Let’s talk about sex

“Tijdens onze derde date vertelde hij dat hij hiv heeft”

Michiel (27)

Leestijd: < 1 min

De vriend van Michiel (27) heeft hiv. “Ik wist dat, als ik ooit iemand zou ontmoeten met hiv, dat voor mij absoluut geen belemmering zou zijn.”

“Ik ontmoette mijn vriendje op Tinder. Tijdens onze gesprekken had 'ie een ander, meer formeel taalgebruik dan andere gasten. Dat viel op en maakte me wel nieuwsgierig, dus spraken we af om koffie te drinken. Bij de tweede date gingen we uit eten, en nam ik hem mee naar huis. Ik wilde wel seks, maar hij ging daar niet of nauwelijks op in. Dat verraste me, want hij had online al uitgesproken dat hij me seksueel aantrekkelijk vond. Toen we onze derde date hadden belandden we in bed, en kwam de aap uit de mouw. Hij vertelde dat hij hiv heeft en vroeg of ik dat een probleem vond. We hebben het er de hele avond over gehad, waardoor ik ook te weten kwam dat hij z’n medicijnen netjes slikt en undetectable is.

Ik ben altijd al heel strikt in condoomgebruik: zodra er geneukt wordt, moet er een condoom omheen. Ik liet me altijd al ongeveer eens in de zes maanden testen op de soapoli, en had me al goed ingelezen. Ik wist dat als iemand hiv heeft, maar netjes z’n medicijnen slikt, hij hiv niet of nauwelijks meer kon overdragen. Ik had ook al gelezen over het Zwitsers standpunt [dat binnen monogame relaties waarbij één partner hiv heeft en undetectable is, en de ander geen hiv heeft, er onder bepaalde voorwaarden zonder condoom geneukt kan worden - red.]. Dus als ik ooit iemand zou ontmoeten met hiv, zou dat voor mij absoluut geen belemmering zijn.

“Mochten we in de toekomst een open relatie krijgen, dan wil ik misschien PrEP gaan gebruiken”

Mijn vriendje en ik besloten wel om altijd seks met condoom te hebben. Dat vind ik zelf een prettiger idee, maar hij is daar zelf ook vrij resoluut over. Bovendien is hij twee jaar geleden geswitcht van medicijnen, en toen kreeg hij tijdelijk weer een hogere virale lading. Ik vond het moeilijk om informatie te vinden of dat inhield dat hij niet meer undetectable was. We vinden het allebei trouwens geen enkel probleem om een condoom te gebruiken.

In Nederland hebben we een gesloten relatie, op vakantie scharrelen we samen weleens wat. Ik laat me nog steeds ongeveer elk halfjaar testen, en mijn vriend wordt vanwege zijn hiv natuurlijk ook goed in de gaten gehouden. Stel dat we in de toekomst toch een meer open relatie zouden krijgen, dan zou ik overwegen om PrEP te gaan gebruiken, als extra bescherming. We hebben wel besproken dat áls ik ooit aan de PrEP zou gaan, we het dan misschien een keer zonder condoom kunnen doen, maar in de huidige situatie niet.”

In de serie Let’s Talk About Sex vragen we jongens en mannen hoe zij zorgen dat ze krijgen wat ze willen in de slaapkamer (of de badkamer, op de bank, de keukentafel, noem maar op).

Illustratie: Hanna Whittle

Powered by Labrador CMS