsterdamse binnenstad op zijn kop met tien straatfeesten, de botenparade en een spectaculair slotfeest op de Dam.

Meer info: pride.amsterdam

Winq Pink planner: Pride Amsterdam
Foto: Rick van Gerven

Antwerp Pride
Na een succesvolle twaalfde editie komt Antwerp Pride onverminderd feestelijk terug met een nieuwe editie. Inclusief vaste onderdelen als Midsummer Party op de Draakplaats, de parade en het Love United Festival, de Pride Night én de Closing Party.
Meer info: antwerppride.com

Zwolle Pride
Tijdens Zwolle Pride 2019 was Songfestivalact OG3NE te zien op de main stage. Organisator Niek lá Mon: “Daar waar het Grote Kerkplein echt haar charme
heeft, hebben wij in goed overleg met de verschillende partijen toch besloten uit te wijken naar het Rode Torenplein, dit onder andere uit veiligheidsoverwegingen, een grotere capaciteit en dat deze locatie beter aansluit als eindbestemming van de City Parade, waar de deelnemers in een vloeiende beweging van de voertuigen kunnen stappen en verder kunnen feesten bij de Pride Mainstage.”
Meer info: zwollepride.nl

Winq Pink planner: Antwerp Pride

September

Dordrecht Pride
Op het Beverwijcksplein in Dordrecht vond vorig jaar de vijfde editie van Dordrecht Pride plaats, met een roze lifestylemarkt, foodtrucks en terrassen. Ook kon je trouwen voor één dag in een gigantische, roze opblaaskerk. 
Meer info: dordrechtpride.nl

Rotterdam Pride
Eind september kleuren de straten van Rotterdam in alle tinten van de regenboog, tijdens Rotterdam Pride. Denk aan een nieuwe editie van Cocktailfest en natuurlijk héél veel gekkigheid tijdens de KeerWeer Parade, die steevast gepresenteerd wordt door de weergaloze Esther Hofman.
Meer info: rotterdam-pride.com

Oktober

Belgium Bear Pride
De Belgium Bearpride roept alle beren op om zich te verenigen in Brussel. In de binnenstad zullen uiteenlopende evenementen plaatsvinden, zoals culturele activiteiten, feestjes en als hoogtepunt de verkiezing van Mister Bear Belgium 2021.
Meer info: belgiumbearpride.be

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 98

Deze keer: Kinky Boots-acteur Naidjim Severina en heel veel design

Neem een abonnement

Geef cadeau