Up & Coming

“Mensen denken dat ik de hele dag verdrietig rondwandel”

Tamino, ‘de Belgische Jeff Buckley’

Leestijd: 2 minuten - door Roel Janssen op 05 januari 2019

Woeste wenkbrauwen boven een stel sprankelende bruine ogen: dat is Tamino, de 21-jarige zanger uit Antwerpen die vorig jaar de hitsingle ‘Habibi’ uitbracht, een nummer dat de tijd doet stilstaan. Inmiddels toert hij met zijn band heel Europa door en bracht-ie zijn debuutalbum Amir uit.

Tamino, zoon van een Egyptische vader en Belgische moeder, groeide op met de muziek van zijn grootvader Moharam Fouad, een bekende zanger uit Egypte. Twee jaar geleden werd Tamino door de band Het Zesde Metaal uitgenodigd nummers te spelen op de radio. Hij werd pas écht bekend toen hij meedeed aan de muziekwedstrijd De Nieuwe Lichting, waar hij de bijnaam ‘De Belgische Jeff Buckley’ kreeg. Voor de jongere lezers onder ons: Buckley zong in de jaren negentig een cover van Leonard Cohens ‘Hallelujah’, waarmee hij jaarlijks nog steeds de Top 2000 haalt. Een eervolle bijnaam dus.

De zowel gitaar als piano spelende artiest studeerde tot vorig jaar aan het conservatorium in Amsterdam, maar hoe goed kennen we hem hier? “Ik woonde alleen in die grote stad en was superverlegen”, zei de jonge zanger daarover tegen VICE. “Maar vanaf het moment dat ik kon optreden en mensen mijn muziek hoorden, wisten ze eindelijk wie ik was. Maar dat is ook gevaarlijk, want als mensen eerst je muziek kennen en dan pas de persoon, hebben ze soms al een heel beeld van je gevormd dat niet klopt.” Wat dat beeld is? “Dat mensen denken dat ik de hele dag verdrietig rondwandel.”

Zelf ziet Tamino zijn muziek “als een spanningsveld tussen romantiek en nihilisme”. Tegen NRC zei hij daarover: “Dat nihilisme is kijken naar het leven en denken: what the fuck? Als je uitzoomt en leest over hoe klein we zijn, zo’n klein planeetje in zo’n enorm universum, en dan nóg zitten we elkaar het leven zuur te maken. Als ik daarover nadenk, dan heeft niks nog schoonheid voor mij. Maar het perspectief verandert. Dagelijks, om het uur. Als je simpeler kijkt, dan zie je de mooie dingen, zoals liefde. Dan besef ik dat het niet uitmaakt dat het leven geen zin heeft, dat is mijn romantische kant.”

Dromen heeft de zanger genoeg. Als het aan hem ligt, staat hij komende jaren zowel op Glastonbury en Coachella als Sziget. Ons advies: pak je Spotify erbij en luister zijn eerste album Amir. Net zo enthousiast als wij? Op 1 maart staat de zanger in de kleine zaal van De Oosterpoort in Groningen. 

Een bericht gedeeld door Tamino (@taminoamir) op

Een bericht gedeeld door Tamino (@taminoamir) op

Een bericht gedeeld door Tamino (@taminoamir) op

Coverbeeld: Ramy Moharam Fouad

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 96

Deze keer: Van Gogh-directeur Axel Rüger en 10 jaar Queer Palm

Neem een abonnement

Geef cadeau