Hier haar carrière-overzicht

Cher komt naar Nederland met de Here We Go Again-toer

30 september in de Ziggo Dome

11 december 2018, Jaap Bartelds, 5 minuten

Vijftien jaar geleden was Cher voor het laatst in Nederland met haar Farewell Tour. Nu komt ze terug, met een show die de Here We Go Again Tour heet. En dat is op meerdere manieren toepasselijk.

Toen de 72-jarige Cher onlangs aankondigde dat ze weer wilde gaan toeren, vroeg iemand: “Maar je hebt toch al een afscheidstournee gegeven?” Haar antwoord luidde: “Klopt, maar een mens kan toch van gedachten veranderen? Dus is er in 2019 de Here We Go Again Tour.

Overigens duurde Chers Farewell Tour op een gegeven moment zo lang dat die een nieuwe titel kreeg: de Never Can Say Goodbye Tour. Maar dat terzijde.

ABBA
De titel van haar nieuwe tournee verwijst niet alleen naar de gedachtenkronkel die Cher maakt, maar ook naar de Mamma Mia-film met dezelfde naam, waarin Cher een gastrol had. Die film inspireerde haar vervolgens weer om met een album te komen vol ABBA-covers.

Op 30 september 2019 is het zover, dan geeft Cher een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. De voorverkoop gaat deze week al van start, namelijk op vrijdag 14 december om 12.00 uur.

Een halve eeuw Cher
Cher scoort al sinds de prille jaren zestig hit na hit (al is ze met haar ABBA-liedjes nog niet in de Top 40 verschenen. Hier onder een mini-overzicht met een paar liedjes uit elk decennium waarin Cher actief was.

I Got You Babe (1965)

Begin jaren zestig stopt Cher op haar zestiende met school en loopt ze van huis weg. Al snel rolt ze de muziekbusiness in, alwaar ze in achtergrondkoortjes begint te zingen. Ze neemt een aantal solosingles op, maar haar grootste hits scoort ze met haar toekomstige man, Sonny Bono.

Bang Bang (My Baby Shot Me Down (1966)

Cher zag al snel dat ze meer kon dan alleen zingen. In 1969 was ze te zien in de film Chastity, waarvan beelden zijn gebruikt voor de video van dit nummer uit 1966.

Gypsys, Tramps & Thieves (1971) - Half Breed (1973)

In de jaren zeventig ontdekten Sonny & Cher het medium tv. Wekelijks ontvingen ze gasten in hun eigen Sonny & Cher Show. Muzikaal gezien was het ook een succesvol decennium voor Cher, met solohits als ‘Gypsys, Tramps & Thieves’, ‘Half-Breed’ en ‘Dark Lady’. Door de jaren heen ging Cher er steeds uitzinniger uitzien, zoals je kunt bekijken in deze video's.

Young Americans (1975) – Shame, Shame, Shame (1975)

Cher ging zonder Sonny verder en kwam voortaan op tv met The Cher Show. Hierin zong ze duetten met de grootste sterren van dat moment. Fraai is de medley die ze zingt met David Bowie, of het pittige ‘Shame, Shame, Shame’ met Tina Turner.

Hell On Wheels (1979)

Vanaf 1979 doken steeds meer grote artiesten op het populaire discogenre. Cher deed mee met de trend en scoorde flink met ‘Take Me Home’. Hier kiezen we voor ‘Hell On Wheels’, en niet alleen vanwege Cher op rolschaatsen. Let ook op de lekkere man candy. Zo zagen de mannen in seventies porno eruit.

If I Could Turn Back Time (1989)

Begin jaren tachtig werd disco doodverklaard. Cher gooide het over een andere boeg: softrock. Echt veel hits scoorde ze niet in dit decennium, wat grotendeels aan Cher zelf lag: ze bracht vijf jaar lang geen muziek uit om zich te kunnen concentreren op haar filmcarrière. Met succes: Cher werd bejubeld en bekroond voor haar rollen in Silkwood, Mask, Suspect, The Witches of Eastwick en Moonstruck. Voor die laatste film won ze in 1988 de Oscar voor Beste Actrice. Haar muzikale comeback maakte ze in 1989 met dit lied, dat nog altijd geroemd wordt om Chers gewaagde outfits en de erotische symboliek die van het scherm af spat.

Believe (1998) – Strong Enough (1999)

In de eerste helft van de nineties blijft Cher hangen in het softrock-genre. Haar grootste hits scoort ze met een paar gimmicks: ‘The Shoop Shoop Song’ is de soundtrack van de succesvolle film Mermaids. In 1993 neemt ze haar grote Sonny & Cher-hit ‘I Got You Babe’ opnieuw op, maar nu met de MTV-etterbakjes Beavis & Butt-Head. Nadat een coveralbum aardig scoorde met tracks als ‘Walking in Memphis’ en Tina Turners ‘Paradise is Here’, gooide Cher het twee jaar later over een andere boeg: dance. Met de autotune-hit ‘Believe’ en het strijdlied ‘Strong Enough’ bereikte ze een compleet nieuw, jong publiek.

The Music’s No Good Without You (2001)

Na het succesvolle Believe-album probeert Cher hetzelfde truukje nog een keer met Living Proof. Van dat album is dit de meest succesvolle single, maar het leek erop dat Cher er een beetje klaar mee was. In 2002 begon ze met haar Farewell Tour en na 2003 bracht ze zeven jaar lang geen muziek meer uit.

You Haven’t Seen the Last of Me (2010)

Nadat Cher zowel haar film- als muziekcarrière een tijdlang in de ijskast had geparkeerd, kwam ze in 2010 terug met de film Burlesque, waarin ze te zien was naast Christina Aguilera. De film werd niet al te best besproken, maar Cher had de smaak weer te pakken. In 2013 volgde namelijk een nieuw album met de titel Closer to the Truth. Dit lied staat op de soundtrack van Burlesque.

SOS (2018)

Video’s heeft Cher gemaakt voor haar Dancing Queen-album, dat volstaat met ABBA-covers. Maar dat ze er nog altijd lol in heeft, zie je aan dit optreden bij Ellen.

Live in Auckland (2018)

Wil je alvast een voorproefje zien van de Here I Go Again Tour? Kijk dan naar dit concert dat Cher eerder dit jaar gaf in Auckland. Ze gaat vol op het orgel met medleys en heel veel kleding- en pruikenwissels. Veel plezier in de Ziggo Dome!

Foto: Machado Cicala

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 120

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau