Interview

Cher: “I'm just me, de rest gaat vanzelf!”

Cher-ing is caring

14 december 2018, Winq redactie, 4 minuten

Ze heeft er al een paar 'farewell tours' op zitten, maar vandaag gaan de kaartjes voor Chers nieuwste Here We Go Again tournee in de verkoop! We spraken met Cher over haar liefde voor homo’s, haar nieuwe album vol covers van Abba en de toekomst.

In de jaren 80 zong ze nog “If I could turn back time... if I could find a way”. In de laatste acte van Mamma Mia! Here We Go Again lijkt de 72-jarige zangeres haar way gevonden te hebben. Ze lijkt wel de jongste van de cast, terwijl ze het oudste personage speelt. Wat is haar geheim? “Make-up. Kilo’s make-up. En de regisseur mocht me graag, dus ik denk dat hij extra z’n best heeft gedaan om me goed uit te lichten. Hij was geweldig.”

Dan doet Cher een opmerkelijke uitspraak: “Ik heb de film niet gezien, want ik ben er nog niet helemaal klaar voor. Dat komt nog wel een keer.” Snel voegt ze toe: “Ik vind het gewoon niet zo fijn om mijn films meteen terug te zien”.

Chers nieuwe album Dancing Queen is, zelfs voor Chers doen, nogal camp. “Dat was niet per se de bedoeling. Het is niet alsof ik m’n best doe om zo camp mogelijk te zijn.” Ze haalt haalt haar schouders op. “Het leek me gewoon een leuk album, waar ook wat hartverscheurende nummers op staan.” Dat hartverscheurende klopt zeker. Vooral voor de laatste twee nummers (‘The winner takes it all’ en ‘One of us’) zitten vol emotie, en blijken ook nog eens de favoriete nummers van Chers moeder te zijn.

“De nummers van Abba zijn supergoed gemaakt”

Maar als ze een Abba-coveralbum niet camp vindt, wat dan wel? Ze lacht eerst vrij lang, en denkt dan goed na. “Ik probeer niet expres een homopubliek aan te spreken. I’m just me, en de rest gaat vanzelf. De gays en ik zijn altijd al met elkaar verbonden geweest. Al sinds het begin. Het is alsof we een geheim pact hebben gesloten.”

Maar hoe begon dat dan? “Misschien door mijn jurken van vroeger? Tot ik The Sonny and Cher Show deed, kleedde ik me niet al te vrouwelijk en volgens mij had ik voor die tijd nog niet echt een gay following. Ik ging al vanaf mijn negende met homomannen om. Mijn moeder nam op een dag twee homomannen mee naar huis. Toen ik thuiskwam zaten ze in de woonkamer. We raakten in gesprek, ze waren superaardig en erg geïnteresseerd in wat ik te vertellen had. Ik weet nog dat ik dacht: jeetje, de mannen die mijn moeder normaal gesproken mee naar huis neemt zijn nooit zo gezellig.”

“Ik had meteen door dat deze mannen ‘anders’ waren. Het waren kappers. Mijn moeder omringde zich graag met vrienden, maar deze twee hadden iets speciaals. We gingen met z’n allen naar Palm Springs. Dat was het begin van een levenslange love affair!”

Het is een love affair waar nooit een einde aan lijkt te komen, zéker niet nu ze een Abba-­album heeft gemaakt. “I knoooow,” schreeuwt ze. “Je had mijn Twitter moeten zien! Ik kreeg nog nooit zulke grappige tweets: ‘Bel een ambulance, ik heb net SOS gehoord’. Sommige jongens schreven dat hun pruiken snatched waren. Dat vond ik te gek. Hoe meer pruiken, hoe beter.” En wat moeten we doen met iemand die ándersmans pruik snatcht? “De doodstraf. Of levenslang de gevangenis in.”

Chers vorige album, Closer to the truth, kwam vijf jaar geleden uit. Ze was eigenlijk in de beginfase van een nieuw album toen ze het idee kreeg om Abba-covers te doen. Het eerste nummer dat ze probeerde te zingen was ‘One of us’, een van de prachtige hoogtepunten op het album. “Ik zong in een van mijn slaapkamers. Geen achtergrondmuziek. Gewoon om uit te proberen. Het was eigenlijk een beetje ontmoedigend, want ik had meteen door dat Abba-nummers echt moeilijk zijn. De muziek zit echt heel goed in elkaar, veel ingewikkelder dan je in eerste instantie zou denken. Dat is vast een van de redenen waarom zóveel mensen van Abba houden: het is supergoed gemaakt.

Ze overweegt een tweede album met Abba-covers, omdat ze heel graag het nummer ‘I Do, I Do, I Do, I Do, I Do’ wil zingen. Dat nummer heeft een fijne link naar de gay scene, omdat het ook wordt gebruikt in de film Muriel’s Wedding. “Eh, hallo. Ik kan de dialogen uit die film woord voor woord meepraten! Ik ben juist door Muriel’s Wedding naar Abba gaan luisteren. Ik was helemaal geobsedeerd en heb de film een paar dagen geleden nog gekeken. Het is echt een hidden gem.”

Zijn er ook liedjes uit haar eigen archief die ze graag opnieuw zou opnemen? “Ik zou ze allemaal wel opnieuw willen doen. Sommige liedjes zijn zó oud dat ik ze me misschien niet eens meer kan herinneren. Een paar écht oude nummers vond ik destijds al heel goed, zoals ‘Save up all your tears’ en ‘Heart of stone’. Ik weet zeker dat die beter worden als ik ze nu opnieuw opneem. ‘Save up all your tears’ zong ik specifiek voor een vriendje waar ik woedend op was. Als je naar de tekst luistert weet je meteen waarom.” Houdt dat in dat ze nog altijd aan die ex moet denken als ze het nummer zingt? “Nee joh! Ik weet niet eens meer wie dat was! Mijn moeder zegt altijd: als het over vijf jaar niet meer uitmaakt, maakt het überhaupt niet uit.”

“Tijdens Mardi Gras in Sydney zag ik miljoenen Chers. Ik vond het enig!”

Wanneer merkte Cher eigenlijk dat de drag community haar begon te imiteren? “Geen idee! Volgens mij is dat al heel lang gaande. Jaren geleden zat ik tv te kijken, en zag ik een jongen in een winkelcentrum ‘If I could turn back time’ zingen, ín outfit. Ik wilde metéén weten wie dat was. Het bleek Elgin Kenna, die uiteindelijk samen met mij heeft opgetreden. Ik vond hem briljant. Als ik op het podium zijn kant op keek kreeg ik gewoon kippenvel, omdat hij preciés hetzelfde deed als ik. Sindsdien heb ik er natuurlijk wel meer gezien, maar Elgin was de beste.” Is het niet bizar dat mensen zich als haar verkleden? “Nee hoor. Het is doodnormaal,” zegt ze met een strak gezicht. “Ik heb dit jaar opgetreden tijdens Mardi Gras in Sydney, en daar waren miljoenen Chers. Ik vond het enig.”

Over drag gesproken, moet ze niet een keer in de jury van RuPaul’s Drag Race plaatsnemen? “Ik denk dat… dat misschien een keer een verrassing zal zijn…” Cher ziet dat onze mond openvalt, dus tettert ze snel door: “Ik ken RuPaul al jaren. Hij acteert echt heel goed, daar zou hij meer mee moeten doen. Ik vind het een lieverd.” Dan, met een cheeky glimlach: “Misschien dus ooit, als verrassing”.

Interview Cher - Winq

Cher heeft het de komende tijd druk genoeg. Ze is bezig met een boek en is binnenkort te zien met haar Here We Go Again-tour. Daarnaast is er op Broadway een musical over haar leven te zien. Volgens Cher is die niet nog niet helemaal ‘af’. “Ik ben over een hoop onderdelen van de show al heel enthousiast. Een paar dingetjes moeten wat mij betreft nog wat verfijnd worden. Ik denk dat zo’n show makkelijker is om te maken als ik dood ben!” Ze lacht. “Want nu roep ik de hele tijd: dít klopt niet, dát klopt niet, dít moet eruit, dát moet eruit.”

Laten we eerlijk zijn: zelfs als Cher er niet meer is zal ze nog steeds van zich laten horen. Ze glimlacht. “Misschien wel. Ik zou zéker proberen mijn aanwezigheid duidelijk te maken. Lekker herrie maken als er iets gebeurt dat me niet aanstaat.”

Tekst: Darren Scott
Foto’s: Machado Cicala

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau