De Queer Boekentips van Marten Mantel

Van John Waters tot Tofik Dibi

Leestijd: < 1 min

Marten Mantel publiceerde in 2013 zijn absurdistische debuutroman Invasie op het eiland. Vorig jaar schreef hij het hilarische Aan het typen…, een boekje voor de mobiele generatie. “John Waters deed me beseffen dat homoseksualiteit niet alleen oké is, maar juist iets om trots op te zijn.”

Joe Keenan - Putting on the Ritz

Dit boek is echt niet normaal grappig. Twee vrienden zijn verliefd op dezelfde man, die hun affectie misbruikt door ze de onmogelijke opdracht te geven om een arrogante en volstrekt talentloze miljardairsvrouw te leren zingen. Ik doe nu absoluut geen recht aan de verpletterende complexiteit van het plot, maar in elk geval: ik heb bij dit boek zitten schateren als een Disney-heks.

Cornerstone - 352 pagina's

Joe Keenan - Putting on the Ritz
Joe Keenan - Putting on the Ritz

Tofik Dibi - Djinn

Superindrukwekkend autobiografisch verhaal over religieuze taboes, de angst om je familie teleur te stellen en de worsteling met zelfacceptatie. Ondanks onze verschillen in achtergrond vond ik Tofiks boek enorm herkenbaar, omdat ik uit een streng gelovig nest kom waarin op homoseksualiteit werd gereageerd door de vingers in de oren te steken en heel hard LALALALALALALA te zingen richting een voorbijwandelend schaap.

Prometheus - 158 pagina's

Tofik Dibi - Djinn
Tofik Dibi - Djinn

Clive Barker - In the Hills, the Cities

Dit is een kort, bloederig horrorverhaal over twee verliefde jongens die op vakantie gaan naar Joegoslavië en middenin het strijdveld belanden van een gestoorde lokale traditie. De tienduizenden inwoners van twee rivaliserende steden binden zichzelf eens in de tien jaar met touwen aan elkaar vast, zodat ze twee gigantische reuzen vormen, die dus van top tot teen uit mensen bestaan. En dan gaan ze vechten met elkaar. Kortom: heel herkenbaar allemaal.

Afkomstig uit Books of Blood vol. 1-3, Penguin Putnam Inc - 507 pagina's

Clive Barker - In the Hills, the Cities
Clive Barker - In the Hills, the Cities

John Waters - Shock Value

John Waters is mijn Oprah. Ik heb superveel levenslessen getrokken uit zijn kijk op de wereld, met name dat als je streeft naar normaal zijn, je een belediging bent voor jezelf. Ik HAAT dan ook het gezegde “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” Deze instelling beperkt mensen in hun uitingsvrijheid en werkt discriminatie in de hand. Het was óók John Waters die me deed beseffen dat homoseksualiteit niet alleen oké is, maar juist iets is om trots op te zijn. Als ik hetero’s typische heterodingen hoor zeggen, zoals “Vrouwen doen altijd zo lang over zichzelf optutten” en “Mannen zijn echt on-be-grij-pe-lijk!”, dan hoor ik altijd de stem van Aunt Ida uit John Waters’ film Female Trouble door mijn hoofd gonzen: “The world of heterosexual is a sick and boring life.” 

Thunder's Mouth Press - 256 pagina's

John Waters - Shock Value
John Waters - Shock Value

Oscar Wilde - The Importance of Being Earnest

“To speak frankly, I am not in favour of long engagements. They give people the opportunity of finding out each other's character before marriage, which I think is never advisable.” Deze komedie stikt van de sneren naar het traditionele huwelijk, en daar werd ik als zure homotiener in een extreem heteronormatieve regio ontzettend gelukkig van, naast RollerCoaster Tycoon en chips met augurksmaak. R.I.P., mijn knapperige, lichtzure, goudgele vriend.

Dover Publications Inc. - 64 pagina's

Oscar Wilde - The Importance of Being Earnest
Oscar Wilde - The Importance of Being Earnest

Foto: Lize Korpershoek

Powered by Labrador CMS