Hogeschool van Amsterdam lanceert HvA Pride

HvA komt uit de kast!

18 december 2018, Lars Kamp, 3 minuten

De Hogeschool van Amsterdam lanceerde tijdens Paarse Vrijdag hun nieuwe platform ‘HvA Pride’. Met dit platform wil de HvA zich zichtbaar maken voor LHBTQ-studenten. “Na 25 jaar komt de HvA eindelijk uit de kast.”

Aanleiding
HvA Pride is het eerste platform van de Hogeschool van Amsterdam dat zich sterk maakt voor LHBTQ-studenten. Tijdens Coming Out dag in oktober werden regenboogvlaggen aan de schoolgebouwen opgehangen, dat door zowel studenten als docenten positief ontvangen werd. “Na 3 á 4 keer samen te hebben gezeten met iedereen die zich had aangemeld, kwamen we tot de conclusie dat 14 december, een goed moment was om het platform te lanceren”, vertelt Jacob Eikelboom, initiatiefnemer van HvA Pride. “We wilden er geen exclusief groepje van maken. Het is een club voor iedereen die zich met de LHBTQ-gemeenschap verbonden voelt.”

Het platform werd zeer positief ontvangen door studenten en docenten. Toch vond een enkeling het idee een beetje achterhaald. “Vooral bij de jongere generatie merkte ik dat er niet zo veel behoefte was aan het platform”, aldus Jacob. “Voor veel jongeren is hun seksuele identiteit slechts een onderdeel van wie ze zijn; ze bepalen zelf hoeveel plek zij dat in hun leven geven.”

Foto: Kim Blaauw

Vanuit de HvA waren er nog geen soortgelijke organisaties. De studentenvereniging ASV Gay kwam hier het dichtste bij. “ASV Gay is de studentenvereniging voor LHBTQ-studenten uit heel Amsterdam, voor zowel HvA, UvA, VU en Inholland. Ze zijn aanwezig bij de introducties, dus ze zijn maar een keer per jaar zichtbaar. Maar er is nog nooit iets vanuit de HvA gekomen, dit is helemaal nieuw.”

Lancering
De lancering vond plaats in Café Fest, de studentenkroeg achter de scholen van de HvA op de Amstelcampus. De borrel werd georganiseerd om de studenten te laten zien dat het nieuw platform bestaat. “Het college van bestuur komt naar de lancering, dat is wel belangrijk” aldus Jacob. “Zij stemmen in met dit initiatief, want het idee komt echt vanaf onderaan. Het is handig dat ze vanuit managementniveau achter ons streven staan.” Het platform is niet alleen georganiseerd om lol met elkaar te hebben: “als er een keer iets is, dan moet de organisatie zich ervoor inzetten. Dit is ons standpunt hierin; durven zeggen wat we wel en niet vinden.”

“Er is nog nooit iets vanuit de HvA gekomen, dit is helemaal nieuw”

Volgende stap
De eerste stap van HvA Pride is om naamsbekendheid te krijgen, wat al goed lukte bij de lancering. Daarna wil de organisatie elk blok van het schooljaar een evenement organiseren. Bij de lancering was een ideeënbus aanwezig waar docenten en studenten hun suggesties voor het platform kwijt konden. Uiteindelijk streeft de HvA ernaar om een boot te bemachtigen op de Canal Pride. “Ik denk dat het heel belangrijk is om te laten zien dat wij, als hogeschool, een plek zijn waar iedereen zich prettig en veilig kan voelen.”

Naast de evenementen is de HvA Pride een plek waar studenten met problemen terecht kunnen. “Ik geloof heel erg in het sneeuwbaleffect” begint Jacob. “Als je als student op privégebied helemaal vastloopt kun je naar een studentendecaan. Als zij van ons bestaan afweten kunnen we elkaar helpen.”

Jacob is van mening dat dit initiatief veel te laat is gekomen. “HvA bestaat dit jaar 25 jaar en het is best gênant dat wij, als hoofdstedelijke hogeschool, nu pas uit de kast komen. Het is een beetje aan de late kant, maar wij zijn ook trots op wie we zijn.”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau