De film Mapplethorpe geeft een intieme kijk in het leven van een van ’s werelds bekendste fotografen. Robert Mapplethorpe groeide op in de jaren vijftig in Queens, New York. Vanaf de jaren zestig rees zijn faam. Mapplethorpe was openlijk homoseksueel en dat kwam tot uiting in zijn fotografie.

Zijn foto’s geven een beeld van de New Yorkse gay subcultuur, en dan met name die van bdsm-liefhebbers. Later fotografeerde hij sterren als Debbie Harry en Arnold Schwarzenegger. Mapplethorp stierf in 1989, op het hoogtepunt van zijn bekendheid, aan de gevolgen van aids. Hij werd slechts 42 jaar oud.

Mapplethorpe wordt in de film gespeeld door Matt Smith, bekend van Doctor Who. De film is geregisseerd door Ondi Timoner. Smith vertelt aan EW.com: “In zijn tijd kreeg Mapplethorpe niet de waardering die hij verdiende. Dat kwam omdat hij de grenzen oprekte met zijn werk. Maar dat is juist de bedoeling van veel kunst.”

De film ging in première tijdens het Tribeca Filmfestival in New York. Mapplethorpe verschijnt volgend voorjaar in de bioscopen. Hier zie je alvast de trailer.