De Amerikaanse zender Fox heeft met The Masked Singer een onverwachte hit te pakken. Zeven jaar nadat The X Factor op deze zender debuteerde, keken 9,4 miljoen mensen woensdagavond naar de zangwedstrijd-in-vermomming.

Nijlpaardenpak
The Masked Singer
is van oorsprong een Zuid-Koreaans format. De deelnemende kandidaten zijn stuk voor stuk bizar uitgedost. De een draagt een nijlpaardenpak, de ander een pauwenkostuum, er loopt een Bekende Amerikaan (BA’er) rond als leeuw en zo zijn er in totaal twaalf artiesten die het tegen elkaar opnemen.

De show wordt gepresenteerd door Nick Cannon. De jury bestaat uit Robin Thicke (van de hit ‘Blurred Lines’), Jenny McCarthy (ex-playmate en actrice), Ken Jeong (komiek) en Nicole Sherzinger (ex-Pussycat Dolls).

Lady Gaga
Raden wie er onder de vermommingen schuilgaan is het leukst van de show. In filmpjes worden allerlei hints gegeven, die er meteen toe leiden dat de grootste namen rondzingen. Lady Gaga, TLC, noem maar op. Aan het einde van elke aflevering valt een van de kandidaten af, die zich vervolgens moet ontmaskeren.

En hoewel The Masked Singer heeft beloofd dat er onder de kandidaten Grammy, Tony en Emmy Award-winnaars zijn, viel de eerste afvaller toch een beetje tegen: dat was Antonio Brown, een football-speler die een liedje zong van Bobby Brown.

Donnie Darko
Wat betreft de outfits: die zijn prachtig en soms behoorlijk eng (dat konijn uit Donnie Darko doet ook mee). De optredens zijn tot in de puntjes verzorgd en er wordt op z’n Amerikaans een heel gelikte show neergezet.

Zou een show als deze ook werken met BN’ers in plaats van BA’ers? Zien we binnenkort Patricia Paay in een poedelpak of Ferry Doedens verkleed als konijn? Dat zou mooi zijn, toch?

Hier een review van Entertainment Weekly, en hier onder enkele fragmenten.