Nachtvlinder

“Ik benadruk de mannelijkheid van mijn lichaam met drag”

Cabaret artist Reuben Kaye

14 december 2018, Roel Janssen, 3 minuten

Je hebt misschien nog nooit van Reuben Kaye gehoord, en dat terwijl die drag- en cabaret artist een ware beroemdheid is over het kanaal. Wij spraken hem over zijn nieuwste avondvullende dinnershow, Haut Chaos van PALAZZO Amsterdam waar hij maar liefst vijf maanden mee in Nederland te zien is.

Kun je meer over Haut Chaos vertellen?
“PALAZZO staat bekend om de hoge kwaliteit dinnershows: shows voor de hele familie. De show dit jaar is compleet anders, volwassener en spannender. Je ziet artiesten uit de hele wereld, onder andere van Cirque du Soleil, die een feest bouwen in de kleine rode tent bij de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.”

En jij presenteert de avond?
“Klopt, in cabaretstijl, met een live-band. Eerst krijgen de gasten een heerlijk diner, samengesteld door sterrenchef Joris Bijdendijk. Daarna begint de punk-cabaretshow waar ik onderdeel van ben. Mensen staan naast hun stoelen en doen vrolijk mee. Dat vind ik heel belangrijk. Mensen denken tegenwoordig dat een vrouw in een zwart pak met een spotlight op haar gericht 'cabaret' is, maar daar ben ik het niet mee eens. Cabaret is van oorsprong een protest uit de punk-beweging. Het is niet iets waar je zittend naar gaat kijken: het is rebels. Je moet opstaan en meedoen.”

“Ik zou dit niet kunnen voor een lege zaal”

Met Haut Chaos wijkt PALAZZO flink af van hun gebruikelijke concept. Nemen ze een risico door jou te boeken?
“Dat denk ik niet. Ik vind mezelf onwijs getalenteerd en een genius, haha. Maar ik denk wel dat deze show volwassener en meer uitdagend is dan wat de PALAZZO-gasten gewend zijn.”

Maakt het publiek deel uit van de show?
“Dat moet eigenlijk altijd bij cabaret, het is geen musical. Een musical is iedere avond hetzelfde: de maker wil dat iedereen dezelfde ervaring beleeft. Cabaret is iedere avond iets anders, inspelen op het gevoel van de zaal. En dat doe ik dan ook. Ik zou dit niet kunnen voor een lege zaal.”

En je staat in drag op het podium.
“Semi-drag. Ik heb veel make-up op en juwelen om, maar benadruk juist ook de mannelijke delen van mijn lichaam.”

Tegen PinkNews zei je eerder dat je vindt dat make-up je mannelijker maakt, kun je dat eens uitleggen?
“Ik gebruik geen ‘traditionele’ dragtechnieken. Dat doen veel mensen om hun gezicht bijvoorbeeld smaller te maken. Ik wil dat niet: ik benadruk mijn neus, voorhoofd en kaaklijn. Mensen vragen ook wel eens wie mijn dragvoorbeeld is. Grace Jones, natuurlijk.”

Is het een beetje vergelijkbaar met de stijl van bearded queens? Zoals Conchita of Madame Madness?
“Ja, dat vind ik wel. Zij combineren ook vrouwelijke met mannelijke kenmerken.”

Reuben Kaye als acht jarig kind in drag
Een jonge Reuben

Hoe ben je met drag en cabaret in aanraking gekomen?
“Dat doe ik al van jongs af aan. Er is een foto van mij waar ik acht jaar oud ben en in een jurk sta. Mijn moeder, die zelf een ballerina uit Oost-Berlijn was, had mijn make-up gedaan. Mijn vader, geboren in Rusland, vond het ook wel prima.
Al was het als een kind in Australië niet altijd even makkelijk in de jaren tachtig. Er is een reden dat mijn neus op twee plekken gebroken is, maar daardoor heb ik nu wel een bijzonder profiel.”

Oh?
“In Australië was in de jaren tachtig en negentig heel veel homofobie. Men wist niet wat homo’s waren, dachten dat hun mannelijkheid bedreigd werd. Toen werd ik in elkaar geslagen. Een paar jaar geleden was ik op een reünie van mijn middelbare school. Er kwamen toen allemaal mannen naar mij toe die hun excuses aanboden.”

Wat zei je?
“Ik accepteerde het, natuurlijk. Anders ben je een product van je eigen haat en negativiteit. Ze vonden het, tien jaar later, nodig hun excuses aan te bieden. Blijkbaar hebben ze jaren met hun homofobe acties moeten dealen.”

Reuben Kaye bij PALAZZO

De internationale dinnershow PALAZZO met Reuben Kaye is nog tot en met 3 maart 2019 te zien in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Bij Winq maak je kans op 4x2 kaarten voor de show op 27, 28 of 30 december, 5 of 6 januari. Meedoen? Stuur dan een mail naar win@winq.com en laat bij deelname ook een menukeuze (regulier, vegetarisch, geen vlees, geen vis of allergieeën) achter en je naam, voorkeursdatum en e-mailadres achter.

Beeld: Patrick van Emst

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau