Pink planner

Dit zijn dé grote roze evenementen van 2020!

Van extravagante feestjes tot kleurrijke festivals

06 januari 2020, Winq redactie, 10 minuten

2020 wordt een jaar vol extravagante feestjes, onstuimige festivals en uitbundige prides. Winq zette de wat grotere hoogtepunten voor je op een rij. Zo hoef je niks te missen. You're welcome!

Vanwege het coronavirus is een aantal evenementen helaas afgelast of uitgesteld. In dit overzicht zijn de desbetreffende evenementen doorgestreept.

April

26 -27 april: Koningsnacht en -dag op het Homomonument
Het is weer feest op het Homomonument! Op koningsnacht, koningsdag en later ook bevrijdingsdag wordt er gedanst en gesjanst in de zon of onder de sterrenhemel op de leukste gratis openluchtfeesten van Amsterdam. Met fijne dj's, lekkere muziek, opgewekt publiek en vrolijke vrijwilligers.

Meer info: homomonument.nl

Mei

12, 14 en 16 mei: Eurovisie Songfestival
De geplande editie van het Eurovisie Songfestival zal helaas niet doorgaan. Wel komt de EBU op zaterdag 16 mei met een alternatieve tv-uitzending. Er wordt op dit moment gekeken of het Songfestival in 2021 alsnog in Rotterdam zal plaatsvinden.

Queer Pride Gent
De slogan van het evenement “Pride = Protest” is een knipoog naar de wortels van de Pride-beweging. De eerste prides ontstonden als herdenkingen van de Stonewall-rellen in 1969 waarbij LGBTQ+-gemeenschappen in opstand kwamen tegen marginalisatie en onderdrukking. Queer Pride Gent is een reactie op gevestigde prides in centrumsteden, waar inclusiviteit vooral op een commerciële en institutionele manier wordt geïnterpreteerd waardoor steeds meer LGBTQ+’ers zich er niet (meer) welkom of vertegenwoordigd voelen. Minderheidsgroepen krijgen geen stem en er is weinig aandacht voor vormen van discriminatie en activisme. De oorspronkelijke boodschap van protest heeft plaats geruimd voor een parade van politieke partijen en commerciële instanties. In Gent wil Queer Pride Gent hiervoor een alternatief bieden.
Meer info: queerpridegent.be

18 - 31 mei: Alkmaar Pride
Het thema van de vorige editie van Alkmaar Pride was ‘Embrace’. Het lange roze weekend heeft een divers programma met films, expo, gesprekken, sport en feesten. Als publiekstrekker is er op zaterdagmiddag een grachtenparade van de Accijnstoren tot het Waagplein.
Meer info: alkmaarpride.nl

Juni

6 juni: Utrecht Canal Pride
Afgelast. Lees meer.

7 juni: Tropikali festival
De organisatoren van het relaxte Vondelparkfeest Rosario en het opzwepende Kalinichta komen in 2020 terug met een derde editie van hun openminded festival Tropikali. Op de NDSM-werf rondom het Noorderlicht Café kun je de hele dag dansen, flirten en chillen op muziek uit alle hoeken van de wereld. Ga je mee op deze muzikale wereldreis aan het IJ?
Meer info: tropikali.nl

7 - 14 juni: The Hague Pride
Met bekende onderdelen als de Pride Walk en een overvol geprogrammeerd 2 daags entertainment programma, en natuurlijk niet te vergeten: de Royal Rainbow Parade!
Meer info: thehaguepride.com.

14 - 20 juni: ZaanPride
Meerdere aktiviteiten met afsluitend de Zaanse Regenboogparade te organiseren met en voor LHBTQ's en sympathisanten uit de Zaanstreek.
Meer info: De Zaanse Regenboog.

19 - 27 juni: Midzomergracht Festival
Midzomergracht viert alweer de 25ste editie. Acht dagen lang worden in de gezellige Utrechtse binnenstad door verschillende roze organisaties allerlei activiteiten georganiseerd op het gebied van cultuur, sport en educatie. Ook staan er feesten op het programma.
Meer info: midzomergracht.nl

20 juni: Roze Zaterdag Leeuwarden
Tijdens de Roze Zaterdag in Gouda heeft het bestuur van Roze Zaterdagen Nederland bekend gemaakt dat de Roze Zaterdag 2020 wordt gehouden in de Friese hoofdstad Leeuwarden op zaterdag 20 juni 2020, samen met Pride Leeuwarden.
Meer info op rozezaterdag.nl.

20 juni: PANNdora Festival
Na de geweldige eerste editie komt PANN volgend jaar terug met PANNDORA Festival! Houd het evenement in de gaten voor meer info en spoilers. Meer info via Facebook.

Winq Pink planner: Superball
Foto: Bete Photography

27 juni: Superball
Tijdens het grootste drag ball van Nederland nemen diverse drag houses het in Amsterdamse poptempel Paradiso tegen elkaar op in verschillende rondes (lip sync, dance-off en catwalk) om de titel House of Superball 2020.
Meer info: superball-amsterdam.com

Juli

11 juli: Unicorn Festival
Unicorn Festival is de laatste jaren uitgegroeid tot hét Open Minded Festival van België. Dit dankzij de prachtige locatie vlak naast de rivier, drie podia, animatie en natuurlijk ontzettend veel unicorns. In 2020 staat dit festival weer klaar om gay, lesbian, straight en unicorn te verwennen met de beste pop, house en techno in het centrum van Antwerpen.
Meer info: unicornfestival.be

Roze Woensdag Nijmegen
Roze Woensdag is al jaren een begrip en trekt elk jaar 50.000 bezoekers. Roze Woensdag vindt plaats tijdens de Vierdaagsefeesten van Nijmegen. De organisatie noemt het 'een feest voor iedereen', en dat zie je terug in de programmering. Van schlagermuziek tot lekkere beats, van drags tot aandacht voor homorechten in het buitenland: het programma is zeer divers. Verwacht een mix van LHBTQ’s en gay friendly hetero’s. Met gay straatfeesten en diverse afterparty’s.  
Meer info: rozewoensdag.nl

Trinxx
Trinxx

20 juli: Roze Maandag Tilburg
Het hele jaar verkondigt Stichting Roze Maandag de boodschap voor acceptatie en diversiteit, met als hoogtepunt de Roze Maandag zelf. Dan is iedereen welkom in Tilburg om gelijkwaardigheid en acceptatie te vieren en zet heel Tilburg een roze bril op, om de wereld een beetje mooier te maken.
Meer info: rozemaandag.nl

25 - 26 juli: Milkshake Festival
Op Milkshake hoeft niets, maar mag alles. Het leven is een feest dankzij de grote diversiteit aan huidskleuren, seksuele voorkeuren en verschijningsvormen. Dik, dun, klein, groot, homo, hetero, trans, travo, zwart, wit, pimpelpaars: iedereen viert Milkshake samen. Sinds vorig jaar is het festival uitgebreid met een camping. De slogan van de kampeerplek? Where the beer is warm and the music is bad
Meer info: milkshakefestival.com

Augustus

25 juli - 2 augustus: Pride Amsterdam
Afgelast. Lees meer.

Winq Pink planner: Pride Amsterdam
Foto: Rick van Gerven

5 - 9 augustus: Antwerp Pride
De grote publieke onderdelen van Antwerp Pride, zoals de Antwerp Pride Parade, het Love United Festival en het Closing Festival werden geannuleerd. De organisatie bekijkt of er een alternatieve en kleinschalige invulling kan gegeven worden aan Antwerp Pride. “Deze maatregel is jammer maar begrijpelijk in ons gevecht tegen het virus. We feesten graag en we trekken graag de straat op, maar een Pride is meer dan feesten alleen,” aldus voorzitter Bart Abeel. “De Pride gedachte kan ook op andere zinvolle manieren worden ingevuld en die zullen we nu samen met onze partners bekijken op basis van de verdere maatregelen die de overheid neemt of versoepelt. Op die manier kunnen we de regenboog toch nog laten schitteren in onze stad. Ons thema dit jaar rond Together blijft actueler dan ooit, want samen moeten we hier door. Together we care. Together we Pride.
Meer info: antwerppride.com

15 augustus: Mister Gay Belgium
Na acht edities gaat organisator Bram Bierkens samen met een aantal bekende juryleden opnieuw op zoek naar de perfecte persoonlijkheid als ambassadeur voor en van de holebi-gemeenschap. Wie volgt Matthias De Roover op als Mister Gay Belgium 2020 en mag door naar Mr. Gay World? Twaalf kandidaten tonen het beste van zichzelf in een bruisend finalegala gevuld met defilés, dans, interviews en muzikale acts.
Meer info: mrgaybelgium.be

28 - 30 augustus: Zwolle Pride
Zwolle Pride krijgt in de huidige vorm geen doorgang in het weekend van 28 - 30 augustus. Lees meer.

29 augustus: Regenboogfestival Emmen
Op zaterdag 29 augustus organiseert Emmen voor de tweede keer het Regenboogfestival. Van 13.00 tot 00.00 uur worden het Marktplein en Raadhuisplein omgetoverd tot liefdesparadijs.
Meer info: regenboogfestivalemmen.nl

29 augustus: The Belgian Pride
Let op! Nieuwe datum! Het Belgian Pride Festival is een verzameling van verschillende initiatieven, evenementen en festiviteiten in Brussel en in heel België. De periode staat in het teken van LHBTQ-rechten, inclusiviteit in diversiteit en gelijkwaardigheid.
Meer info: pride.be

Winq Pink planner: Antwerp Pride

September

Dordrecht Pride
Op het Beverwijcksplein in Dordrecht vond vorig jaar de vijfde editie van Dordrecht Pride plaats, met een roze lifestylemarkt, foodtrucks en terrassen. Ook kon je trouwen voor één dag in een gigantische, roze opblaaskerk. 
Meer info: dordrechtpride.nl

18 - 27 september: Rotterdam Pride
Eind september kleuren de straten van Rotterdam in alle tinten van de regenboog, tijdens Rotterdam Pride. Denk aan een nieuwe editie van Cocktailfest en natuurlijk héél veel gekkigheid tijdens de KeerWeer Parade, die steevast gepresenteerd wordt door de weergaloze Esther Hofman.
Meer info: rotterdam-pride.com

Oktober

30 september - 4 oktober: Belgium Bear Pride
De Belgium Bearpride roept alle beren op om zich te verenigen in Brussel. In de binnenstad zullen uiteenlopende evenementen plaatsvinden, zoals culturele activiteiten, feestjes en als hoogtepunt de verkiezing van Mister Bear Belgium 2021.
Meer info: belgiumbearpride.be

24-27 oktober: Leather & Fetish Amsterdam
In hartje Amsterdam vindt alweer de 23ste editie van Leatherpride plaats. De exacte programmering is nog niet bekend, maar verwacht vaste activiteiten als XXXLeather, de Mister Leather verkiezing en diverse workshops.
Meer info: leatherpride.nl

November

Winter Pride Almere
De eerste editie startte met een toespraak van Suzanne van de Laar, gevolgd door een optocht door het centrum van Almere, met de regenboogvlag van de Amsterdamse Pridewalk én de transvlag. Aansluitend werden bij het ziekenhuis toespraken gehouden door Jerzy Soetekouw (loco-burgemeester Almere) en LHBTQ-activist Hans Verhoeven. Meer info via Facebook.

Winq Pink planner: Holebi Filmfestival Vlaams-Brabant

Holebi Filmfestival Vlaams-Brabant
Net als vorig jaar biedt het holebifilmfestival meer dan 20 dagen feest in verschillende steden en gemeenten in Vlaams-Brabant. Denk aan films, documentaires, theater en dans rondom holebi- en transgenderthema’s.
Meer info: holebifilmfestival.be

December

International Queer & Migrant Film Festival
In december 2020 vindt de zesde editie van het International Queer & Migrant Film Festival plaats. IQMF is een kwalitatief hoogstaand internationaal filmfestival dat een ruime programmering biedt aan film, fotografie en literatuur over queer en migrant gerelateerde onderwerpen. Met debatten, panelgesprekken en masterclasses.
Meer info: iqmf.nl

2021

Januari

True Colors
De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie / fundraiser voor COC Nederland. Hoewel, 'receptie' doet het evenement eigenlijk geen eer aan, want op de feestelijke avond in Paradiso worden ook optredens gegeven, is er een veiling en komen honderden LHBTQ-organisaties samen om te feesten.
Meer info: truecolors.nl

Februari

Gay circus
Na twee jaar voorbereiding maakt Amsterdam kennis met het Gay Circus. Producent Alex Sijm selecteerde speciaal voor deze show twaalf bekroonde circusacts. Handstandacrobaten, jongleurs, hoelahoep kunstenaars, antipodisten en vele andere circusacts vormen de roze draad van het programma. Door een uitgekiende regie lopen deze acts samen met muziek, licht en choreografie naadloos in elkaar over.
Meer info vind je hier!

Maart

Leather & Fetish Pride Belgium / Darklands Festival
Dit jaar zorgt Leather & Fetish Pride Belgium dat meer dan 5.000 gasten aan hun trekken komen.
Meer info: leatherpride.world

Roze Filmdagen
Het witte doek van Het Ketelhuis kleurt dit voorjaar weer roze. De Roze Filmdagen, hét cinematografische diversiteitsevenement van het jaar, vertoont elf dagen lang de beste internationale LHBTQ-films. Dat zijn
veel films die nooit in Nederland vertoond zijn. Met de unieke programmering vol herkenning en erkenning heeft het festival een uitstekende reputatie. De Roze Filmdagen brengt met ruim 140 titels alle aspecten van kwaliteitsvolle LHBTQ-cinema onder de aandacht.
Meer info: rozefilmdagen.nl

Amsterdam Bear Weekend
Ook dit jaar slaan de organisaties van Club Church en bearfeesten Bear Necessity en FurBall de handen ineen voor een nieuwe editie van Amsterdam Bear Weekend. Natuurlijk vindt in dit weekeinde de verkiezing van Mister Bear Netherlands plaats. Bereid je ook voor op party’s, pub crawls, saunafeestjes en nog veel meer. Probeer er dus vooral bij te zijn!
Meer info: amsterdambearweekend.nl

Artikelen in dezelfde serie - Happy Pride!

Antwerp Pride blaast 15 kaarsjes uit

Mensen met een verstandelijke beperking varen mee tijdens botenparade

“Ik was klaar om het gaspedaal in te trappen, maar heb nog jaren op de rem moeten staan”

Pride Guide: 12 x tips voor Pride Amsterdam 2022

KRO-NCRV viert Pride met speciale uitzending van BinnensteBuiten

Animals opent op indrukwekkende wijze je ogen voor anti-homogeweld

Grootste Progress Pride-vlag ter wereld te zien in Amsterdam

Philips doneert boot aan Pride and Sports tijdens Canal Parade…

Envy Peru: “Ik word gezien als voorbeeld en dat is een grote eer”

Fietstocht, film en house als bevrijding voor queers: dit is het programma van Queer Currents

Kleurrijk en voor het goede doel: dit is de Pride-collectie van TOMS

Pride Week bij Pathé: met films als Love, Simon en een uitgebreid programma

Pride in DeLaMar: Rocky Horror, Queen of Disco, Fok me Hokje en Falsetto’s

De extra dikke Pride-special van Winq is uit!

Deze queer mensen eisen voor zichzelf een plek op binnen de sportwereld

Dit gebeurt er allemaal op Asian Pride tijdens Pride Amsterdam 2022

Paul Morris maakt Pride Anthem 2022: ‘Hide My Love’

De beste plek tijdens Pride Amsterdam? Hier lees je er alles over

Onderzoek: nog steeds veel draagvlak voor Amsterdamse Canal Parade

Bekijk (en shop) hier de Pride-collectie van Calvin Klein

“Het is voor ons zó belangrijk dat mensen buiten Servië naar EuroPride komen”

Queer Theater Festival tijdens Pride Amsterdam: vier voorstellingen

Dit worden dé grote roze evenementen van 2022

“Ik kende vroeger geen queer character, dus nu bedenk ik ze zelf maar”

WorldPride en EuroGames in Denemarken

“Ik wilde een statement maken en heb toen een Pride-vlag gehaakt”

Trashy en sleazy: dit zijn de mooiste ondergewaardeerde Pride Anthems

Kleurrijk en zonnig: bekijk de mooiste foto’s van Honolulu Pride

Rotterdam Pride: hier de beelden

Foto’s: zo zag Curaçao Pride eruit

Tijdens Pride Amsterdam kwam hij ermee weg

De roze frontlinie ligt in Libanon

Zwolle stond op z’n kop, dit weekend. Hier de mooiste Pride-foto’s

Foto’s: Ariana Grande en vele anderen op de Manchester Pride

“Het is belangrijk dat Zwolle laat zien dat iedereen hier welkom is en zichzelf kan zijn”

7 tips bij aangifte van LHBTI-discriminatie

Antwerp Pride: “Van dit resultaat heb ik nooit durven dromen”

Zo zag Antwerp Pride 2019 eruit

Volgens deze roze ouderen is Pride nog broodnodig

Paul Kisner bezocht Mérida Pride: “Hij nam mij mee om zijn coming-out te vieren”

Dansende politieagent gaat heel Twitter en Facebook over

Foto’s en video’s: zo zag de Canal Parade 2019 eruit

50 jaar na de Stonewall-rellen

Pride-campagnes: op deze manier heeft de lhbtq-gemeenschap er écht iets aan

De winnaars van de eerste Pride Awards zijn bekend

Neem veilig een taxi tijdens Pride – met dank aan Magnum

Barrie Stevens in gesprek met Jeangu Macrooy over liefde en vrijheid

We Are Family eert Stonewall dragqueens tijdens Pride Amsterdam

Foto’s: zo zag de Pride Walk er dit jaar uit

Kinderwens

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau