Uittip

Vier kerst als een koning bij Winterpaleis Het Loo

Inspiratie voor een vorstelijke kerst

20 december 2018, Lars Kamp, 5 minuten

Van indrukwekkende pauwenpasteien tot kleurrijke suikerwerken. Bij Winterpaleis Het Loo in Apeldoorn geniet je deze winter van een koninklijk kerstfeest. Wij kregen een voorproefje.

Paleis Het Loo heeft flink uitgepakt deze winter. Omdat het paleis wordt verbouwd, is het Stallenplein omgetoverd tot een sfeervol kerstplein met tientallen verlichte kerstbomen. Onder de monumentale overkapping staan blikvangers voor feestelijk gedekte tafels uitgestald, gebaseerd op historische voorbeelden aan het Oranjehof.

Wanneer je over een prachtig roze loper de sfeervol verlichte ruimte in wandelt, word je verrast door eyecatchers als luxe serviezen, kleurrijke bloemstukken, grootse kandelaars of een pauwenpastei, een spectaculair toetje of een imposant suikerwerk. Fraai gedekte tafels, elk in eigen sfeer en stijl. Indrukwekkende kroonluchters geven de ruimte een sprookjesachtige gloed.

Op zoek naar inspiratie voor jouw kerstdiner? Dan zit je hier helemaal goed!

Sfeervol gedekte tafels met taarten
Een van de gedekte tafels bij Winterpaleis Het Loo.

Horeca

Aan beide uiteinden van de feestzaal is een ruimte ingericht voor koffie, thee of een ‘historische proeverij’. Hier kun je bijvoorbeeld het verschil proeven tussen moderne chocolademelk en chocolademelk zoals deze vroeger werd bereid. Ook is er een proeverij van glühwein en saucijzenbroodjes. Wij waren vooral heel enthousiast over de smaak van de broodjes naar oud recept.

Gedekte tafel met pastei bij Winterpaleis Het Loo
Indrukwekkende pauwenpastei.

Workshops

Je kunt je vergapen aan alle pracht en praal, maar er zijn ook diverse workshops waar je zelf de handen uit de mouwen kunt steken. Bij het servetten vouwen leer je hoe je servetten omtovert tot een parmantige papegaai of schitterende ster. Waar andere bezoekers dit overigens rap onder de knie hadden, zaten wij na drie kwartier nog altijd licht verward naar onze servetten te staren. Verder zijn er demonstraties bloemschikken en workshops waar je onder begeleiding een eigen bloemenkrans samenstelt. Hiervoor dien je je wel van tevoren op te geven via de website.

Bloemen en vogels van servetten
Servettenkunst: moeilijker dan dat het lijkt.

Schaatsen

Buiten op het Stallenplein is een flinke schaatsbaan opgetuigd. Je schaatsen van zolder halen is niet nodig: je kunt gratis een paar ijzers lenen. Na afloop, als de voeten moe zijn, kun je met een kop chocomel uitrusten in grand café Prins Hendrik Garage.

Schaatsen bij Winterpaleis Het Loo
Schaatsen bij Winterpaleis Het Loo.

Voor de kinderen

Ga je met kinderen? Tijdens de kerstvakantie kunnen kinderen, naast schaatsen en servet vouwen, een knutselplaat van een gedekte tafel versieren in het Kinderatelier.

Ga voor meer info en tickets naar www.winterpaleishetloo.nl of check het Facebook-event van Winterpaleis Het Loo.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau