De oude aanwijzing was volgens het OM aan vernieuwing toe, want die stamde uit 2007. Sindsdien is er veel veranderd op het gebied van social media. Veel discriminatie vindt daar plaats en wordt vaak ook weer snel verwijderd. De politie wil nu zo snel mogelijk de accountgegevens registreren van mensen die discrimineren.

Voorwaardelijke straf
De richtlijnen zijn bedoeld voor officieren van justitie. Die krijgen nu ook de mogelijkheid om voorwaardelijke straffen op te leggen in plaats van een geldboete. Bij een voorwaardelijke straf gaat iemand niet de gevangenis in als hij of zij zich binnen een afgesproken periode houdt aan door de rechter opgelegde voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een gebiedsverbod.

Maatregelen
Tot slot komen er mogelijkheden om discriminatie buiten het strafrecht om te regelen. Het OM noemt als voorbeeld een zaak waar personeel een klant discrimineert. In zo’n geval kan het OM besluiten het bedrijf te verplichten om maatregelen te nemen.

In de oude aanwijzing was het feit dat een slachtoffer transseksueel of transgender is, nog geen grond voor een hogere strafeis. Vanaf 1 januari zal dit wel het geval zijn.

Bron: RTL Nieuws / Foto: Unsplash