Op zijn twaalfde verhuisde Douglas Braga naar Rio de Janeiro om zijn droom na te jagen. Zes jaar lang speelde hij in de derde divisieclub Madureira. Op zijn achttiende tekende Braga een contract bij Botafogo, een van de topclubs van Rio.

"Ik moest een keus maken"
Rond diezelfde tijd realiseerde Braga zich dat hij gay is. In een reportage die de BBC over hem heeft gemaakt, vertelt hij: “Ik begon mijn seksualiteit te ontdekken. Ik kwam erachter waar mijn interesses lagen, en dat waren mannen. Ik moest een keus maken. Voor mezelf of voor het voetbal. Het was onmogelijk om voor allebei te kiezen.”

Homofobie is nog altijd een grote drempel voor voetballers om uit de kast te komen. Fans scanderen regelmatig woorden als ‘viando’ over de tribunes, wat zoiets betekent als ‘flikker’. Niet gek dus, dat Braga op zijn 21e besloot te stoppen met voetbal. De omgeving waarin hij veel verkeerde was te vijandig. “Op de dag dat ik besloot om niet meer te spelen, heb ik uren lopen huilen.”

Gay amateurclub
Inmiddels is het vijftien jaar later. Braga is weer lid geworden van een voetbalclub. Deze keer koos hij voor een gay amateurclub genaamd BeesCats, in Rio de Janeiro. De club is opgericht door André Machado, die een LHBTQ-toernooi is gestart onder de naam LiGay.

De reportage van BBC Radio 4 over Douglas Braga komt op het moment dat Brazilië een nieuwe president heeft, de homofobe Jair Bolsonaro. Gisteren berichtten we over de negatieve ontwikkelingen op het gebied van de mensenrechten, die zijn regering meteen in gang heeft gezet. Hopelijk kan Braga een positieve bijdrage leveren die zijn LHBTQ landgenoten een beetje steun biedt in deze sombere tijden.

Luisteren
Luister hier naar de reportage van David Baker die hij maakte voor BBC Radio 4, genaamd The Brazilian Footballer Who Never Was.